Raluca Abrihan

Finanţări pentru firme IT româneşti: Cum pot obţine bani de la un fond de investiţii de 26 milioane euro

Thumbnail

Un fond de investiții de capital de risc, care vizează startup-uri inovatoare din România, cu un buget inițial de 26 milioane de euro, a fost lansat recent. Am stat de vorbă cu administratoul acestui fond pentru a vedea ce condiţii trebuie să îndeplinească firmele care vor finanţare, cum o pot obţine banii şi ce fel de proiecte caută investitorul. Firmele pot obţine chiar şi 3 milioane de euro.

 

GapMinder este primul fond de capital de risc creat ca urmare a selecției derulate de Fondul European de Investiții. Acesta este finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014 - 2020, cu cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Fondul va investi în următorii ani în firme aflate în faza de seed sume de până la 1 milion de euro și, potențial, încă 3 milioane de euro per firmă în runde ulterioare, precum și în start-up-uri aflate la prima rundă de investiții sau în faza de accelerare, în care investițiile vor fi de până la 100.000 euro. Cine poate să aplice pentru aceste finanţări.

Sunt vizate companii inovatoare de tehnologie cu potențial ridicat de expansiune internațională, din domenii precum cele ale serviciilor IT și software, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală, soluții IT pentru sănătate, FinTech etc

 

Ce trebuie să ştie firmele care vor să obţină finanţare prin acest fond

Dan Mihăescu, Founding Partner GapMinder:

Pentru start-up-urile în faza de accelerare vom avea anual două apeluri pentru aplicații.

Cele interesate trebuie să ne trimită o intenție fermă de participare.

Concret, trebuie să completeze online un formular disponibil pe site-ul unui accelerator de business, ce urmează a fi lansat curând. Noi evaluăm elemente cheie precum experiența și viziunea echipei, tehnologia pe care se bazează soluția, modelul de business, oportunitățile și obstacolele pentru intrarea pe piață, faza de dezoltare, potențialul de creștere. Apoi selectăm finaliștii și, în urma unor evenimente de tip “meetup” sau “bootcamp”, decidem în care firme investim.

Vezi aici detalii despre acceleratorul de afaceri prin care poţi accesa fondurile

Pentru companiile tech aflate în faza seed avem ca prim instrument un accelerator de afaceri.

În funcție de cum evoluează aici și dacă pot dovedi că există tracțiune pentru produsul sau serviciul lor, vor intra în analiza fondului pentru finanțări suplimentare.

Ne uităm și la beneficiarii programelor de accelerare sau preaccelerare din anii precedenți sau chiar la companii care nu au trecut printr-un accelerator.

Criteriile de analiză vor fi similare cu cele pentru start-up-urile în faza de accelerare, însă cu mai mult accent pe potențialul business-ului susținut de tehnologiile respective și al tracțiunii în piață.

Scorurile cele mai mari la evaluări vor fi obținute de start-up-urile care dovedesc că au deja experiență la nivelul echipei, au obținut venituri, au depășit faza de MVP, tehnologia a fost deja testată de un număr de utilizatori și, nu în ultimul rând, au ambiția de cuceri piețe mai mari precum Europa de Vest, SUA sau India.

În calitate de finanțator intrăm în acționariatul companiei, ne aliniem interesele cu cele ale fondatorilor și devenim o echipă. În plus, ne aducem contribuția la dezvoltarea firmei prin îmbunănățiri în guvernanța companiei, mentorat, facilitarea intrării pe noi piețe și a unor parteneriate, prin feedback privind produsele și dezvoltarea acestora, iar lista poate continua.

 

Despre firmele româneşti şi mediul antreprenorial

Ecosistemul de startup-uri este plin de efervescență în ultima perioadă și credem că acest trend crescător și accelerat va continua.

Privit în ansamblu, pare ca un puzzle în care, în ultima vreme, se completează din ce în ce mai rapid zonele neacoperite.

Simțim un grad de maturizare în zona start-up-urilor, a nivelului lor de pregătire și a abordărilor. Observăm o implicare mai mare a corporațiilor în a susține diverse inițiative orientate către inovație sau direct către start-up-uri.

S-a îmbunătățit în ultimii ani calitatea programelor de pre-accelerare și a acceleratoarelor, precum și a evenimentelor din ecosistem. Noi aducem ceva în plus în această zonă pentru că vom investi în start-up-urile care participă în programul de accelerare Techcelerator pe care îl susținem. Este o abordare nouă în România.

În ecosistemul de investitori există grupuri de angel investors din ce în ce mai bine aliniate, în creștere, care caută proactiv oportunități.

De asemenea, sunt fonduri regionale sau chiar mai mari care explorează ecosistemul destul de activ, iar în perioada următoare este foarte probabil ca numărul fondurilor care se uită la start-up-urile din România să crească. Chiar dacă au ca focus runde de finanțare mai mari, minim Seria A sau Seria B, este un semn foarte bun pentru această zonă.

Credem că lansarea fondului Gapminder are o sincronizare excelentă și vom beneficia de faptul că suntem complementari cu cei mai mulți jucatori din ecosistem.

Parallax

Vizualizari
2389
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri