Claudiu Zamfir
Schema de ajutor de stat de 1,5 miliarde de euro, pentru IMM, PFA și alți beneficiari eligibili, pentru redresare de criza COVID-19, a fost lansată de fostul Guvern Orban fără un acord cu Comisia Europeană, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care a dat asigurări că va găsi soluții.
Într-un interviu la Digi 24, sâmbătă, ministrul Ghinea a spus:
„În criza COVID, a fost o decizie bună de a lua din aceste fonduri, care erau în curs de a fi cheltuite, spre o intervenție COVID de ajutor de stat. Au fost alocați, până în acest moment, pe o schemă de microgranturi, 100 de milioane de euro. Au mai fost alocați 350 de milioane de euro care au devenit 700 de milioane, pentru că a fost cerere foarte mare, bani efectivi pe capital de lucru, care sumt mai complicat de gestionat. Deci a fost o intervenție masivă din fonduri europene, a statului, pe partea de COVID.
Problema este că s-a mers mai departe pe - ca să mă exprim mai diplomatic - o lipsă de pregătire destul de... Adică s-au lansat bani, din păcate înainte de campania electorală, fără să ai o pregătire, un acord din partea Comisiei Europene. Și acum, vom găsi soluții să reparăm chestia asta și să rezolvăm această problemă. Deja au început presiunile din partea unor oameni bine conectați care tot transmit prin presă că blochează USR niște bani. Dimpotrivă. Cineva a vrut să se laude cu niște bani lansați și USR adică eu și Claudiu Năsui vom găsi soluții, pentru că noi credem că o promisiune făcută de statul român trebuie onorată, chiar dacă a fost o promisiune făcută în condiții pripite”.
Reamintim că și Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a declarat, recent, într-un interviu pentru StartupCafe.ro, că mai este nevoie de un aviz al Comisiei Europene, pentru asigurarea finanțării schemei de ajutoare de stat din fonduri europene.
„Mai trebuie un aviz pentru ea și încercăm să găsi soluții să vedem unde plasăm acei bani ca să-i obținem. Fiecare dintre cele 3 scheme mai are nevoie de un aviz, de proceduri de la Comisia Europeană și ne trebuie și pentru Măsura 3” - a spus Claudiu Năsui, în interviul acordat StartupCafe.ro.
Între timp, ministrul Economiei (USRPLUS) trebuie să-i convingă pe ministrul finanțelor, Alexandru Nazare, și pe premierul Florin Cîțu (ambii de la PNL) să aloce buget pentru plățile interne și cofonanțarea națională a schemei de ajutoare de stat de 1,5 miliarde de euro.
Potrivit informațiilor StartupCafe.ro, în acest moment, necesarul de finanțare pentru schemele de ajutoare de la Ministerul Economiei este de cel puțin 1,5 miliarde de euro: ajutoarele COVID, plățile pentru peste 4.000 de beneficiari Start-Up Nation care au depus cereri de decont (160 milioane euro) și schema de ajutoare de stat HoReCa (500 milioane euro).
Ce lipsește este o aprobare din partea Comisiei pentru transferul banilor necheltuiți la POC în vederea suplimentării bugetului pentru Măsura 2.
Există totuși o dilemă majoră la MFE. Ce mă fac dacă totuși Comisia nu aprobă? Pe unde scoatem cămașa? Și atunci mai bine dau mesajul public că mă chinui să găsesc bani pentru Măsura 3, iar dacă nu iese traba la Comisie asta e, publicul nu are decât să rămână cu ideea că cei de la Comisie nu au fost de acord, eu am încercat. :(
Deocamdată merită să fim optimiști. Mai este și PNRR-ul de unde se pot direcționa resurse către cele 3 granturi.