Claudiu Zamfir

Acțiunea 4.1.1-POC: Fondurile UE de max. 1 milion EUR pentru antreprenori riscă să se anuleze, pe cadrul actual de ajutoare de stat COVID (ministru)

Thumbnail

Acțiunea 4.1.1-POC, prin care firmele mici și mijlocii din România ar fi urmat să obțină fonduri europene de maximul 1 milion de euro pentru investiții pe proiect, riscă să se anuleze, dacă Comisia Europeană nu va mai prelungi cadrul temporar de ajutoare de stat COVID-19 și dincolo de data de 30 iunie 2022, a spus, miercuri, ministrul demisionar al Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

Schema de ajutoare de stat are alocate fonduri UE de 358 milioane de euro, prin Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020.

„Pentru Măsura 4.1.1, termenul de valabilitate al cadrului temporar COVID al Uniunii Euroene este 30 iunie. Recunosc că din acest punct de vedere suntem ușor întârziați, eram întârziați și dacă lansam apelul cum planificaserăm noi inițial, dar aveam să spunem speranțe, cel puțin în orizontul de timp pe care ni-l făcuserăm noi, să lansăm acel apel pe 4.1.1. pe schema de ajutor de stat și pe ghidul pe care îl publicaserăm înainte de această modificare. Acum, după acea discuție despre care vorbeam, ne-am adresat Consiliului Concurenței pentru a modifica schema de ajutor de stat și așteptăm să vedem care este data la care Comisia ne va răspunde. Dacă nu se va modifica și nu se va prelungi cadrul temporar privind ajutoarele de stat, mă tem că avcea Măsură 4.1.1 nu mai poate fi...” - a spus Vîlceanu care și-a anunțat și demisia din funcție, după ce demisionase și din poziția de secretar general al PNL.

El a explicat că, în lipsa unei noi prelungiri a cadrului temporar de ajutoare de stat COVID de la nivelul UE, vor exista două variante: fie guvernanții vor reloca banii urgent către cumpărarea de tablete pentru elevi, fie schema de ajutor de stat se va transforma în schemă de ajutor de minimis, cu granturi de maximum 200.000 de euro fiecare.

„Măsura 4.1.1 se poate aplica într-o modalitate: să o scoți din cadrul de reglementare al ajutorului de stat, adică să vii pe minimis și atunci proiectele să nu fie mai mari de 200.000 de euro, dar la momentul la care discutăm nu am informații de la Comisie nici că s-ar prelungi cadrul temporar, nici că nu se va prelungi. Dacă se va prelungi cadrul temporar, cu siguranță vom putea merge cu Măsura 4.1.1 așa cum ghidul a și fost publicat în noua variantă cu productivitate acare va fi noul criteriu pentru proiectele cu punctaj egal. Dacă nu se va prelungi cadrul temporar, atunci rămân două variante: renunți la schema de ajutor de stat și vii pe minims, adică proiecte de maximum 200.000 de euro, ori aloci suma respectivă pe React EU pentru alte activități, cum ar fi tablete pentru elevi” - a spus Vîlceanu, în conferință de presă.

Reamintim că aceste ajutoare de stat fuseseră plabificate inițial în anul 2020, de fostul Guvern Orban, sub forma Măsurii 3 - granturi pentru investiții de câte 50.000-200.000 euro. Ulterior, Măsura 3 a fost anulată de fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui. Apoi guvernanții au stabilit ca această schemă să fie relansată la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), sub forma Acțiunii 4.1.1-POC, cu granturi de câte 50.000-1 milion de euro pe proiect. Proiectul de ghid a tot fost schimbat de MIPE din anul 2021 până în ziua de azi, ultima dată la intervenția premierului Ciucă și iată că acum schema de ajutor de stat riscă să fie anulată.

Astfel, antreprenori și consultanți care ar fi vrut să utilizeze această oportunitate se văd în situația de a pierde bani și alte resurse consumate pentru Măsura și Acțiunea 4.1.1-POC.

Parallax

Vizualizari
8435
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Tomoiaga
Mihaela
Sa le fie rusine,.Trebuia sa demisioneze mai repede.Ar trebui sa-i dam in judecata.
poza de profil
ALEXANDRU
MARINESCU
poza de profil
ALEXANDRU
MARINESCU
Bravo PNL , succesuri pe linie 1
poza de profil
ALEXANDRU
MARINESCU
Urmeaza PNRR !
poza de profil
Filip
One
Daca Romania era invadata de rusi si primea rachete antitanc de la Americani, cum a primit Ucraina, cred ca ar fi dezbatut ghidul de distribuire a rachetelor pana la sfarsitul razboiului. Apoi ar fi cerut rusilor o prelungire a razboiului ca sa mai poata distribui rachetele armatei. Asta e tara..
Si, oricum, se pare ca nu esti ministru al economiei daca nu anulezi masura 3 macar o data in mandat.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri