Denisa Crăciun

10 ani de YouTube România: Top artiști și creatori de conținut de pe platformă

youtube

Acum 10 ani, în primăvara lui 2013, Google lansa versiunea pentru România a YouTube. Platforma, care a permis creatorilor de conținut de la noi să fie mai ușor de descoperit, iar companiilor să o folosească drept mediu de promovare, a depășit peste 12 milioane de utilizatori români adulți care se uită la videoclipuri, potrivit datelor Google.

De la lansarea YouTube România, ecosistemul creatorilor de conținut a crescut foarte mult. Pe lânga evoluția cantitativă, diversitatea conținutului în limba română a avansat și în prezent acoperă zonele de interes ale publicului de la noi.

Datele Google arată că, la finalul lui 2022, existau peste 8.000 de canale românești cu peste 10.000 de abonați, în creștere cu 15% față de anul anterior, și 1.600 de canale cu peste 100.000 de abonați (+15% față de 2021).

TOP creatori de conținut de pe YouTube România

Primul creator de conținut de pe YouTube din România care a atins pragul de 1 milion de abonați este Mihai Alexandru Hash (Mikey Hash). El a ajuns la această bornă în 2016.

La finalul lui 2022, existau peste 150 de canale din România cu peste 1 milion de abonați, cu 20% mai mult față de finalul lui 2021.

Primul „buton de diamant” din România, oferit canalelor care depășesc pragul de 10 milioane de abonați, a fost obținut în 2020 de LooLoo Kids, acesta fiind și primul canal de YouTube din Europa Centrală și de Sud-Est care atinge această bornă.

Vezi AICI un interviu realizat de StartupCafe.ro cu românii care au creat LooLoo Kids.

  • Cel mai popular artist din România pe YouTube la nivel global, după numărul de vizualizări din ultimii 10 ani: INNA (7,6 milioane subscribers; 4,5 miliarde vizualizări)
  • Cel mai popular artist pe YouTube în România, după numărul de vizualizări din ultimii 10 ani - Andra (1,9 milioane subscribers; 1,9 miliarde vizualizări)
  • Cel mai urmărit creator de content din România, la nivel internațional, după numărul de vizualizări de-a lungul timpului: LooLoo Kids (53,2 milioane subscribers; 31 miliarde vizualizări)
  • Cel mai urmărit creator de conținut generalist în România, după numărul de vizualizări de-a lungul timpului - Selly (3,12 milioane subscribers; 911 milioane vizualizări)

Există și creatori de conținut care au succes în zona de educație, cooking, gaming sau podcast. Google va premia aceste categorii care reprezintă cele mai populare videoclipuri pe YouTube, însă până atunci iată ce creatori sunt la categoria top canale educaționale, după numărul de abonați:

  • Alex Cozma (Atenție, cad mere) - 1,13 milioane subscribers
  • Horia Sârghie (Zaiafet) – 810.000 subscribers
  • Doza de Spațiu – 285.000 subscribers

Top canale de gătit:

  • Jamila (Jamila Cuisine) – 1,72 milioane subscribers
  • Gina Bradea (Poftă bună cu Gina Bradea) – 557.000 subscribers
  • Mihaela Pop (Rețetele Mihaelei) – 440.000 subscribers

Top canale de gaming:

  • IULITMX – 4,96 milioane subscribers
  • Maxinfinite – 3,2 milioane subscribers
  • Iraphahell – 2,51 milioane subscribers

Top canale de podcast:

  • Mihai Bobonete (Da, Bravo! By Mihai Bobonete) – 538.000 subscribers
  • Mihai Morar (Fain & Simplu cu Mihai Morar) – 342.000 subscribers
  • Cătălin Măruță (Acasă La Măruță) – 283.000 subscribers

Uitându-ne de unde am plecat acum 10 ani și unde a ajuns astăzi ecosistemul YouTube din România, pare că totul a evoluat cu o viteză aproape de neimaginat. În prezent, există conținut în limba română pe YouTube care răspunde și celor mai exigente și nișate cereri, de la DYI, educație, cooking sau podcast la seriale originale, emisiuni TV, animație sau gaming. Sunt zeci de canale de YouTube românești cu peste 1 milion de abonați și 1 miliard de vizualizări. În același timp, advertiserii și companiile din România dedică tot mai multe resurse pentru dezvoltarea prezenței lor pe YouTube, prin canale proprii, crearea de conținut exclusiv și campanii dedicate. În cei 10 ani, YouTube România a devenit un mediu unde românii găsesc conținut de calitate și care oferă companiilor oportunitățile potrivite pentru a ajunge la publicul țintă”, a declarat Elisabeta Moraru, country director Google România.

YouTube România în cifre

  • Mai mult de 12 mil. de români cu vârsta de peste 18 ani se uită la video-uri pe YouTube
  • 5,5 mil. de români se uită la video-uri de pe YouTube pe ecranul televizorului
  • Peste 8.000 de canale din România au peste 10.000 de abonați
  • Peste 1.600 de canale din România au peste 100.000 de abonați
  • Există mai mult de 150 de canale din România cu peste 1 milion de abonați

Un studiu comandat de Google și realizat de compania Ipsos arată că marea majoritatea a românilor (98%) găsesc pe YouTube conținut de calitate. Potrivit respondenților, conținut de calitate este cel relevant la nivel personal și care îi ajută să învețe ceva nou.

Potrivit studiului Ipsos, 91% dintre românii care intră pe YouTube spun că au învățat ceva nou uitându-se pe YouTube. Opt din 10 români găsesc pe YouTube conținut unic, pe care nu-l mai pot găsi în altă parte, arată același studiu.

YouTube România a însemnat și deschiderea programului de parteneriate YouTube în țara noastră, care oferă tuturor creatorilor de conținut, mari și mici, o modalitate de a monetiza video-urile încărcate.

YouTube oferă companiilor și brandurilor posibilitatea de a-și promova produsele către publicul creatorilor de conținut, acestora din urmă revenindu-le cea mai mare parte din bugetele de publicitate investite.

Conform studiului Ipsos, 85% dintre românii care intră pe YouTube consideră că vizionarea conținutului și utilizarea platformei i-a ajutat să se decidă asupra unei achiziții. Aproape trei sferturi dintre ei (74%) spun că reclamele pe YouTube i-au ajutat să descopere produse și branduri noi.

Despre studiuI Ipsos: Studiu se numește „WhyVideo” și fost realizat în iunie 2022 pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 2000 de persoane, cu vârste între 18 și 64 de ani, care urmăresc conținut video de orice fel, indiferent de platformă și ecran.

 

Parallax

Vizualizari
3941
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri