Claudiu Zamfir

IMM Invest în 2 săptămâni: 12 firme creditate, 319 respinse de bănci

Thumbnail

Un număr de 12 firme au fost acceptate de bănci la creditare, iar 312 firme solicitante au fost respinse de bănci, în mai bine de două săptămâni de la lansarea programului guvernamental IMM Invest România, a informat, joi, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentruu IMM (FNGCIMM), într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Situația IMM Invest în perioada 28 aprilie - 14 mai 2020, ora 11.00:

  • 96.240 de cereri se afla inregistrate in aplicatia www.imminvest.ro, din care 48.712, reprezentand peste 52% din total cereri au fost transmise catre cele 22 de banci partenere in program.
  • In urma analizei de solvabilitate a bancilor conform normelor interne de creditare, finantatorii au aprobat credite de investitii sau pentru capital de lucru pentru un numar de 12 IMM -uri.
  • Un numar de 319 solicitari de creditare au primit refuz din partea bancilor, urmand ca aceste companii sa isi exercite dreptul oferit de programul IMM INVEST de a aplica pentru finantare la alt finantator participant in program.

În context, FNGCIMM subliniază că firmele aplicante în programul de creditare au obligația să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea primi împrumuturile de la bănci:

- Referitor la IMM urile care pot beneficia de finantari garantate de stat in cadrul Programului
In conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017, cu modificările și completările ulterioare și cu precizarile din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activități IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, sunt eligibile IMM-urile care nu se aflau în dificultate financiara la data de 31.12.2019, dar care, s-au confruntat cu dificultăți sau au intrat în dificultate ulterior, din cauza pandemiei de COVID-19.

- Referitor la structura garantiilor colaterale ce trebuiesc constituite de IMM-uri, facem urmatoarele precizari:

  • pentru accesarea unui credit in cadrul programului este obligatoriu constituirea de catre IMM a urmatoarelor tipuri de garantii: ipoteca legală mobiliară asupra universalităţii de bunuri mobile sau imobile si ipoteca legala asupra soldurilor creditoare ale conturilor deschise de beneficiar la instituţia de credit finanţatoare.
  • In cazul creditelor pentru capital de lucru, unde nu este necesara acoperirea cu garantii in proportie de 100% din valoarea creditului, nu se mai solicita alte garantii.
  • In cazul creditelor pentru investitii, in plus, se mai solicita si constituirea  ipotecii legale imobiliare şi/sau mobiliare asupra activelor finanţate din credit, astfel incat, impreuna cu garantia de stat, creditul sa fie acoperit în proporţie de cel puţin 100%.

Fondul spune că a avut, miercuri, o discuție online cu reprezentanți ai băncilor și cu Consiliul Național al IMM-urilor, pentru a clarifica aceste aspecte.

Parallax

Vizualizari
21140
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri