Claudiu Zamfir

Anunțul MAT: Granturile IMM de 5.000-120.000 EUR de la Măsura 2 se deschid joi, pe 26 mai 2022. Când se lansează Start-Up Nation 2022

Thumbnail

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va deschide sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru fermieri și antreprenorii din sectorul agro-alimentar, prin noua Măsură 2-granturi de capital de lucru de câte 5.000-120.000 de euro, joi, 26 mai 2022, de la ora 10.00, a dat asigurări ministrul Constantin Daniel Cadariu. El a avansat și un orizont de lansare a programului Start-Up Nation 2022.

La noua Măsură 2- granturi de capital de lucru în baza OUG 61/2022, este deschisă etapa 1 de înscrieri - în care viitorii solicitanți își pot crea conturi de utilizatori cu parolă, în platforma IMM Recover.

MAT subliniază că este decis să respecte și termenul de deschidere a etapei a doua a procesului de înscrieri, respectiv depunerea cererilor de finanțare, începând de joi, 26 mai 2022, ora 10.00, așa cum a cerut Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), finanțatorul Schemei 4.1.2-POC, din care face parte Măsura 2.

„Poimâine ministerul va lansa și va da drumul etapei de depunere a cererilor de finanțare. În ceea ce ne privește vom repecta termenul cu siguranță. Din punctul nostru de vedere, suntem pregătiți să respectăm termenul asumat de 26 mai pentru programul de capital de lucru pentru fermieri și industria alimentară” -a spus ministrul Antreprenoriatului, Constantin Daniel Cadariu, la evenimentul online VorbIMM, organizat de Consiliul Național al IMM-urilor, împreună cu Banca Transilvania și Banca Comercială Română.

În cursul zilei de marți, 24 mai 2022, MAT este așteptat să publice pe site-ul oficial procedura finală a Măsurii 2 (care ar trebui să cuprindă și anexele).

„Încă de acum etapa de înscriere este disponibil pe platforma IMM Recover. Potențialii beneficiari ai Măsurii 2 pot încă de acum să-și creeze conturle de persoană fizică la care se asociază cele de persoană juridică pentru parcurgerea formularului de înscriere, pentru care lansăm aplicația în data de 26 mai, ora 10.00. Azi veți vedea și pe site-urile noastre procedura de implementare finală a acestei măsuri, în forma în care pleacă spre Monitorul oficial” - a declarat Camelia Taină, directoarea Direcției IMM din cadrul MAT, care coordonează programele de finanțare.

O serie de antrepreprenori au reclamat că în acest moment portalul IMM Recover preia date eronate de la ANAF pentru anumite firme. Oamenii sunt îndemnați să depună  bilanțurile pe anul 2021 la ANAF, pentru a se asigura preluarea datelor actualizate.

Directoarea Taină a precizat că marți, „în baza protocoaleor de colaborare cu alte instituții ale statului”, se preiau date de la ANAF pe portalul IMM Recover.  

„Pentru cei care au reușit să depună bilanțurile aferente anului 2021 declarațiile vor fi preluate corect. Rugămintea este ca solicitanții să refacă până mâine aceste declarații  pentru a ne asigura că datele au fost preluate corect. Asta nu ar fi neapărat o problemă în procesul de evaluare, pentru că colegii mei vor solicita clarificări pentru refacerea acestor declarații” -a explicat Camelia Taină.

Start-Up Nation 2022 - așteptăm luna iunie

Programul Start-Up Nation 2022, prin care antreprenorii români aflați la început de drum vor putea obține ajutoare nerambursabile de până la 200.000 de lei de la stat, nu a fost nici el abandonat, însă a fost amînat de trei ori din cauza volumului de lucru mare pe care l-a avut Serviciul de Telecomunicașii Speciale, care se ocupă deadaptarea platormei IMM Recover pentru fiecare lansare de program.

Aceasta a fost exolicația ministrului Cadariu, care speră că în cursul lunii iunie 2022 să poată lansa și ediția a treia a Start-Up Nation, sub rezerva că STS va reuși să se ocupe și de acest program.

„Nu vreau să mai avansez în momentul de față nicio dată certă. Eu sper ca în cursul lunii iunie să înceapă derularea programelor asumate de minister, evident primul dintre ele fiind Start-Up Nation, ediția a treia. Noi ne-am fi dorit și eram pregătiți încă din cursul lunii martie. Mai mult de atât nu pot să spun în momentul de față și după 3 amânări nici nu îndrăznesc să avansez o dată certă, deci în cursul lunii iunie sper ca cei de la STS să ne dea posibilitatea să dăm drumul acestui program, extrem de așteptat de mediul de afaceri” - a spus ministrul Antreprenoriatului.

El a precizat că în forma finală a procedurii Start-Up Nation 2022 nu vor fi făcute modificări la grila de punctaj, ci poate numai anumite ajustări „de formă”, pentru înlesnirea procesului de finanțare.
 
Constantin Daniel Cadariu a mai dat asigurări că Start-Up Nation 2022 nu va fi afectat de rectificarea bugetară așteptată în semestrul al doilea, ci, din contră, așteaptă suplimentpri de buget la MAT. Pentru anul 2022, Start-Up Nation are credite de angajament de 500 milioane lei și credite de plată de 20 milioane lei, însă ministrul își propune să crească programul la 2 miliarde de lei, restul de bani urmând să vină din anul 2023, odată cu avansarea implementării, potrivit lui Cadariu.

Seria de evenimente online VorbIMM a fost lansată de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în anul 2020, ca soluție de suport informațional pentru antreprenori, pentru depășirea crizei COVID-19. Webinarele sunt sprijinite de Banca Transilvania și Banca Comercială Română, cele mai mari două bănci din România, care sunt și bănci partenere în programele de finanțare pentru IMM.

De asemenea, partener tehnic este EM360, studio profesional lansat de antreprenorul și omul de televiziune Adrian Măniuțiu.

 

Parallax

Vizualizari
8984
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Oana
NR
Sa intelegem ca declaratiile 5 - 7 din procedura pentru masura 2 vor fi documentele care se vor incarca in platforma?

Platforma nu mai genereaza declaratiile?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri