Claudiu Zamfir

Nouă modificare la Măsura 1: Întreprinderile individuale și familiale, introduse la microgranturi

Thumbnail

Întreprinderile individuale (II) și familiale (IF) vor putea accesa microgranturile de la Măsura 1 de ajutoare de stat, printr-o nouă ordonanță de urgență aprobată, miercuri seara, de Guvern, a anunțat ministrul Economiei.

Virgil Popescu a declarat că Guvernul a adoptat astfel proiectul de OUG care prevede modificarea Măsurii 1, suplimentarea bugetului la Măsura 2 și aplicarea grilei de punctaj decise anterior de guvern la Măsura 3.

„La microgranturi am adăugat întreprinderile individuale și întreprinderile familiale care, conform legii IMM, sunt și ele întreprinderi mici și mijlocii. Deci Măsura 1 acoperă inclusiv micii comercianți, micii antreprenori organizați sub formă de întreprinderi familiale și familiale” - a spus Popescu.

Tot la microgranturile de la Măsura 1, s-a modificat pragul de minimum 5.000 de euro - cifră de afaceri pe anul 2019, încât firmele înființate pe parcursul anului 2019 să poată accesa finanțarea dacă au avut cifră de afaceri medie de cel puțin 415 euro pe lună în acel an.

„Pentru Măsura 1 - microgranturi de capital de lucru am modifcat condițiile de eligibilitate cu privire la cifra de afaceri pe anul 2019 pentru firmele înființate în cursul anului 2019. pentru aceste firme, care nu au un an financiar complet, cifra de afaceri va fi calculată ca medie lunară de 415 euro pe lună” - a mai spus ministrul Economiei.

Reamintim că, în urma primei sesiuni de înscrieri la Măsura 1, peste 29.000 de microîntreprinderi, PFA, ONG și cabinete medicale individuale au aplicat la mcrogranturile de câte 2.000 de euro de capital de lucru, rămânând astfel cel puțin 41 de milioane de euro necheltuiți din bugetul acestei măsuri de sprijin.

Guvernanții au arătat atunci că intenționează să redeschidă înscrierile la Măsura 1 pentru restul de buget, rămas neconsumat, cu modificările adoptate acum în Guvern.  

Alte prevederi ale ordonanței de urgență adoptate miercuri de Guvern:

  • Suplimentarea bugetului Măsurii 2 (granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 euro) de la 350 de milioane de euro la aproximativ 1 miliard de euro. Astfel, toate cele 22.226 de firme și ONG „care au depus proiecte la Măsura 2 de capital de lucru și care vor fi eligibile în faza de evaluare să poată beneficia de finanțare” - a spus ministrul Economiei.
  • Suspendarea aplicării legii 220/2020 adoptate de Parlament și promulgate de președintele Iohannis până în martie 2021. Astfel, la Măsura 3 - granturi de investiții de  câte 50.000-200.000 euro NU se va aplica acum, la prima sesiune, grila de punctaj din Legea 2020, ci se va aplica grila de punctaj a Guvernului, din OUG 130/2020, modificată prin OUG 174/2020, care cuprinde indicatorul ratei interne de rentabilitate a investiției (RIR).
  • Potrivit lui Virgil Popescu, Măsura 3 ar urma să se deschidă de săptămâna viitoare pentru înscrieri, cel mai probabil.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
10845
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Bica
Ion
Domnule Zamfir, va rugam intrebati ministrul cat mai urgent ce se intampla cu cele peste 2000 de II si IF care au aplicat deja si sunt validate la masura 1? Cum adica zice acum ca II si IF sunt IMM. Pai si PFA e IMM pe aceeasi lege. II si IF sunt exact PFA pentru ca sunt ale persoanelor fizice autorizate de Registrul Comertului si au F in fata la numarul de la Reg.Com. Deci, F de la fizica autorizata, nu J cu au SRL de ex. care vine de la persoana juridica.
Sper sa nu le refuze pe II si IF care deja au aplicat si sunt validate de sistem la Masura 1. Daca le refuza zicea cineva pe un alt site sa depunem contestatie in aplicatia de grant cu argumentele de mai sus si sa mentionam in contestatie ca vom depune PLANGERE PENALA pentru abuz in serviciu daca ne refuza si ne pun sa aplicam din nou. O sa invocam si SPIRITUL LEGII.

Va multumim si o sa va multumeasca si ministrul daca ii aduceti la cunostinta aceste aspecte. Sa prevenim ceva ce poate deveni o problema.
Claudiu
Zamfir
Asa cum arata acum situatia, din pacate, nu vor intra la finantare II si IF care au putut sa aplice pe masura 1 in prima sesiune (nu s-a anuntat cand se redeschide). Vor putea sa aplice la sesiunea a doua si vor fi incadrate la prevederile valabile pt PFA (fara prag de 5000 euro la CA, dar conditionate de lista CAEN de la anexa 1)
poza de profil
Bica
Ion
Ministrul in loc sa zica ca II si IF sunt asimilate PFA (ca asa sunt) si ca asa cum si sistemul de aplicare a aratat, ca au fost validate, si ca nu a fost pana acum o pozitie oficiala directa explicita despre II si IF si ca nu a restrictionat aplicarea, CE FACE?

Vine si recunoaste prin ordonanta ca a gresit! Pai nu ai gresit mai omule. Abia acum gresesti cand zici ca ai gresit. Nu ai gresit ca nu ai restrictionat aplicarea de catre II si IF.
Lasa alea 2000 de II si IF aprobate, ca iese scandal legal mare.

Apoi, modificarea asta o sa fie exact folosita in contestatii, daca ne refuza, o sa invocam SPIRITUL LEGII, pt. ca litera e clara ca e proasta sau confuza si nu au cum sa ne refuze.

Bine ar fi sa le lase aprobate.
poza de profil
Panciu
Iulia
cand se da drumul din nou la masura 1?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri