Claudiu Zamfir

Premierul Orban, despre ajutoarele pentru IMM, PFA, ONG: „Cel târziu la 1 octombrie trebuie să dăm drumul”

Thumbnail

Cele 3 măsuri de sprijin în valoare totală de 1 miliard de euro urmează să fie deschise eșalonat pentru aplicații, începând cu măsura 1 - microgranturi de 2000 de euro, a declarat, joi seara, în ședința de guvern, secretarul de stat din Ministerul Economiei Daniela Nicolescu. Între timp, în Parlament, modificările la grila de punctaj de la măsura 3 din OUG 130/2020 bat pasul pe loc.

S-a făcut preînregistrarea, după ce se adoptă modificările la Ordonanța 130 astăzi, eu zic că în câteva zile dăm drumul la grantul 1 și 2. Dăm eșalonat tocmai ca să nu aglomerăm aplicația, la două zile diferență”, a spus ea.

Premierul Ludovic Orban a cerut deschiderea sesiunilor până cel târziu la 1 octombrie: „Cel târziu la 1 octombrie trebuie să dăm drumul”.

Cu siguranță. Cred că o să ajungă în Monitorul Oficial mâine, deci de luni (28 septembrie nr.)...”, a răspus secretarul de stat Daniela Nicolescu.

Totuși, modificările de OUG 130/2020, care se referă la adăugarea de noi domenii de finanțare și inversarea unor indicatori privind rata internă de rentabilitate a proiectelor pentru măsura 3 (investiții), la în grila de punctaj, figura pe ordinea de zi publică a ședinței de guvern de joi ca fiind în primă lectură. Aceasta ar fi însemnat că proiectul de ordonanță de urgență nu urma să fie aprobat în ședința de guvern de joi, 24 septmebrie, ci într-o ședință ulterioară. De altfel, consultarea publică de la Ministerul Fondurilor Europene pentru aceste modificări se încheie abia sâmbătă, 26 septembrie. Și în comunicarea ulterioară, Guvernul a precizat că proiectul de OUG de modificare a OUG 130/2020 a rămas în analiză.

Ministerul Economiei a publicat joi o nouă formă a procedurii pentru măsura1 - microgranturi de 2.000 de euro pentru IMM, PFA, ONG și cabinete medicale individuale.

Reamintim că înscrierea la ajutoarele de 2.000 - 200.000 de euro se face în 2 etape pentru fiecare din cele 3 măsuri de sprijin: în prima etapă, care a început, utilizatorii creează profiluri cu parolă, iar în etapa a doua, care urmează să fie lansată, se cer efectiv banii de la stat.

Platforma electronică de accesare a ajutoarelor de stat în valoare totală de 1 miliard de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, este aceasta: https://granturi.imm.gov.ro/auth/login .

Modificările din Parlament la OUG 130 bat pasul pe loc

Între timp, alte modificări, propuse de patronii IMM din Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, au rămas în lucru în Camera Deputaților.

Săptămâna aceasta, Comisia de buget a Camerei nu a aprobat un raport pentru proiectul de lege de aprobare a OUG 130/2020, cu amendamentele adoptate de Senat. Duminică, 27 septembrie, sunt alegeri locale, iar parlamentarii au plecat în teritoriu să ajute la campania electorală și la mobilizarea la vot, unii candidând ei înșiși pentru posturi de primari.

Prin urmare, modificările dorite de patronii de firme mici și mijlocii membri ai Consiliului IMM se lasă așteptate. „Se pare că cei de la Guvern urmează să modifice codurile CAEN care vor beneficia de finanțări. Așteptăm să se hotărască. În concluzie, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență 130 nu intră pe ordinea de zi de săptămâna viitoare”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, președintele Comisiei de buget din Camera Deputaților, Sorin Lazăr (PSD).

Nu a intrat încă acest rapot în comisie”, a confirmat, la rândul său, vicepreședintele Comisiei de buget, Iuliu Nosa (tot PSD).

De menționat că proiectul de lege pentru aprobarea OUG 130/2020 a fost trimis pentru avize la alte 7 comisii, din care doar 2 au apucat să trimită avizele (care sunt pozitive): Comisia de sănătate și Comisia de agricultură.

Aceste modificări separate, cele aflate în lucru la Guvern și cele de la Parlament, sunt importante pentru coerența acordării finanțărilor de 1 miliard de euro.

La măsurile 1 și 2 (microgranturile de 2.000 de euro, respectiv, granturile de capital de lucru de 2.000-150.000 de euro) nu sunt diferențe mari, pentru că și Guvernul, prin cel mai recent proiect de modificare a OUG 130/2020 (inițiat de Ministerul Fondurilor Europene) completează lista de beneficiari de la granturile de capital de lucru cu câteva activități, cum sunt sălile de fitness și saloanele de coafură și înfrumusețare.

Modificările din Parlament mai introduceau în plus și activități de viticultură, care, însă, sunt susceptibile de a fi excluse de Uniunea Europeană de la finanțarea prin Programul de Competitivitate, pentru că fac deja obiectul finanțărilor din Politica Agricolă Comună a UE, separat.

Problema este însă cu măsura 3 - granturile de investiții de 50.000-200.000 de euro, pentru IMM-uri.

Aici, modificările din Parlament (încă neadoptate de Camera Deputaților) prevăd schimbarea rdicală a grilei de punctaj, prin eliminarea indocatorului ratei interne de rentabilitate (RIR) a proiectelor și introducerea numărului de angajați și a ratei solvabilității generale a firmei drept criterii de punctare.

De partea cealaltă, modificările puse de Ministerul Fondurilor Europene pe masa Guvernului, joi, în ședință, vizau păstrarea criteriului RIR, dar inversarea punctajului față de grila prezentă, din OUG 130/2020.

 Important este aici ca patronii IMM să nu fie puși în poziția de a-și face proiectele de investiții pe o grilă și apoi să se introducă de fapt o altă grilă de punctaj. Totuși, viteza modificărilor din Parlament pare să fie mai mică decât a celor din Guvern. Dacă proiectul de lege din Parlament nu intră săptămâna viitoare pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, cum a spus șeful Comsiei de buget, Guvernul are șanse să se miște mai repede și să pornească sesiunile de cerere a banilor europeni până pe 1 octombrie, cum a spus premierul Orban, adică până joia viitoare.

Pe urmă, chiar dacă Parlamentul aprobă modificările sale de la grila schemei 3, acestea trebuie să fie promulgate și de președintele Iohannis și apoi publicate în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Parallax

Vizualizari
8737
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
aham
pakam
Hopa, iata unde sunt bani furati din pensii si alocatii!
poza de profil
De ce
nu merge?
Sunt bani alocati de catre Comisia Europeana. Nu s-ar fi putut aloca pentru pensii / alocații. Comisia este singura care mai investește in România și în economie. În rest, din păcate, toate guvernele sunt axate pe investiții sociale :(
poza de profil
Andrei
Mera
Tipic romanesc, nu pot sa creez contul. Are cineva informatii despre ce se intampla?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri