D. Crăciun, C. Zamfir

Fondurile ElectricUp: LISTA preliminară a firmelor eligibile, publicată la 9 luni de la finalizarea înscrierilor. Comerciant: Panourile fotovoltaice s-au scumpit

Thumbnail

După 9 luni de la finalizarea sesiunii de înscrieri la programul de finanțare Electric-Up, Ministerul Energiei nu a finalizat nici evaluarea solicitanților, publicând doar o listă preliminară a firmelor selectate în etapa de eligibilitate. Între timp, panourile fotovoltaice, pe care viitorii beneficiari ai programului ar urma să le cumpere cu banii pe care urmează să-i primească de la stat, s-au scumpit, pe fondul creșterii prețurilor la energie. Statul are însă și o veste bună.

Poate ați și uitat de programul Electric-Up. E o schemă de finanțare aruncată pe piață de fostul guvern PNL, Orban, în campania electorală. Înscrierile s-au deschis efectiv în 4 decembrie 2020, cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri ca responsabil, în guvernarea Orban, și s-au finalizat în 3 februarie 2021, în noua guvernare Cîțu, cu Ministerul Energiei ca responsabil. Tot cu Virgil Popescu ministru (care între timp a preluat și Ministerul Economiei, interimar).

Statul le-a promis firmelor beneficiare fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro de la stat, să-și cumpere panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice. Bugetul total al apelului a fost de 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că acoperă 1.000 de firme la finanțarea maximă de câte 100.000 euro pe proiect.

2.536 de solicitanți s-au înscris în program. Evaluarea dosarelor depuse pentru finanțare în Programul Electric-Up a început pe data de 9 aprilie 2021, la două luni după încheierea perioadei de înscrieri. Ministerul Energiei spune că a demarat evaluarea „odată cu configurarea accesului în Platforma informatică dedicată programului”.  

Acum, Ministerul Energiei a publicat o listă preliminară cu 1.776 de firme selectate ca eligibile, dar nu sunt încă declarate câștigătoare. Aceasta este abia o  fază a procesului de evaluare a proiectelor depuse în urmă cu 9 - 11 luni.

Descarcă de AICI lista preliminară a solicitanților declarați eligibili la ElectricUp 2021 - 2022. Poți vizualiza lista la finalul articolului și fără să o descarci.

Această listă preliminară, rezultată după evaluarea de eligibilitate, se poate modifica pe baza unui coeficient de performanță a proiectului (CPP), prevăzut în procedura de derulare a programului Electric-Up.

Ulterior, Ministerul Energiei va publica „listele finale”, respectiv Lista aplicanților eligibili și Lista aplicanților neeligibili. Acestea vor fi publicate până pe 8 noiembrie 2021 - promite Ministerul Energiei.

Pe urmă vin alte etape: „solutionarea contestațiilor / revizuirea listelor publicate / semnarea contractelor de finanțare / implementarea proiectelor finanțate în maxim 12 luni de la semnare / efectuarea plăților aferente / monitorizare implementare și post implementare proiecte finanțate (12 luni – 5 ani)” - după cum a precizat, zilele trecute, Ministerul Energiei, la solicitarea StartupCafe.ro.

Și o veste bună: zilele astea, Ministerul Energiei a anunțat că „dorește să suplimenteze bugetul Programului ElectricUp, pentru ca toate proiectele eligibile să beneficize de finanțare, urmând a lansa în curând o nouă sesiune a programului ElectricUp”. Aici trebuie amintit, însă, că actualul Guvern Cîțu este demis prin moțiune de urgență și asigură doar interimar guvernarea.

În fine, aplicanții la programul ElectricUp trebuie să urmărească permanent platforma de Granturi IMM și site-ul Ministerului Energiei - secțiunea ElectricUp să rămână la curent cu evoluția schemei de finanțare.

  • De la proiect până la implementare, s-au scumpit panourile fotovoltaice și stațiile de încărcare a mașinilor electrice

Problema este că între timp s-au scumpit panourile fotovoltaice și s-ar putea scumpi și mai mult până când beneficiarii vor ajunge să implementeze proiectele. Așa cum ne-a explicat și Ministerul Energiei, firmele care vor fi declarate câștigătoare după evaluarea proiectelor depuse vor semna contracte de finanțare și se vor apuca apoi să-și cumpere pe banii lor panourile fotovoltaice și stațiile de alimentare a vehiculelor electrice și să și le instaleze.

Practic, antreprenorii câștigători vor face achizițiile de echipamente și servicii probabil la începutul anului 2021, la un an de la depunerea proiectelor (unii dintre ei). Așa cum evoluează piața acestor echipamente, oamenii vor avea surpriza să vadă că prețurile de la momentul achiziției sunt mai mari decât cele pe care le-au prins ei n proiecte, în urmă cu un an.

Pe fondul scumpirilor din sectorul energetic, consumatorii (casnici și firme) au început să caute soluții alternative, fie de producere de energie, fie de economisire.

Dan Tudose, fondator al magazinului online e-acumulatori.ro, a confirmat, pentru StartupCafe.ro, faptul că s-a înregistrat o creștere a prețurilor la panouri fotovoltaice.

Prețurile materiilor prime și ale transportului au crescut constant de la începutul anului 2021 și până în prezent, în consecință prețurile panourilor fotovoltaice au crescut de la începutul anului cu 40% și continuă această creștere în fiecare săptămână. Cu toate acestea, perioada de amortizare a sistemelor fotovoltaice este scurtă, între 5 și 7 ani un sistem fotovoltaic dimensionat corect se amortizează”, a spus comerciantul de panouri fotovoltaice.

Referitor la beneficiarii ElectricUp, el a spus că aceștia trebuie să se aștepte și ei la diferențe de preț la achiziția de panouri comparativ cu prețurile pe care le avuseseră în vedere când au elaborat proiectele.

Previzionăm o creștere de cel puțin 15 - 20% a costurilor cu achizițiile și implementările de proiecte ce au fost bugetate în anul 2020, având în vedere această creștere a prețurilor cu materiile prime și transporturile. Este nevoie de o evaluare mai rapidă a proiectelor guvernamentale de susținere a companiilor pentru că aceste riscuri cu creșterile de preț să fie diminuate, iar beneficiarii, IMM-urile, să aibă facturi mai mici de energie cât mai repede posibil” - a explicat Tudose.

Antreprenorul a mai constat că cererea de fotovoltaice a crescut în ultimii ani. „Piața de sisteme fotovoltaice este într-o continuă creștere începând cu 2019, cu cel puțin 30% în fiecare an”.

Și la stații de încărcare a mașinilor electrice au crescut prețurile, după cum a observat Dan Tudose. „Stațiile de încărcare de tip homecharge au doar creșteri minore de prețuri, direct relaționate la costul de transport. Însă stațiile de mare putere au creșteri de prețuri de 20 - 25%”.

Și alte soluții de economisire la energie, fără legătură cu programul ElectricUp, au cerere din ce în ce mai mare pe piață. „Vânzările la pompele de căldură au ȋnceput să crească constant, ȋncă de acum șapte ani, cu aproximativ 20% pe an. Ȋn 2021, ȋnregistrăm cea mai importantă creștere, influențată de mai mulți factori. Ȋn primul rând, pompele de căldură au avantajul costurilor reduse la facturi” - a spus Gabriel Anicăi, CEO și fondator Trust Expert

Reamintim că, anul acesta, consumatorii casnici și firmele au resimțit creșteri de prețuri la gaze. Scumpiri au fost și la electricitate, cauzate de liberalizarea prețului la curentul electric, dar și de creșterile de preț de la gaze.

Statul a instituit o schemă de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, prin Ordonanța de urgență 118/2021 , modificată de Parlament prin Legea 259/2021, astfel încât să poată beneficia de schemă și firmele mici și mijlocii afectate de scumpirile la energie.

Lista preliminară a solicitanților declarați eligibili la programul ElectricUp 2021-2022:

Firme Eligibile Electric Up by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
10643
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri