Raluca Abrihan

Program de accelerare cu finanţări de până la 100.000 euro pentru proiecte IT: Cine se poate înscrie şi ce greşeli trebuie să evite

Thumbnail

Programul de accelerare Techcelerator a fost lansat oficial la Bucureşti şi Cluj şi oferă finanţări de până la 100.000 euro pentru proiecte IT. Iată ce spun iniţiatorii acestui program despre aşteptările pe care le au de la cei care se înscriu la acest program şi ce greşeli ar trebui să evite candidaţii.

 

Techcelerator este un accelerator care alocă fonduri pentru dezvoltarea companiilor aflate în faza de (pre)accelerare. Susținerea financiară este acordată prin intermediul parteneriatului exclusiv cu GapMinder, fondul de investiții de capital de risc recent lansat în România.

Înscrierile se fac până pe 11 martie.

La începutul programului, 15-20 startup-uri aflate în stadiul de prototip sau Minimum Viable Product vor primi câte 25.000 euro pentru o participație de 6% din companie.

Ce alte finanţări mai poţi obţine de la fondul GapMinder

Programul se derulează pe o perioadă de 10 săptămâni, atât în București cât și în Cluj-Napoca, cu sprijinul a peste 60 de mentori români și străini.

Cine se poate înscrie:

În program sunt invitate să aplice atât companii, cât și persoane fizice cu idei de dezvoltare a unor tehnologii inovatoare care își vor înregistra firma dacă vor fi selectate în program.

Criterii de selecţie:

  • În primul rând ne interesează echipa, fondatorii şi experienţa pe care au avut-o pană acum împreună.(30%)
  • Produsul şi tehnologia utilizată )
  • Cunoşterea şi întelegerea pieţei pe care o ţintesc şi a competiţiei (35%)
  • Potenţialul de venituri, care reiese din aplicaţie (10%)
  • Potenţialul de finanţare (10%) - au explicat iniţiatorii programului.

Greşeli de evitat:

Probabil că un element pe care start-urile ar trebui să îl evite atunci când aplică pentru un astfel de accelerator ar fi acela de a spune că produsul său e unic şi că nu are niciun fel de concurenţă. Realitatea este că nu e unic, mai există produse asemănătoare în piaţă, fie în alte configuraţii sau în alte zone aşa că ar fi bine să evite să suţină aste. Cel mai bine ar fi să caute să gasească cea mai bună alternativă, pentru că acolo probabil este şi concurenţa. - explică Alexandru Ruff, partener GapMinder.

În general startup-urile aplică la multe programe şi acceleratoare şi este firesc să încerce toate oportunităţile, dar trebuie să dedicaţi timpul necesar pentru că aplicaţia este scurta, dar vrem să vedem o aplicaţie personală. Uneori vedem secţiunile completate cu texte standard, care arată o oarecare lipsă de interes. Vrem să vedem că fondatorul startup-ului a pus suflet şi explică în detaliu ce vrea să facă şi să descrie afacerea la care visează a declarat Cristina Țoncu, Manager Techcelerator.

GapMinder este un fond de capital de risc creat ca urmare a selecției derulate de Fondul European de Investiții. Acesta este finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014 - 2020, cu cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Fonduri eruopene/guvernamentale versus investiţii private

Unul dintre tinerii antreprenori prezenţi la evenimentul de lansare Techcelerator susţine că experienţa i-a demonstrat că pentru anumite startup-uri este mai bine să apeleze la acceleratoare şi fonduri de investiţii private:

Există mai multe opţiuni de finanţare în piaţă, dare multe sunt incredibil de rigide şi în general, după depunerea proiectelor acestea sunt aprobate după aproximativ 1 an, sau doi, iar banii intră după 2 ani şi jumătate, iar între timp ideea ar putea să nu mai fie de actualitate. Iar planul de afaceri iniţial nu poate fi schibat odată ce ai obţinut finanţarea.

În cazul în care primeşti finanţare şi din privat (chiar daca este un fond ce are şi bani europeni) este un lucru care îţi garantează că acei investitori lucrează pentru a creşte afacerea ta, sunt şi banii lor acolo, drept urmare cei implicaţi în program sunt implicaţi ca tu să ai succes.

Apoi, în cazul finanţărilor printr-un astfel de fond totul este mult mai permisiv şi mai flexibil, iar aici mă refer strict la valoarea investiţiei. În acest caz, valoarea acceleratorului este dată de mentori şi de relaţiile pe care le au ei. Niciodată în programe precum Startup Nation, de exemplu, nu va veni nimeni să te întrebe de ce mai ai nevoie şi cum te poate pune în legătură cu clienţi sau avocaţi, pe când în astfel de programe există foarte mulţi experţi. - spune Camil Moldoveanu, fondator al startup-ului ReFlex.

Parallax

Vizualizari
2868
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri