Claudiu Zamfir

Fonduri 2022: ajutoare totale de 3 milioane Euro pentru firme românești care merg la târguri internaționale

Thumbnail

Firmele private din România vor putea accesa ajutoare de minimis în valoare totală de 15 milioane lei (aprox. 3 milioane euro) de la bugetul de stat, pentru a merge la târguri și expoziții internaționale sau pentru participarea la evenimente online cu taxă, prin Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, conform unei propuneri oficiale de ordonanță de urgență.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a scos în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care ar urma să se reia PINT - Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români. PINT, alături de Programul de Promovare a Exporturilor, a fost blocat de fostul Guvern Orban în 2020, când a venit pandemia COVID-19, pentru că s-au anulat o serie întreagă de evenimente internaționale cu prezență fizică. Ulterior, și următorul guvern, Cîțu, mai exact ministrul Economiei de atunci, Claudiu Năsui, a blocat cele 2 programe, acuzând nereguli în derularea lor.

Acum, în noul guvern Ciucă, ministrul Daniel Cadariu de la MAT, reia Programul de internaționalizare, cu acest proiect de OUG.

Bugetul alocat PINT pentru anul 2022 se constituie prin alocarea unei sume de 15.000.000 lei din bugetul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, capitolul 80.01 „Acţiuni generale, economice şi de muncă“, titlul „Subvenţii“, urmând ca în bugetul de stat pentru anul 2023 să fie prevăzută aceeaşi sumă - prevede propunerea oficială de ordonanță.

Firmele care vor fi selectate la finanțare vor primi o sumă forfetară pentru a-și acoperi o parte din cheltuielile cu participarea - individuală sau în cadrul unei misiuni naționale - la târguri și expoziții în statele UE sau țări din afara Uniunii Europene. Se vor finanța cheluieli cu standul de prezentare a produselor sau serviciilor oferite de firmă, precum și cu taxele de participare (inclusiv la evenimentele online cu plată).

Cuantumul ajutorlui de minimis care se va acorda va fi stabilit prin ordn de ministru.

Mai durează până se va lansa sesiune de înscrieri. Mai trebuie ca Guvernul să aprobe ordonanța aceasta, iar  apoi, în termen de 60 de zile, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului va face procedura de implementare. Abia pe urmă înscrierile.

Până pe 15 ianuarie puteți să trimiteți sugestii de modificare a Programului de internaționalizare la mailul: dezbateri_publice@economie.gov.ro .

Proiect OUG PINT 2022-2023_21.12.20121 by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
4264
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Catrinel
Sabaciag
Buna ziua, se mai stie ceva de aceasta initiativa? Eu nu am gasit ceva concret, doat acest site http://www.portaldecomert.ro/ Nu vad detalii su sa te poti inscrie.
Multumesc

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri