Claudiu Zamfir

Investitor român: Evaluările companiilor ar putea scădea cu 20-30% în 2023

Iulian Portasa-investitor roman

Un investitor român avertizează, luni, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că în anul 2023 antreprenorii din România ar trebui să se aștepte să cedeze mai mult din afacerile lor în schimbul unor finanțări din partea fondurilor de investiții, comparativ cu anii trecuți.

Astfel, evaluările companiilor din România ar putea scădea cu 20-30% în anul 2023, ca urmare a reducerii numărului de investitori și de tranzacții, pe fondul unui context economic tot mai dificil - crede Iulian Portasă, partener în cadrul Black Sea Fund, fond de investiții dedicat firmelor mici și mijlocii (IMM) din România, susținut de Uniunea Europeană.

Totuși, mai puțin afectate de această scădere vor fi companiile cu expunere globală - precum cele de IT, dar și cele care oferă servicii esențiale, unde consumatorul nu este sensibil la modificări ale prețului, precum zona serviciilor medicale, mai consideră investitorul.

Portasă vede două cauze ale scăderii valorii estimate a firmelor românești, atunci când acestea atrag investiții:

  • scăderea apetitului investitorilor pentru tranzacții.
  • rezultatele mai slabe ale companiilor.

„Valoarea unei companii este o rezultantă a cererii și a ofertei (fără a ignora metodele academice de evaluare), iar în prezent piața este sub nivelul din 2022.  Pe de o parte, companiile care pot fi ținte de M&A (fuziuni și achiziții n.r.) se pot confrunta cu o situație dificilă în piață, pe măsură ce consumatorii fie cumpără mai puțin, fie preferă alternative mai ieftine. Astfel, veniturile lor totale riscă să scadă, iar ponderea produselor cu o marjă mai mică în acestea să crească. Chiar dacă costurile de producție (forță de muncă, materie primă, utilități) sunt în continuă creștere, acest fapt nu schimbă nevoia critică a companiilor de a investi capital (capex) în business - atât pentru mentenanță cât și pentru expansiune. În contextul unor dobânzi mai ridicate, consecința acestei situații va fi cel mai probabil o eroziune a profitabilității și o incertitudine a rezutatelor viitoare” - crede Iulian Portasă.

El consideră că nici din unghiul potențialilor cumpărători „situația nu arată mai bine”.

„Numărul investitorilor care își doresc o expunere pe zona Europei Centrale și de Est scade, iar cei care și-au păstrat apetitul sunt mult mai atenți la predictibilitatea afacerilor în care investesc. În acest caz se regăsește indirect impactul costurilor mai mari de finanțare - acesta duce la un cost al capitalului mai ridicat și la un preț mai mic oferit. Ca urmare, discuțiile cu investitorii nu mai încep cu negocierea multiplului de EBITDA, ci mai degrabă cu o analiză comprehensivă a cashflow-ului companiei, a stabilității poziției financiare, a nivelul concurenței din industrie și a elasticității cererii produselor la preț” - a comentat investitorul.

În concluzie, Iulian Portasă a estimat că acești factori combinați au un impact negativ de 20-30% asupra evaluării companiilor aflate în căutare de investiții.

„Din aceste două cauze – scăderea apetitului investitorilor pentru tranzacții și rezultatele mai slabe ale companiilor - estimez că evaluările vor scădea anul acesta. Cred că tranzacțiile care se vor încheia vor fi la prețuri semnificativ mai mici față de așteptările de până acum: nivelul EBITDA al companiilor va fi într-o scădere de 10-20% față de anul trecut din cauza condițiilor economice care pun presiune pe costuri, iar multiplul aplicat va fi unul mai conservator, reflectând apetitul redus al cumpărătorilor. În total, acești doi factori combinați vor putea genera evaluări cu până la 20-30% mai scăzute (...) Mă aștept ca următoarea perioadă să fie sub 2022 ca nivel al rezultatelor financiare, iar această perioadă se conturează ca fiind un test de reziliență pentru antreprenori. Până acum mulți au avut viteză, dar au alergat la vale, având avantajul unei inerții a creșterii economice și a finanțărilor ieftine” - a concluzionat Portasă.

Afacerile din IT-ul și sănătate își apără cel mai bine valoarea

Iulian Portasă recunoaște, însă, că sunt și domenii în care firmele românești reușesc să obțină evaluări mai bune și, prin urmare, să cedeze părți mai mici din afacerile lor către investitorii care le acordă finanțări.

„Această perioadă creează cu siguranță și oportunități de creștere. Companiile cu o cerere rezilientă și/sau cele cu o structură financiară solidă vor putea capta momentumul din piață sau chiar profita de el pentru a-și consolida poziția prin achiziții și fuziuni. Mă aștept ca businessurile scalabile și cu expunere globală, dar și cele din sectoare defensive, să fie câștigătorii acestei perioade” -a spus Portasă.  

El a descris astfel cele două tipuri de firme care își mențin valoarea ridicată:

  • Companii scalabile. „Mă refer în principiu la domeniul IT, în special la zona de produse și servicii cu valoare adăugată. În această industrie vorbim despre clienți inter-naționali, dar și de produse care se diferențiază și adresează o nevoie constantă, pentru care costul de înlocuire este unul ridicat (că exemplu, software-urile de ERP)”
  • Sectoare defensive. „Mă gândesc la sănătate - acesta este un domeniu în care lumea investește în continuare și care nu este printre primele eliminate din coșul de cumpărături”.

În schimb, vor fi afectate mai puternic de scăderea evaluărilor firmele „care produc bunuri non-prioritare, cele în care consumatorul este atent și sensibil la evoluția prețului și pentru care are o ofertă largă din care poate alege, astfel încât se poate reorienta spre alternative mai ieftine”.

„Spre exemplu, mă refer la HoReCa, food delivery și alte bunuri de larg costum. Totuși, vor exista și aici câștigători – cel mai probabil producătorii de private label, o categorie de produse de  refugiu în vremuri de criză, dar și cei care se pot adapta rapid la schimbările economice” - a exemplificat el.

Black Sea Fund, interesat să investească în firme de sănătate și producție

Black Sea Fund susține că atunci când investește într-o companie vizează „îmbunătățirea situației financiare prin injecții de capital și accelerarea creșterii businessului prin dezvoltarea de canale, servicii și produse, piețe noi”.

„Profilul nostru de investitor nu este unul cu un mare apetit la risc, stabilitatea companiei fiind unul dintre punctele cheie la care ne uităm când investim” - recunoaște Iulian Portasă.

În continuare, fondul de investiții românesc vrea să acorde investiții unor firme din domeniul  sănătății, precum și din sectorul producției, deși fondul se așteaptă la „o eroziune a profitabilității” companiilor de producție.

„Noi suntem interesați în continuare de unele specializări din zona de sănătate și ne-am concentrat în ultimul timp pe câteva astfel de oportunități. Totodată, ne uităm la zona de producție” - a mai afirmat investitorul român.

În context,  Iulian Portasă cere antreprenorilor cărora le acordă finanțări „un parteneriat robust” cu fondul lui de investiții și îi avertizează că s-a scumpit finanțarea și în România.

„Observăm că antreprenorii sunt mai prezenți la discuțiile cu investitorii, dar și mai prudenți și chiar realiști privind evoluția așteptată. Este o perioadă dificilă și este foarte important ca antreprenorii să aibă un parteneriat robust cu atât mai mult cu cât costurile de finanțare sunt în creștere. Astfel, antreprenorii au nevoie de parteneri care să le ofere atât stabilitate cât și să îi ajute la dezvoltarea companiei” - a comentat investitorul.

El mai atrage atenția că acum „planul de business trebuie acum revizuit lunar și contează cine are o situație solidă financiar pentru a capta schimbările din piață”. Investitorul mizează însă și pe fondurile europene din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru dezvoltarea României, în condițiile în care PNRR cuprinde și o componentă de 400 de milioane de euro destinată fondurilor de investiții.

„România este într-o poziție ideală în acest iureș economic pentru a capta volume ridicate de investiții în următorii ani. Strategiile în schimbare ale marilor jucători de apropiere a producției către piețele cheie de desfacere poziționează zona Europei Centrale și de Est într-un spațiu ideal pentru a se dezvolta industrial și a deveni un hub de producție pentru consumul european. Este posibil că absorbția fondurilor din PNRR să accelereze această dezvoltare, atât timp cât este făcută rapid și eficient. Principala noastră îngrijorare acum este una care a fost și în trecut - mai exact, impredictibilitatea extremă și volatilitatea economiei. Dacă în trecut puteai să faci un plan de business și puteai să fii confortabil cu ce se întâmplă în următoarele șase luni pentru că inerția economică îți permitea să crești, acum planul de business trebuie actualizat o dată pe lună. Noi considerăm că 2022 a fost cel mai bun an financiar pe care îl vor avea companiile în următoarea perioadă, daca nu vor continua investițiile și nu vor fi suficient de agile în a se  repoziționa” - mai spune Iulian Portasă, partener în Black Sea Fund.

Parallax

Vizualizari
551
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri