Claudiu Zamfir

Suplimentare de buget la ajutoarele de câte 15.000-200.000 EUR pentru economie circulară

fonduri-economie-circulara-dreamstime.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului propune suplimentarea bugetului schemei de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară, care cuprinde  granturi de câte 15.000-200.000 de euro pentru firmele private eligibile.

Bugetul schemei urmează să crească de la 8 la 12,55 milioane de euro, conform noului proiect de Ordonanță pentru modificarea Ordonanței 27/2022, aprobate cu completări prin Legea nr. 197/2023.

Decizia majorării sumelor disponibile a fost luată în urma cererii crescute din partea industriei, în urma sesiunii de depunere a cererilor de finanțare, din perioada 19 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023. Atunci s-au depus 94 cereri de finanțare, din care doar 47 au primit finanțare, urmare epuizării bugetului.

„Înregistrarea cererilor pentru încheierea unui contract de finanţare se realizează în sesiuni de maxim 30 de zile lucrătoare. Perioada de înregistrare a cererilor se comunică de către Ministerul Economiei pe website-ul său, cu cel mult 30 de zile lucrătoare înainte de data deschiderii sesiunilor. Ultima sesiune va fi comunicată pe site-ul Ministerului Economiei în intervalul august-septembrie 2023” - mai prevede noul proiect de ordonanță.

Schema ajutor de minimis pentru economia circulară are ca obiective:

  •     decuplarea creșterii economice de consumul de resurse naturale prin refolosirea și reciclarea materialelor deja disponibile în piață sub formă de deșeuri,
  •     prelungirea duratei de viață a produselor, creșterea gradului de reparabilitate, facilitarea reciclării materialelor componente;
  •     extinderea activității de reciclare,
  •     instituirea de instrumente economice de promovare a reutilizării și de stimulare a simbiozei industriale și a produselor ecologice.

Bugetul suplimentar, de 4,55 milioane de euro, provine din banii rămași nefolosiți la o altă schemă de finanțare, care nu a avut foarte mare căutare în rândul oamenilor de afaceri: Programul de creştere a competitivităţii produselor industriale.

Parallax

Vizualizari
1624
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri