Claudiu Zamfir

Ministerul Proiectelor UE confirmă finanțarea ajutoarelor IMM din fondurile React-EU, în 2021

Thumbnail

Ajutoarele de stat pentru IMM-uri vor fi finanțate în continuare prin facilitatea europeană React EU, se arată în preambulul schiței de buget pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Măsuri planificate pentru implementarea fondurilor ESI. În ceea ce privește măsurile de accelerare a absorbției fondurilor ESI, un accent deosebit va fi acordat următoarelor acțiuni, prevăzute în Programul de Guvernare:

  • menținerea unei rate anuale de absorbție care să conducă către o absorbție de 100% la sfârșitul anului 2023;
  • valorificarea elementelor de flexibilitate puse la dispoziție de Comisia Europeană;
  • utilizarea resurselor din REACT-EU pentru acoperirea nevoilor de finanțare ale domeniilor sănătate, creșterea competitivității IMM-urilor, digitalizarea educației și măsuri active de ocupare;
  • evitarea riscului de dezangajare prin monitorizarea lunară a stadiului implementării financiare a programelor operaționale;
  • urgentarea lansării ultimelor apeluri de proiecte pentru sumele rămase disponibile;
  • fluidizarea procesului, inclusiv accelerarea ritmului de evaluare și contractare prin îmbunătățirea procedurilor interne de lucru;
  • monitorizarea constantă a proiectelor cu risc de a nu fi finalizate până la 31.12.2023, pentru identificarea eventualelor întârzieri și luarea de măsuri de remediere și recuperare a întârzierilor;
  • realocări de fonduri la nivelul axelor prioritare ale unui program;
  • creșterea și optimizarea capacității de implementare a proiectelor deja admise la finanțare, prin sprijinirea beneficiarilor pe tot parcursul derulării investițiilor;
  • asigurarea fondurilor necesare autorităților de management pentru efectuarea plăților către beneficiari;
  • asigurarea interconectivității și interoperabilității dintre bazele de date ale instituțiilor statului și sistemul My SMIS pentru simplificarea procesului de depunere a proiectelor și creșterea celerității procedurilor de verificare a proiectelor și beneficiarilor din perioada de evaluare și cea de monitorizare a proiectelor.
  • procesarea cu celeritate a cererilor de rambursare finale și autorizarea la plată a acestora;
  • revizuirea cadrului legal, în conformitate cu evoluțiile specifice din domeniu.

Reamintim că prin React EU România primește de la UE circa 1,423 miliarde de euro pentru măsuri de redresare din criza COVID-19 în 3 domenii: sănătate, măsurile active pentru forța de muncă și firme mici și mijlocii.

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat, pentru StartupCafe.ro, în 12 ianuarie 2021 că din facilitatea React EU trebuie relocați banii pentru finanțarea în anul 2021 a schemei de ajutpare de stat COVID pentru IMM - măsurile 1,2 și 3, de 1,5 miliarde de euro în total. Banii din React EU ar trebui să vină în completarea bugetului inișial al schemei, din Programul Operațional Competitivitate, în condițiile în care Măsura 2-granturi de capital de lucru a fost suplimentată, prin OUG 199/2020, astfel încât să finanțeze toate firmele eligibile care au depus cereri.

Iată că și în noua formulă a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene se păstrează această sursă de finanțare pentru granturile IMM.

Ministerul Economiei este cel care implementează schema de ajutpare de stat COVID.

Pe de altă parte, schița de buget publicată de Ministerul Finanțelor oficial, conformă alocările propuse pentru Ministerul Economiei pe anul 2021, așa cum le-am prezentat anterior pe StartupCafe.ro, citând un document publicat de Antena 3.

Pe capitole bugetare, în bugetul Ministerului Economiei se propun aproape 4,6 miliarde de lei pentru proiecte europene - credite bugetare, adică bani pentru plăți, în timp ce creditele de angajament se duc până la 6,05 miliarde de lei.

În schița de buget mai apare și programul Start-Up Nation, cu o alocare de circa 642 de milioane de lei, credite bugetare. Cel mai probabil aceștia sunt banii pentru plățile către firmele care au depus deconturi în cadrul ediției a doua a programului, 2018-2019. Suma care apare a fi propusă este însă mică, având în vedere că necesarul bugetar pentru plata tuturor deconturilor depuse la Start-Up Nation, la începutul anului 2021, era de 857 milioane lei. Asta înseamnă că din circa 4250 de firme care au depus cereri de decont, peste 1.000 de firme vor rămâne neplătite, cel puțin dacă ne luăm după situația care se întrevede din schița aceasta de buget 2021.

Guvernul va decide asupra propunerilor de buget și va trimite proiectul la Parlament, unde se vor putea depune amendamente,a dică alte potențiale modificări.

Până atunci, iată mai jos o sinteză intermediară a principalelor programe bugetare de la Ministerul Economiei, inclusiv pentru firmele mici și mijlocii, cu mențiunea că toate aceste prevederi se pot schimba radical la Guvern și apoi la Parlament:

Thumbnail

 

Schița de buget de la Ministerul Economiei:

 

Ministerul Economiei Antreprenoriatului Si Turismului by Claudiu on Scribd

 

 

Schita de buget 2021 pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene:

 

 

Ministerul Investitiilor Si Proiectelor Europene by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
9269
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Adrian
C
"Reamintim că prin React EU România primește de la UE circa 1,423 miliarde de euro pentru măsuri de redresare din criza COVID-19 în 3 domenii: sănătate, măsurile active pentru forța de muncă și firme mici și mijlocii.
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat, pentru StartupCafe.ro, în 12 ianuarie 2021 că din facilitatea React EU trebuie relocați banii pentru finanțarea în anul 2021 a schemei de ajutpare de stat COVID pentru IMM - măsurile 1,2 și 3, de 1,5 miliarde de euro în total." deci de la UE primim 1,4 mld pt trei domenii dar noi avem nevoie de 1,5 doar pt IMM?
Claudiu
Zamfir
Da, dar mai sunt si fondurile din POC, care fusesera relocate initial in program, pe OUG 130. Realocarea prin React EU e pt finantarea mai departe a schemei, in urma OUG 199, cand s-a suplimentat Masura 2. Aici am uitat eu sa fac precizarea, am mai scris in alte articole, dar acum am uitat sa precizez si asta, bine ca mi-ai adus aminte

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri