Claudiu Zamfir

Schema HoReCa 2 se va putea lansa după data de 1 iulie 2022, privind pierderile suferite de firme în anul 2021 (ministru)

Thumbnail

Guvernul a creat cadrul legal pentru a se putea demara o a doua ediție a Schemei HoReCa, dar pentru aceasta este nevoie de rectificare bugetară, ce va putea fi decisă doar după data de 1 iulie 2022, a declarat, miercuri, ministrul Antreprenorialului și Turismului, Daniel Cadariu, care a și estimat necesarul de finanțare.

La acea ordonanță de urgență prin care am făcut modificări la Legea 346, am creat deja cadrul legal pentru a înființa programul HoreCa 2. Am convenit următorul lucru: ținta pentru acel program este momentul de după prima rectificare bugetară, pentru că, într-adevăr, nu avem sumele necesare incluse în buget. Noi am creat acum cadrul legislativ, lucrăm programul, creăm platforma la STS, iar imediat ce vom avea banii alocați după rectificare vom pune în derulare acest program” - a spus ministrul, după ședința de guvern de miercuri.

El a precizat că la cea de-a doua ediție a schemei HoReCa, restaurantele, pensiunile, agențiile de turism și alte firme eligibile vor fi despăgubite pentru scăderea cifrei de afaceri suferite în anul 2021, ca urmare a restricțiilor introduse de guvern pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Oricum ar fi, sumele solicitate de către cei din HoReCa pentru pierderile din anul 2021 comparativ cu anul 2020 sunt aproximativ la o treime. Dacă în primă fază, pentru anul 2020 au estimat pierderi de aproximativ 800 de milioane de euro , pentru anul 2021, estimarea domniilor lor și solicitarea este de aproximativ 285 milioane euro”, a spus Cadariu.

Reamintim că la schema HoReCa 1, un număr de 10.185 de operatori economici au solicitat finanțare, iar în final 8294 de beneficiari au primit ajutorul de stat de 20% din suma cu care le-a scăzut activitatea în anul 2020 față de anul 2019. Sumele au fost plafonate la 800.000 de euro pe beneficiar.

Suma medie primită este de 257.222 de lei pe beneficiar.

Valoarea totală a ajutoarelor de stat acordate la Schema HoReCa 1 s-a ridicat la circa 2,2 miliarde de lei, din bugetul de stat.

Mai departe, pentru o a doua ediție a Schemei HoReCa, e nevoie ca Guvernul să prevadă în bugetul Ministerului Antreprenorialului și Turismului (MAT), la prima rectificare bugetară pe anul 2022, din a doua jumătate a anului, măcar credite de angajament, care să permită lansarea înscrierilor. Pentru plăți e nevoie însă de credite bugetare, care vor putea fi alocate fie printr-o a doua rectificare bugetară, fie prin bugetul de stat pe anul 2023. Desigur, într-un scenariu ideal, creditele bugetare (pentru plăți) ar putea fi alocate direct la prima rectificare bugetară pe 2022, după data de 1 iulie.

Ce prevede noua ordonanță de modificare a Legii IMM

Ordonanța de urgență adoptată miercuri de Guvern, pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, aduce și modificări referitoare la aplicarea Testului IMM, necesare inclusiv pentru atingerea jalonului 242, din cadrul componentei 9 „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare” a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Printre acestea, MAT menționează:

  •     se va consulta un eșantion mai mare și mai reprezentativ de IMM-uri, iar din grupul pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra întreprinderilor mici și mijlocii vor face parte membrii desemnați de ministere și alte autorități ale administrației publice centrale, camere de comerț și industrie, patronate și organizații neguvernamentale de reprezentare a întreprinderilor mici și mijlocii, cadre universitare, cercetători, economiști și organizații ale mediului asociativ și sindicate;
  •     se introduce obligația inițiatorului și a autorității publice centrale care asigură secretariatul GEIEAN să publice pe pagina de internet proprie rezultatele testului IMM, respectiv avizul;
  •     se prevăd mai multe modalități de consultare pe care le poate utiliza inițiatorul proiectului, precum: sondaj online, mese rotunde, forumuri și consultări online;
  •     raportul privind aplicarea Testului IMM va include în mod obligatoriu, o rubrică cu sarcinile administrative introduse pentru întreprinderile mici şi mijlocii, precum și cu cele eliminate.

„Mediul de afaceri trebuie să beneficieze de întreaga susținere a statului român în mod echitabil și transparent. Plecând de la această premisă, astăzi a fost adoptat cadrul normativ primar pentru a putea stimula înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii cu noi forme de sprijin. Este vorba despre Start-Up Nation, ediția a treia, și o a doua posibilă etapă a măsurii HoReCa! Și nu ne oprim aici. Am făcut primii pași pentru a putea implementa și „Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii”, cu o sursă bugetară reprezentată de sumele acumulate în contul de tranzit deschis la CEC Bank SA în cadrul proiectului «Programul Româno – Elvețian pentru IMM-uri», provenite din rambursarea creditelor de către beneficiarii IMM-uri”, de declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

(A contribuit Adrian Vasilache, corespondent HotNews la Guvern)

Parallax

Vizualizari
7517
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri