Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2019: Situația înscrierilor cu o săptămână înainte de închiderea aplicației

Thumbnail

Cu o săptămână înainte de închiderea sesiunii de înscriere în programul Start-Up Nation 2018-2019 firmele aplicante au depășit deja numărul celor care s-au înscris în ediția precedentă a schemei de finanțare, deși nu există încă un buget de stat pe anul 2019 aprobat, prin care să se aloce oficial banii necesari programului.

Sesiunea de înscriere în Start-Up Nation 2018-2019 se închide marțea viitoare, pe 12 februarie, ora 20.00. Marți, 5, februarie, în jurul orei 16.45, deja figurau peste 22.000 de dosare ca fiind depuse în sistem începând cu 27 decembrie 2018, iar numărul acestora este așteptat să crească în ultima săptămână de înscriere.

În prima ediție a programului, în sesiunea care s-a derulat în perioada 16 iunie - 14 iulie 2017 s-au înscris circa 19.200 de firme pentru fondurile nerambursabile de câte 200.000 de lei fiecare.

Spre deosebire de ediția precedentă a programului, în schema curentă de finanțare firmele din București și județele Ilfov și Cluj sunt depunctate cu 15 puncte din start, motiv pentru care este de așteptată o prezență redusă a acestora în noul program.

La data publicării acestei știri, nu exista un buget de stat adoptat pentru anul 2019, ci numai o schiță de buget publicată de Ministerul Finanțelor, cu alocări propuse insuficiente pentru programul Start-Up Nation pe anul acesta.

Totul despre Start-Up Nation 2018, AICI.

TUTORIAL Start-Up Nation 2018, dacă vreți să vă pregătiți pentru depunerea propriului proiect:

Conform propunerii de lege a bugetului de stat pe anul 2019, publicate de Ministerul Finanțelor săptămâna trecută, Ministerul pentru Mediul de Afaceri va avea prevăzuți, printre altele, 383.597.000 de lei, credite bugetare și 444.197.000 de lei, credite de angajament pentru programul Start-Up Nation 2018-2019.

Problema este la creditele de angajament, de 444.197.000 de lei. Creditele de angajament sunt cele în limita cărora Ministerul pentru Mediul de Afaceri (prin agențiile pentru IMM teritoriale) va putea semna acorduri de finanțare cu micile firme care se vor califica la fondurile nerambursabile din ediția a doua a programului Start-Up Nation (2018-2019).

Cei 444.197.000 de lei, credite de angajament propuse de Finanțe, ar ajunge pentru contractarea a numai 2.220 de firme care se vor califica la finanțare pe programul Start-Up Nation 2018-2019, mult sub numărul de 10.000 de firme beneficiare promis în programul de guvernare.

Ar mai fi o soluție pentru contractarea a 10.000 de firme în Start-Up Nation - alocarea restului de bani necesari până la 2 miliarde de lei la rectificarea bugetară. Problema este că rectificarea buegtară se va putea face nu mai devreme de luna iulie 2019, iar statul este obligat să contracteze până pe 28 iunie, cel târziu, firmele care se vor fi califcat la finanțare în ediția curentă a programului Start-Up Nation, în interiorul bugetului. Procedura permite contractarea și până pe 15 noiembrie, dar numai pentru firmele care vor fi admise în afara bugetului și care vor putea primi finanțare din bugetul eliberat. În ediția 2017 a programului, firmele admise în afara bugetului au fost foarte puține, acestea constituind doar o rezervă de potențiali beneficiari care să fie primiți la finanțare pe locurile eliberate de firmele calificate în interiorul bugetului, dar care se retrag sau sunt descalificate din diverse motive.  

Cealalată categorie de sume prevăzute în buget - creditele bugetare de 383.597.000 de lei -  permite efectuarea plăților.  Potrivit unor surse guvernamentale, acești bani au fost prevăzuți de fapt pentru acordarea unor avansuri, în cazul în care sunt firme care cer și îndeplinesc și condițiile tehnoce pentru a le primi. De asemenea, creditele bugetare ar putea fi folosite pentru a vira băncilor partenere o parte din banii din program, pentru a putea să acorde credite-punte firmelor care nu au bani să facă plățile către furnizori, în implementarea investițiilor. Aceasta mai ales în condițiile erodării încrederii băncilor în actualul guvern, după instituirea „taxei pe lăcomie” asupra activelor bancare.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, spune că a discutat vinerea trecută cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pentru asigurarea de credite de angajament de 2 miliarde de lei în bugetul de stat pe anul 2019, pentru programul Start-Up Nation 2018-2019.

„Creditele de angajament în valoare de 2 miliarde de lei, necesare pentru derularea Programului Start-Up Nation, sunt certe și vor apărea în Bugetul de stat pe 2019. Am lămurit acest aspect în discuțiile pe care le-am avut astăzi cu ministrul Finanțelor. Îi încurajez pe antreprenori să depună în continuare proiectele din sesiunea actuală. Numărul planurilor de afaceri înregistrate a ajuns la 20.400, astăzi la ora 11. Experiența anilor anteriori a arătat că SUN a ajutat în mod real producția și serviciile de calitate, a generat locuri de muncă sustenabile și povești de succes” - a scris Oprea, pe Facebook.

Creditele de angajament au nevoie să fie transformate în credite bugetare, pentru a se putea face plăți din ele. Transformarea în credite bugetare se face la rectificarea bugetară, dar nu mai devreme de iulie 2019.

Parallax

Vizualizari
11650
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri