Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2018-2019: Ce se mai modifică și ce nu, în urma comitetului de vineri

Thumbnail

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a fost de acord să renunțe la o aberație din programul Start-Up Nation 2018, reclamată de consultanții pentru finanțări, vineri, la Comitetul Consultativ pentru Dezvoltarea IMM, după cum au relatat pentru StartupCafe.ro, participanți la discuții. Alte probleme reclamate au rămas însă în propunerea ministerului.

Ministrul Radu Oprea a fost de acord să se renunțe la sistemul de selecție a proiectelor „primul venit - primul servit”, propus de minister inițial. De asemenea, a fost scoasă prevederea potrivit căreia înscrierea în programul de finanțare se oprește la atingerea valorii tuturor cererilor de finanțare la 150% din bugetul disponibil.  Informația a fost confirmată de unul dintre participanții la ședință, consultantul Florin Anghel, lector universitar la ASE București.

„Au rămas însă două mari probleme: descurajarea afacerilor din domeniul IT și nu numai din cele mai mari centre universitare - Bucuresti si Cluj, precum și încălcarea principiilor de predictibilitate și complementaritate cu alte programe de finanțare”, a relatat Anghel, pentru StartupCafe.ro, cum au stat discuțiile.

Astfel, afacerile IT nu vor mai primi punctajul maxim, ca anul trecut. De asemenea, firmele din București și județele Ilfov și Cluj vor fi depunctate din start cu 15 puncte, indiferent de domeniul de business. Practic, București și Ilfov vor fi cele mai văduvite de finanțările nerambursabile, pentru că firmele mici și mijlocii de aici nu pot accesa nici alte linii de finanțare specifice, pe fonduri europene.

De asemenea, data de începere a programului Start-Up Nation 2018 rămâne incertă. Potrivit lui Florin Anghel, cel mai devreme programul ar putea fi deschis în 19 noiembrie, iar cel mai târziu în 26 noiembrie 2018, iar între timp se dă procedura.

O altă informație este că  ministerul ar vrea să deschidă sesiunea de înscrieri online după ce se încheie selecțiile de beneficiari finali finanțabili în România Start-Up Plus și Diaspora Start-Up, două linii de finanțare pe fonduri europene, în Programul Operațional Capital Uman, care finanțează antreprenori debutanți din mediul urban, în afară de București și Ilfov. În luna noiembrie 2018 ar urma să se termine selecțiile în cele două linii de finanțare pe bani europeni. Informația a fost confirmată de Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, care a avut oameni la comitetul de vineri.

„Ar trebui să nu se mai numească Start-Up Nation 2018, ci 2019”, a comentat Jianu, cel care a și inițiat programul Start-Up Nation, când era ministru.

În programul Start-Up Nation 2018, Guvernul a prevăzut un buget de 2 miliarde de lei în total, credite de angajament, necesare pornirii înscrierilor. Aceste credite de angajament au însă nevoie să fie transformate în credite bugetare, printr-o nouă rectificare bugetară, pentru a se putea face efectiv plăți către beneficirii Start-Up Nation 2018 din banii aceștia, dar pentru asta oricumn nu mai este timp.

Dacă perioada de înscrieri va dura tot o lună, ca în 2017, practic selecția firmelor câștigătoare și implementarea programului pe anul 2018 se duc de fapt în 2019.

Aceasta  înseamnă că practic trebuie alocați din nou 2 miliarde de lei, credite bugetare de această dată, în noul buget de stat 2019, pentru a putea fi finanțate maximum 10.000 de firme în program, cum a promis Guvernul. O parte din sumă ar trebui alocată efectiv în legea bugetului de stat 2019, dacă implementarea planurlor de afaceri începe în prima jumătate a anului. Pentru firmele care împing implementarea în semestrul al doilea Guvernul ar putea aloca banii necesari prin rectificare bugetară.

Parallax

Vizualizari
17665
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri