Denisa Crăciun

Fonduri pentru firme 2022: Până la 200.000 EUR pentru proiecte destinate economiei circulare

Thumbnail

Companiile industriale din România vor putea accesa, în anumite condiții, noi fonduri de până la 200.000 Euro pentru dezvoltarea de proiecte pentru economia circulară, printr-o nouă linie de finanțare.

Guvernul a aprobat, miercuri, 24 august, un Mecansim de acordare a unui sprijin financiar de la bugetul de stat prin instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru companiile industriale care dezvoltă proiecte pentru economia circulară.

Astfel, conform mecanismului, suma maximă acordată unui beneficiar de la bugetul de stat pentru un interval de până la 16 luni trebuie să fie egală cu echivalentul în lei a 200.000 Euro, cu plata eșalonată, pe bază de documente justificative, iar suma minimă este egală cu echivalentul în lei a 15.000 euro – a transmis Ministerul Economiei, inițiatorul proiectului.

Totodată, proiectele acceptate vor fi finanțate în limita fondurilor aprobate pentru program, cuprinse în bugetele anuale ale Ministerului Economiei.

Cheltuielile vor fi suportate în procent de 85% de la bugetul de stat, restul de 15% din surse proprii ale beneficiarilor.

Conform criteriilor stabilite de actul normativ, vor primi finanțare companiile care:

  • desfășoară activități de transfer tehnologic pentru consolidarea economiei circulare;
  • dezvoltarea activităților de cercetare-inovare, proiectare ecologică a produselor și serviciilor care să promoveze principiile economiei circulare;
  • înființarea și/sau dotarea și operarea de centre de reparații și recondiționare a bunurilor;
  • dezvoltarea activităților de reciclare a deșeurilor etc.

Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 8 milioane de euro, repartizat astfel: 2 milioane euro pentru 2022 și 6 milioane euro pentru 2023-2025, se arată pe site-ul Guvernului.

„Dezvoltarea durabilă presupune, printre altele, şi tranziția către o economia circulară. Aceasta reprezentând unul dintre obiectivele pe care țara noastră și l-a asumat ca stat membru al Uniunii Europene. Avem  nevoie de o strategie națională, adaptată la realitățile economiei românești, dar și de o modalitate de a stimula industria să parcurgă acestă tranziție. De aceea, în ședința de Guvern de astăzi am aprobat un mecanism de sprijin financiar prin Programul de Tranziție către Economia Circulară pentru industria prelucrătoare. Vorbim despre un sprjin financiar între 15.000 și 200.000 de euro din partea statului, pentru companiile care doresc să investească în proiecte care reduc volumul deșeurilor și reușesc totodată să creeze materia primă necesară pentru crearea unui lanţ de producţie integrat”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.

În perioada următoare urmează ca Ministerul Economiei să lanseze Ghidul solicitantului, care va stabili modul de derulare a programului de finanțare și pașii pe care companiile trebuie să îi parcurgă pentru accesarea acestor fonduri.

Parallax

Vizualizari
3936
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri