Redacția StartupCafe.ro

Ce este Innotech Repatriot 2020: program de fonduri nerambursabile pentru diaspora

Thumbnail

Innotech Repatriot este un program de antreprenoriat prin care statul român își propune să acorde, din 2020, fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro românilor din diaspora care se întorc în România și vor să înceapă mici afaceri. „Innotech Repatriot - România te așteaptă” este o redenumire a schemei de finanțare Diaspora Start-Up, din anii trecuți.

Schema de finanțare Innotech Repatriot, pe scurt

Fonduri nerambursabile propuse pentru fiecare proiect depus: maximum 100.000 de euro (față de 40.000 de euro, prin vechea schemă de finanțare Diaspora Start-Up).

Bugetul schemei de finanțare: în jur de 30 de milioane euro.

Sursa propusă pentru asigurarea fondurilor nerambursabile: fonduri europene din POCU 2014-2020 (Programul Operațional Capital Uman, Politica de Coeziune a Uniunii Europene).

Cine poate depune proiecte Innotech Repatriot: administratori de granturi (ONG, patronate, sindicate, universități, companii). Acestea vor face proiecte mari, de 2 până la 5 milioane de euro (care au incluse în buget și sumele pentru finanțarea proiectelor antreprenoriale).

Cum ajung banii la beneficiari: ca și în cazul schemei precedente, Diaspora Start-Up, administratorii de granturi ar urma să invite românii din străinătate care doresc să se întoarcă și să devină antreprenori cu mici afaceri, să se înscrie în proiecte, cu planuri de afaceri, pentru a primi fondurile nerambursabile.

Ce fel de proiecte de antreprenoriat vor fi finanțate: afaceri orientate către tehnologie IT dar și afaceri non-tech. Prioritar ar urma să fie finanțate proiecte IT.

”Românii care revin în țară pentru afaceri vor putea face și firme tech, cum ar fi cele de programare sau de jocuri video, dar și non-tech”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Marcel Boloș, ministrul interimar al Fondurilor Europene (declarație consemnată pe 6 martie 2020).

Cine va selecta proiectele depuse: administratorii de granturi, după reguli stabilite prin ghidul solicitantului.

Când va fi lansat ghidul solicitantului: ghidul solicitantului ar urma să fie scos în consultare publică la jumătatea lunii martie (probabil 16-20 martie 2020), timp de o lună de zile.

Când va începe sesiunea depunerii de proiecte: sesiunea pentru depuneri de proiecte ar trebui să pornească la începutul lunii mai 2020 (4-8 mai, probabil) și să se încheie la începutul lunii august 2020 (posibil 3-7 august dacă nu se schimbă calendarul propus).

Nota redacției, pentru antreprenorii interesați de Innotech Repatriot 2020:

  • informațiile despre programul Innotech Repatriot sunt cele oficial disponibile la data redactării acestui articol.
  • calendarul anunțat de Ministerul Fondurilor Europene este o propunere. E posibil ca termenele din propunere să fie, ulterior, modificate de autorități.

Citește și:

Câte 100.000 Euro pentru „diasporeni”, fonduri europene pentru afaceri în România

 

Parallax

Vizualizari
2559
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 897
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri