Claudiu Zamfir

Fonduri de la stat 2019: Câte 500.000 Euro pentru grădinițe private. S-a aprobat programul gROwth

Thumbnail

Firmele, organizațiile non-guvernamentale și instituțiile publice vor putea accesa fonduri nerambursabile de la stat de maximum 500.000 de euro pe proiect, pentru realizarea de grădinițe cu program sportiv, prin gROwth, un program controversat adoptat joi de Guvern.

Schema de ajutor de minimis "gROwth - investim în copii, investim în viitor" ar urmări construirea, amenajarea și dotarea a 1000 de grădinițe cu profil sportiv.

Bugetul total al schemei, care se va derula până la 31 decembrie 2020, este de 2,35 miliarde lei, potrivit Guvernului.

Proiectele care vor beneficia de ajutor trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

  • Clădirile în care se vor organiza aceste grădinițe pot fi construcții noi sau existente, care urmează să se modernizeze și amenajeze, dar să nu fi funcționat ca o creșă sau grădiniță în ultimii 5 ani;
  • Clădirea să fie dimensionată pentru cel puțin 2 săli de grupă standard, cu toate facilitățile necesare;
  • Să îndeplinească standarde minime de construcție, de dotare generală și sportivă, de personal de specialitate și de echipamente sportive;
  • Să existe un număr de minimum 10 angajați aferenți proiectului pe perioada de funcționare a grădiniței, atât personal de specialitate, cât și personal de deservire.
  • Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat trebuie să mențină cel puțin 10 ani activitatea în aceste grădinițe, de la data obținerii autorizației de funcționare.

 Nivelul maxim al ajutorului de minimis acordat este de până la 100% din valoarea totală a proiectului finanțat, dar nu mai mult de 500.000 de euro pentru fiecare beneficiar. De asemenea, pentru beneficiarii care vor să se împrumute de la bănci în vederea investiției, se acordă garanții guvernamentale de stat de până la 50% din valoarea creditului contractat de investitor.

Bugetul schemei de ajutor de minimis este prevăzut în bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, care gestionează programul (contact AICI).

Guvernul susține că evaluarea şi selectarea proiectelor va fi efectuată de către „o comisie formată din personalităţi marcante ale sportului românesc şi din domeniul educaţiei”.

Programul a fost criticat de o serie întreagă de ONG-uri pentru faptul că implică fonduri substanțiale de la bugetul de stat, iar grădinițele beneficiare sunt obligate să ofere prea puține locuri publice, gratuit, pentru copii din păturile defavorizate.

Omul de afaceri Ion Țiriac a fost consultat de guvernanți înainte de demararea proiectului. El anunțase anterior că dorește să construiască mai multe grădinițe cu program sportiv.

Citește și:

Fonduri pentru firme 2019: Câte 500.000 Euro pentru afaceri cu grădinițe

Parallax

Vizualizari
7846
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Cătălin
Neagu
Buna ziua..Acest program mai poate fi accesat in 2021?Pe ce axa sau masura?
Astept cu interes un raspuns

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri