Claudiu Zamfir

„Bătaie” pe fondurile PNRR de max. 70.000 EUR pentru ONG-uri: Numărul proiectelor depuse, de 5 ori mai mare decât indicatorul MIPE

lista firme ong pnrr

Interes mare al organizațiilor neguvernamentale din România pentru granturile PNRR de câte 25.000-70.000 EUR: numărul proiectelor de digitalizare depuse este de 5 ori mai mare decât indicatorul cantitativ de contracte de finanțare finalizate, pe care și l-a asumat  Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în cadrul programului de digitalizare a ONG-urilor.

În total, în perioada 29 aprilie-23 mai 2024, ONG-urile au depus 1017 proiecte în cadrul apelului „Digitalizarea sectorului organizațiilor neguvernamentale” din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pentru acest apel, MIPE își propusese să finanțeze 200 de proiecte, indicativ cantitativ.

Dacă toate proiectele depuse ar fi eligibile la suma minimă acordată, de 25.000 EUR, acestea ar totaliza 25,4 milioane de euro, mult peste bugetul de 9 milioane EUR al acestui apel. La suma maximă eligibilă, de 70.000 EUR, cele 1017 proiecte ar totaliza 71,19 milioane EUR.

Reamintim că, inițial, apelul de proiecte a fost deschis pe perioada 29 aprilie-16 mai 2024. În acest interval, ONG-urile au depus abia 103 proiecte, adică jumătate din indicatorul cantitativ al MIPE.

Consultanții și potențialii beneficiari au cerut MIPE prelungirea apelului de proiecte, în condițiile în care perioada de înscrieri s-a suprapus, în mare măsură, pe mini-vacanța bugetarilor, din 1-6 mai, de Ziua Muncii și de Paștele Ortodox 2024.

Astfel, MIPE a prelungit apelul până pe 23 mai. În perioada de prelungiri au fost depuse 914 proiecte, adică aproape 90% din totalul proiectelor depuse în acest apel.

Etapele următoare în programul pentru digitalizarea ONG-urilor:

Conform calendarului actualizat, cuprins în Ghidul solicitantului, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene își propune să evalueze proiectele până pe data de 24 iunie 2024.

De asemenea, în perioada 25 iunie - 31 iulie 2024, ONG-urile selectate la finanțarea de câte 25.000-70.000 EUR ar urma să și semneze contractele de finanțare, conform calendarului orientativ al MIPE.

Acesta este, însă, un calendar estimativ, „pe hârtie”. Așa cum am văzut la Programul pentru Digitalizarea IMM, unde calendarul a fost prelungit și depășit succesiv, beneficiarii se pot aștepta la astfel de amânări și la acest apel pentru „Digitaizarea sectorului ONG”.

Încă din ianarie 2024 am scris pe StartupCafe.ro despre această linie de finanțare PNRR.

Descarcă de AICI  Ordinul MIPE 2058/2024 de modificare a Ghidului solicitantului „Digitalizarea sectorului organizațiilor neguvernamentale”.

Bugetul, ajutorul nerambursabil și cofinanțarea proprie a beneficiarului

Bugetul total din PNRR este de 9 milioane euro, la care se adaugă TVA aferentă cheltuielilor eligibile, în cazul în care nu sunt cheltuieli deductibile (în acest caz, TVA este suportată din bugetul de stat.

Bugetul din PNRR este alocat astfel:

 • 4,5 milioane euro din PNRR pentru ONG-uri care desfășoară activitate economică (conform schemă de ajutor de minimis aprobată prin ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr.984/11.04.2024);
 • 4,5 milioane euro din PNRR pentru ONG-uri care nu desfășoară activitate economică.

Valoarea finanțării nerambursabile se va determina în funcție de gradul de digitalizare a ONG-ului la finalizarea perioadei de implementare a proiectului (ca urmare a implementării proiectului), conform Indicelui economiei și societății digitale (DESI) 2021, astfel:

 • 25.000 și 40.000 euro pentru îndeplinirea a cel puțin 5 criterii DESI;
 • 40.001 și 55.000 euro pentru îndeplinirea a cel puțin 7 criterii DESI;
 • 55.001 și 70.000 euro pentru îndeplinirea a cel puțin 9 criterii DESI.

Beneficiarii vor asigura din surse proprii o cofinanțare de minimum 5% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

Indicator cantitativ al țintei 175 din cadrul PNRR: 200 contracte finalizate pentru digitalizarea ONG-urilor. Această țintă va fi atinsă prin acordarea de granturi atât ONG-urilor cu activitate economică (cărora li se aplică schema de minimis aprobată prin OMIPE 984/11.04.2024, cu un buget alocat din PNRR de 4,5 milioane de euro) cât și ONG-urilor fără activitate economică (cu un buget alocat din PNRR de 4,5 milioane de euro).

Ajutoare pentru digitalizarea ONG: activități eligibile la finanțarea PNRR

Vor fi acordate granturi în pentru activități care sprijină transformarea digitală a organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) și cresc nivelul de alfabetizare digitală în rândul personalului, astfel:

 1.     activități pentru investiții în infrastructura digitală a ONG-urilor: achiziționarea de echipamente TIC și periferice (server, calculatoare personale tip desktop/portabile, monitoare, echipamente de rețea, echipamente periferice, etc.), dezvoltarea/achiziționarea de aplicații software dedicate sectorului ONG (soluții de management financiar (inclusiv compatibile cu sistemul RO e-factura), administrarea resurselor umane, managementul voluntarilor, managementul și retenția donatorilor etc);
 2.     activități privind dezvoltarea competențelor digitale ale personalului și voluntarilor în ceea ce privește furnizarea de servicii la distanță beneficiarilor;
 3.     dezvoltarea de platforme și soluții CRM (gestionarea relațiilor cu clienții) și achiziționarea de echipamente aferente;
 4.     alte activități privind achiziția de active necorporale: licențe (achiziţionarea licenţelor software pentru server, licenţelor necesare operării calculatoarelor personale tip desktop/portabile, licenţelor software antivirus precum şi pachetelor software tip office), alte programe informatice în scopul transformării digitale a organizației;
 5.     construirea/modernizarea reţelei LAN necesară pentru implementarea proiectului;
 6.     achiziţionarea serviciilor de dezvoltare/îmbunătățire a unui website de prezentare a ONG-ului;
 7.     achiziţionarea unui nume de domeniu nou “.ro” – în cazul în care beneficiarul nu are un domeniu la data depunerii cererii de finanţare;
 8.     achiziţionarea şi implementarea soluţiei de semnătură electronică (de la furnizori autorizaţi) – activitate eligibilă, inclusiv înainte de semnarea contractului de finanțare;
 9.     achiziţionarea de aplicaţii informatice specifice pentru persoanele cu dizabilităţi în scopul creșterii nivelului de accesibilizare a serviciilor digitale pentru persoanele vulnerabile;
 10.     activități privind asigurarea accesului la bănci de date, servicii de cloud computing (Software ca serviciu (SaaS), Platformă ca serviciu (PaaS) și Infrastructură ca un serviciu (IaaS)) și de stocare a datelor, biblioteci sau alte servicii conexe.
Parallax

Vizualizari
5916
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri