Claudiu Zamfir
----
Statul le-a dat peste cap unor antreprenori debutanți planurile de afaceri, prin eliminarea scutirii unor contribuții sociale de care beneficiau microîntreprinderile tip SRL-D. Doi tineri antreprenori și un consultant de afaceri au povestit, la StartupCafe.ro, cum resimt SRL-D-urile lovitura pe care le-a aplicat-o statul prin mutarea contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați.
Silviu Drăgănescu, consultant la Cilv Consulting, Alexandru Pavel Mareș, antreprenor Little Tyke Promenada (SC Delicii RAW Vegane SRL-D), și Marius Mușat, patron SC I See Solutions SRL, au venit la StartupCafe.ro și ne-au povestit experiențele lor cu sistemul SRL-Debutant.
Alexandru Pavel Mareș (32 de ani) și-a deschis în mai 2017 microîntreprinderea tip SRL-Debutant și s-a înscris în programul Start Up Nation 2017, prin care statul promite că le va da câștigătorilor fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare, pentru investiții.
Tânărul, economist de profesie, vrea să-și facă pe banii de la stat un laborator de producție de prăjituri pentru vegetarieni (vegani, în fine). Și-a făcut planul de afaceri ca SRL-D, în 2017, a fost acceptat la finanțare și i s-a aprobat și creditul-punte de la bancă. Până să înceapă, însă, investiția, tânărul antreprenor debutant s-a trezit, de la 1 ianuarie 2017, că planul său de afaceri este grav încurcat de statul român, cel care i-a promis cei 200.000 de lei pentru business.
Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență 79/2017, așa-numita „revoluție fiscală” cu care s-a lăudat Guvernul, au fost mutate de la angajator la angajat contribuțiile sociale. Mutarea a măturat și avantajul pe care îl aveau încă din anul 2011 micii patroni debutanți: scutirea de la plata contribuțiilor sociale pe partea angajatorilor.
Alexandru se plânge că, astfel, Guvernul i-a dat o gaură de 10.000 de euro (în trei ani) în planul său de afaceri cu care s-a calificat la finanțare în Start-Up Nation 2017.
Care sunt facilitățile fiscale pierdute de SRL-D-uri?
Prin Ordonanța de Urgență 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, aceste firme beneficiau de scutirea de contribuții sociale de pe partea angajatorului pentru maximum 4 salariați, în limita salariului mediu pe economie, ca bază de calcul, pentru maximum 3 ani.
Vorbim despre 15,8% la pensii și 5,2% la sănătate, care, trecând de la angajator la angajat, nu mai sunt practic tăiați. E adevărat, cu măsurile compensatorii generale, Guvernul a redus contribuțiile per total cu 2 puncte procentuale și impozitul pe venit cu 6 puncte. Așadar ar mai rămâne un impact de 13% la salariul brut (pe vechea așezare a contribuțiilor sociale) pe care îl resimt SRL-D-urile.
La un salariu brut de 3.300 de lei, un SRL-D cu 4 angajați ar suferi o pierdere de vreo 1.700 de lei pe lună, sumă cu care ar trebui să-și ajusteze planul de afaceri creat în 2017. Și asta pentru cel puțin 2 ani.
Cum ne păzim de astfel de „surprize”. Când intră în afaceri și aplică la un program de finanțare nerambursabilă, antreprenorul român trebuie să își pună deoparte și niște bănuți pentru eventuale măsuri fiscale pe care le ia statul, pentru că nu se știe niciodată. Asta își sfătuiește consultantul Silviu Drăgănescu clienții.
Schimbările bruște de taxe pe care le face Guvernul îi afectează pe toți antreprenorii. Iar cei din Start Up Nation sunt poate cazuri fericite, pentru că ar urma să beneficieze de niște bani de la stat (în cele din urmă, cel mai probabil). Sunt însă multe firme SRL-Debutant care nu au intrat în niciun program de finanțare și care se bazau pe scutirile de taxe din Ordonanța de Urgență din anul 2011.
Mai sunt și debutanții care au intrat în programul SRL-Debutant, care a funcționat până în anul 2016, dar care a fost „topit” alături de alte programe guvernamentale în Start Up Nation, începând cu 2017.
Marius Mușat (27 de ani) și-a deschis firma de IT-GSM I See Solutions în anul 2012, ca SRL-D. A reușit să obțină și finanțare de 10.000 de euro prin programul SRL-D. Condițiile în acel program au fost mai dure: primeai 10.000 de euro de la stat, dar erai obligat să vii și tu cu alți 10.000 de euro și mai suportai și TVA la achizițiile din proiect. Marius e mulțumit acum și că a beneficiat 3 ani de scutirea de contribuții sociale, dar și pentru finanțarea de la stat. Dincolo de acestea, pentru el cel mai important ar fi ca statul să nu mai schimbe și să nu mai peticească taxele de atâtea ori.