Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2018: Când ar putea începe programul, conform inițiatorului său

Thumbnail

Inițiatorul programului Start Up Nation, fostul ministru al antreprenoriatului, Florin Jianu, a criticat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat pentru ceea ce el consideră că sunt întârzieri ale schemei de finanțare pe anul 2018.

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) crede că în ediția 2018 a programului antreprenorii doritori nu se vor putea înscrie mai devereme de luna iunie, având în vedere actualul stadiu al procedurilor de la ministerul de resort.

„Din păcate, nu văd nicicum România Start Up Nation, pentru că au pus o procedură pe site, după care site-ul nu a mai funcționat. Nu au retras procedura, dar pur și simplu nu mai funcționează site-ul. Din acest moment, oricare dintre dumneavoastră vrea să vadă procedura nu poate” - a spus Jianu, într-o conferință de prpesă, chestionat de StartupCafe.ro.

El consideră că statul ar fi trebuit sp deschidă Start Up Nation 2018 încă de la începutul anului, pentru că avea deja experiența și documentele de anul trecut.

„Ar trebui asumată o procedură și să știm foarte clar. Dacă avem exercițiul anului trecut a programului România Start Up Nation, care a mers într-un fel sau altul, putea să facă diverse modificări și deja acum să-l avem pus în practică. Suntem în a doua jumătate a lunii aprilie, iar  asta înseamnă că mai devreme de luna iunie nu o să înceapă aplicarea programului, contractarea, care înseamnă iarăși câteva luni, deci iarăși ne ducem la sfârștul anului. Dacă începem un program, hai să-l începem în ianuarie, hai, dacă nu la 1 ianuarie, după ce s-a votat legea bugetului de stat, să avem deschis programul” - a mai spus Florin Jianu.

Liderul principalei organizații de patroni cu firme mici și mijlocii din România estimează că și în anul 2018 antreprenorii vor aplica în număr mare la Start Up Nation, în ciuda modificărilor repetate ale cadrului de taxe din România.

„Eu cred că va fi un interes ridicat în continuare. Avem 10.000 de aplicanți care anul trecut nu au avut acces la finanțare și care cu siguranță vor aplica și în acest an. Programul a devenit mai cunoscut” - a afirmat Florin Jianu.

De asemenea, fostul ministru a mai spus că o soluție pentru o derulare mai bună a programului ar fi ca băncile partenere să preia mai multe sarcini de la stat.

În schimb, liderul Condiliului IMM-urilor solicită Guvernului o modificare fiscală necesară antreprenorilor debutanți, și anume reluarea scutirilor de la o parte din contribuțiile sociale la salariile acordate salariaților din SRL-Debutant, facilitate care a încetat de la 1 ianuarie 2018, prin trecerea contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați.

Reamintim că la finele lunii martie, Ministerul pentru Mediul de Afaceri a lansat în dezbatere publică un proiect de procedură de drulare a programului Start Up Nation 2018, prin care statul ar urma să acorde fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei, cel mult, pentru firme mici și mijlicii deschise după 31 ianuarie 2017. Între timp, însă, site-ul Agenției pentru IMM-uri, din subordinea ministerului, care gestionează programul, nu mai poate fi accesat, cel puțin până la momentul redactării acestui articol.

Pe anul 2018, în bugetul de stat sunt alocați 700 milioane de lei, credite de angajament, pentru programul Start-Up nation, bani care ar ajunge pentru circa 3.500 de firme, la finanțare maximă. Guvernanții au dat însă asigurări că prin rectificare bugetară se va majora bugetul până la 2 miliarde de lei, pentru a putea fi finanțați până la 10.000 de solicitanți.

Potrivit unor surse oficiale, ministerul mai trebuie să contracteze serviciile tehnice pentru crearea aplicației on-line prin care se vor putea face înscrerile în programul Start Up Nation 2018.

Proiectul de procedură Start Up Nation 2018 poate fi consultat mai jos:

Schema de ajutor de minimis prevăzută în cadrul Programului Start –up Nation by Anonymous JqJM71gW on Scribd

Citește și:

Start-Up Nation 2018: Ministerul pentru IMM-uri a publicat propunerea de procedură de implementare

Parallax

Vizualizari
9270
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Aveti perfecta dreptate.Site-ul nu mai functioneaza!Cui ne-am putea adresa?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri