Claudiu Zamfir

Inițiatorul Start-Up Nation acuză tergiversarea programului până în 2020

Thumbnail

Ediția curentă a programului Start-Up Nation, demarată în 2018, va fi implementată de fapt până în anul 2020, după modul cum arată draftul de buget pe anul 2019, avertizează vineri Florin Jianu, cel care a inițiat programul de finanțare.

“Ce se poate observa în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, este că în cazul programului “Start-Up Nation”, sunt bani pentru semnarea până la data de 28 iunie a aproximativ 2200 de contracte și, probabil, la rectificarea bugetară din august, se vor aloca credite de angajament pentru semnarea contractelor cu restul de firme. Acest lucru înseamnă cert că, în acest moment, sunt prevăzuți bani pentru plata a doar  1400 de firme, restul urmând a fi contractați dupa rectificarea bugetară, până în data de 15 noiembrie, așa încât implementarea propriu-zisă va fi în anul 2020” - a spus președintele Cosniliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

El a atras atenția și asupra scăderii bugetelor altor programe pentru IMM-uri.

„În ceea ce privește programul pentru dezvoltarea comerțului, a scăzut alocarea atât a creditelor de anagajament cât și a creditelor bugetare, cu 70%, având alocate de la 50 de milioane lei anul trecut, la numai 15 milioane anul acesta, acest lucru însemnând o scadere de la 200 de firme cât au fost finanțate anul trecut, la 60 de firme.

Aceeași scădere a creditelor de angajament a fost sesizată și în cazul programului de microindustrializare, de la 74.359 mii lei la 22.678 mii lei, însemnând că numărul de firme finanțate scade de la 200 la 55”, a mai spus Jianu, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Reamintim că în draftul de buget propus joi de Ministerul Finanțelor, programul Start-Up Nation ar urma să aibă alocați 444 de milioane de lei, credite de angajament, în bugetul de stat pe anul 2019, ceea ce ar ajunge pentru contracarea a numai 2.220 de firme beneficiare în acest an. De asemenea, sunt propuse fonduri de 383 de milioane de lei, sub formă de credite bugetare.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, spune că a discutat vineri cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pentru asigurarea de credite de angajament de 2 miliarde de lei în bugetul de stat pe anul 2019, pentru programul Start-Up Nation 2018-2019.

„Creditele de angajament în valoare de 2 miliarde de lei, necesare pentru derularea Programului Start-Up Nation, sunt certe și vor apărea în Bugetul de stat pe 2019. Am lămurit acest aspect în discuțiile pe care le-am avut astăzi cu ministrul Finanțelor. Îi încurajez pe antreprenori să depună în continuare proiectele din sesiunea actuală. Numărul planurilor de afaceri înregistrate a ajuns la 20.400, astăzi la ora 11. Experiența anilor anteriori a arătat că SUN a ajutat în mod real producția și serviciile de calitate, a generat locuri de muncă sustenabile și povești de succes” - a scris Oprea, pe Facebook.

Creditele de angajament au nevoie să fie transformate în credite bugetare, pentru a se putea face plăți din ele. Transformarea se poate face doar prin rectificare bugetară, nu mai devreme de iulie 2019.

Proiectul se mai poate modifica în Guvern, dar și la Parlament.

Parallax

Vizualizari
4689
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri