Claudiu Zamfir
Bănci partenere din programul IMM Invest România au acordat unor firme solicitante 451 de credite în valoare totală de circa 332 de milioane de lei, împrumuturi care au și fost raportate Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru acordarea garanțiilor și a ajutoarelor de stat reprezentând subvențiile pentru plata dobânzilor pînă la finalul anului 2020, conform situației din perioada 28 aprilie-20 mai 2020, transmisă miercuri de FNGCIMM către StartupCafe.ro.
Astfel, dacă în primele 2 săptămâni ale programului în sistemul IMM Invest erau doar 12 credite aprobate de bănci, acum, după încă o săptămână, figurează 451, conform Fondului.
De asemenea, până miercuri, 20 mai, băncile partenere au aprobat, pe fluxul lor, în total, peste 5.000 de credite firmelor socilitante din cadrul IMM Invest, dar nu au apucat să le trimită la FNGCIMM, mai susține Fondul acum.
- „In prima etapa, FNGCIMM a declarat eligibile un numar de 58.525 de IMM-uri si a transmis catre cei 22 de finantatori parteneri un numar de 53.063 solicitari, respingand un numar de 132 aplicanti care nu indeplineau conditiile de eligibilitate ale programului.
- Un numar de 5330 de cereri aflate in aplicatia www.imminvest.ro se afla in diferite faze de analiza a eligibilitatii sau sunt in stadiu de solicitare clarificari.
- In acest moment pe fluxul bancilor partenere au fost aprobate peste 5.000 de credite, urmand a fi incarcate si transmise catre FNGCIMM in zilelele urmatoare, iar un numar de 451 de credite in valoare de 332,199,194.00 lei au fost deja transmise catre FNGCIMM pentru acordarea garantiei in numele si contul statului, precum si a ajutorului de stat.
- Doar 12 banci au credite incarcate in aplicatie online, dar ne asteptam in zilele urmatoare ca toate cele 22 de banci partenere sa inceapa sa incarce in aplicatie si sa transmita masiv solicitari de garantare”.
FNGCIMM explică faptul că sunt 3 etape de derulare a programului IMM Invest:
În plus, Guvernul urmează să demareze în perioada iemdiat următoare înccă o schemă de sprijin pentru firmele private, a spus directorul FNGCIMM.
„Guvernul Romaniei va lansa o noua schema de garantare care va sustine creditul comercial prin folosirea unor instrumente de tip factoring cu regres (cu recurs), credit de scont, produs de garantare-leasing. Astfel, programul guvernamental IMM INVEST si noua schema de garantare pentru sustinerea creditului comercial vor fi doi piloni de relansare a economiei romanesti”, a menționat Dumitru Nancu.