Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2020 încotro? Ministru: În niciun caz nu-l lansăm pe actuala legislație

Thumbnail

Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, exclude lansarea programului Start-Up Nation 2020 pe actuala legislație în vigoare, ceea ce înseamnă că ediția o ediție a treia are o dată tot mai incertă în condițiile în care guvernul Orban interimar nu poate emite ordonanțe, pentru a putea schimba cadrul normativ al schemei de finanțare.

În niciun caz nu lansăm Start-Up Nation 2020 cu actualul cadru legislativ, nu merge, exclud”, a declarat, miercuri, pentru StartupCafe.ro, ministrul interimar Virgil Popescu.

Astfel, o perioadă de lansare a programului este una incertă, depinzând de mulți factori politici:

- În primul rând, președintele Iohannis a afirmat clar că vrea alegeri parlamentare anticipate. Dacă acestea vor avea loc în preajma alegerilor locale,în luna iunie 2020, ar însemna ca un nou guvern cu puteri depline să se formeze după acea dată. Practic, mai devreme de iulie nu se va mai lansa Start-Up Nation nr. 3, în acest scenariu.

- Pentru a ajunge la alegeri anticipate, președintele trebuie să apuce să facă 2 nominalizări de premier și actualul Parlament să i le respingă pe amândouă. Dacă totuși se va numi un guvern cu puteri depline și se vor face alegeri parlamentare la termen, acestea vor avea loc în decembrie 2020. Într-un astfel de scenariu, cu guvern plin până la alegerile la termen din decembrie, ar crește șansele lansării unui Start-Up Nation 2020 mai repede, poate chiar din primul semestru al anului.

Depinde ce se va întâmpla cu propunerile pentru guvernul I si II”, a mai spus miercuri Virgil Popescu, pentru StartupCafe.ro.

În schimb, și actualul guvern interimar ar putea să lanseze alte programe de finanțare pentru firmele mici și mijlocii pe anul 2020: Comerț, Microindustrializare, Internaționalizare și altele bugetate pe 2020.

Probabil vom lansa mai repede celelalte programe de finanțare pentru IMM-uri”, a mai spus ministrul Economiei, pentru StartupCafe.ro, miercuri seara.

Miercuri, Guvernul Orban a fost demis de Parlament, prin moțiune de cenzură, iar acum președintele Iohannis este așteptat să nominalizeze un prim-ministru, cel mai probabil urmând să-l propună tot pe șeful PNL, Ludovic Orban.

Reamintim că, săptămâna trecută, la StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a arătat că vrea să modifice substanțial programul Start-Up Nation înainte de a lansa o nouă sesiune de ajutoare nerambursabile de câte 200.000 de lei pentru mici afaceri private:

Despre Start-Up Nation II, 2018-2019:

 • ”Am început o procedură de verificare a tuturor proiectelor care au fost finanțate”.
 • ”Până nu vor verifica fiecare proiect în parte nu vom mai face plăți, pentru că nu vrem să avem surprize”.
 • ”Oamenii care au fost corecți și au respectat proiectul în sine vor primi banii pentru deconturi”.
 • ”Cei care au încercat să fraudeze vor suporta consecințele legii”.

Start-Up Nation III, 2020:

 • ”Voi vrea să introducem, în proiect, o cotă de co-finanțare - minim 10%, nu știu să vă spun acum”
 • ”Să încercăm ca la fiecare proiect care va fi finanțat, persoana să participe la un interviu scurt cu cei de la agențiile de IMM-uri”
 • ”Să avem mai multe sesiuni de depunere de proiecte, pe sume mai mici de proiecte din acea sumă mare”
 • ”Un pachet digital va fi obligatoriu de introdus”
 • Lansarea: ”Înainte de rectificare, dar nu mai devreme de primăvară.”
 • ”Aș interzice înstrăinarea (n.r – proiectelor SUN), pe toată perioada de monitorizare, a tuturor părților sociale.
 • ”Nu am luat o decizie, vizavi de criterii sau de ce vom finanța...”
 • ”Vom pune, probabil, un minim -  unu sau doi angajați - dar nu, nu va mai cântări în punctaj” (n.r. – numărul angajaților)
 • ”La actuala alocare pentru fiecare proiect, ar însemna 5.000 de firme”
Parallax

Vizualizari
5874
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri