Claudiu Zamfir
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) spune că este prioritară relansarea programului de finanțare pentru firme Start-Up Nation, care ar trebui astfel să ajungă la ediția a treia, deși în acest moment nu există niciun proiect de procedură și nici credite bugetare alocate.
Ministrul Constantin-Daniel Cadariu s-a întâlnit marți, în cadrul a trei ședințe de lucru consecutive, cu reprezentanți ai industriei turismului, ai mediului de afaceri și IMM-urilor, precum și ai Consiliului de Export.
„Ultimele două întâlniri au tratat, în schimb, susținerea mediului de afaceri prin reluarea exportului de produse și servicii românești în cadrul expozițiilor și târgurilor internaționale. Dezbaterea a vizat, în concret, o nouă formă îmbunătățită a Programului de promovare a exportului, precum și a Programului de internaționalizare a operatorilor economici români. Suplimentar, a fost discutată și relansarea unor programe cunoscute, destinate antreprenorilor, prioritar fiind însă Start-Up Nation” - a anunțat oficial Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Pe StartupCafe.ro, am mai scris despre cele 12 programe de sprijin pentru antreprenori, prevăzute în bugetul pe anul 2022 al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. De precizat că în cazul programului Start-Up Nation III, redenumit START (Start-upTech-Nation), este prevăzut un buget de 500 de milioane de lei, credite de angajament.
Creditele de angajament permit lansarea înscrierilor, însă pentru plăți va fi nevoie de o rectificare bugetară pentru a transforma aceste credite de angajament în credite bugetare, adică bani efectiv puși în buget.
Problema este că, în baza acestor promisiuni, există riscul ca unii antreprenori, mai puțin experimentați (cum sunt de fapt la programele pentru startup-uri), să plătească bani grei unor consultanți de finanțări, ca avans, pentru a le face un plan de afaceri sau un proiect, iar în final guvernul să nu mai lanseze nimic sau să lanseze înscrierile, dar să nu mai aloce creditele bugetare necesare plăților.
De altfel, la ultimul program Start-Up Nation, ediția a doua, lansat în decembrie 2018, nici în ziua de azi nu s-au terminat plățile. În anul 2022, sunt bugetați circa 20 de milioane de lei pentru finalizarea plăților către firmele beneficiare Startup Nation 2018. E adevărat că a venit și această criză COVID care a blocat afaceri, activități, inclusiv în cazul firmelor care trebuiau să implementeze proiecte StartUp Nation.
În fine, dacă s-ar lansa și s-ar menține suma maximă acordată în anii trecuți, de 200.000 de lei pe firmă, vom avea cel mult 2.500 de „beneficiari declarați” la „noul Start-Up Nation” 2022, mult sub edițiile precedente, când erau până la 10.000 pe lansare. Atenție, nu întâmplător i-am numit „beneficiari declarați”, pentru că aceste credite de angajament vor permite selectarea a 2.500 de beneficiari și eventual semnarea contractelor, dar pentru plăți va fi nevoie ca Guvernul să aloce credite bugetare, fie la rectificare bugetară în anul 2022, fie pe următorul buget de stat, în 2023, după experiențele de până acum.