Claudiu Zamfir

Firmele din România au la dispoziție cele mai puține finanțări prin fonduri de investiții, comparativ cu Europa Centrală și de Est

bancnota-euro-romania-dreamstime

Piața de capital privat (private equity – PE) și de capital de risc (venture capital – VC) din România este mult mai puțin dezvoltată decât cea din Europa Centrală și de Est (ECE) și decât întreaga industrie de profil europeană în domeniul colectării de fonduri, potrivit unui raport primit, miercuri, de StartupCafe.ro.

Totalul fondurilor de investiții PE și VC colectate în România, în perioada 2018-2021 se ridică la 128,2 milioane de euro, în condițiile în care Europa Centrală și de Est a totalizat 7,288 miliarde de euro - se arată în raportul Asociației Române de Private Equity (Romanian Private Equity Association - ROPEA).

Studiul, realizat de ROPEA și Deloitte România, acoperă anul 2021 și prima jumătate a anului 2022 și are la bază datele furnizate de Invest Europe, una dintre cele mai mari asociații globale de PE și VC, precum și informații publice.

Volumul scăzut al pieței românești se explică în principal prin „lipsa diversificării finanțatorilor”, ținând cont de faptul că piața din România este „puternic dependentă de sursele guvernamentale” - consideră autorii raportului.

Principalele surse de capital pentru fondurile de investiții din România sunt:

  • instituții financiare internaționale, ca Fondul European de Investiții (EIF) sau Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care au reprezentat 61% din toate fondurile colectate între 2018 și 2021,
  • afacerile de familie (family offices) și persoanele fizice (34%),
  • alte tipuri de investitori, cum ar fi fondurile de pensii, băncile și alți manageri de active și fonduri suverane, care au reprezentat doar 6% din totalul fondurilor colectate.

Peisajul din Europa Centrală și de Est este mai diversificat, sursele guvernamentale reprezentând 39% din toate fondurile colectate la nivelul regiunii între 2018 și 2021, urmate de investitorii corporativi, fondurile de pensii, băncile și alți manageri de active și fondurile suverane (38%), family offices și persoane fizice (13%), precum și fondurile de fonduri – funds of funds (10%).

Pe de altă parte, economia românească oferă oportunități atractive pentru jucătorii locali și regionali, conform raportului, însă, pentru ca România să-și atingă potențialul în acest domeniu, „este nevoie să-și dezvolte o bază mai puternică de investitori locali”.

Contextul actual, marcat de lansarea recentă a Fondului pentru Redresare (Recovery Equity Fund), un program în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, care presupune alocarea a 400 de milioane de euro către manageri de fonduri, este „optim pentru dezvoltare”, indică raportul.

Totuși, „distribuirea fondurilor depinde de existența co-investitorilor, inclusiv a furnizorilor locali de capital, precum fondurile de pensii, corporațiile sau persoanele fizice” - adaugă autorii studiului.

„Sectoare precum IT, tehnologie, servicii medicale, impact «verde» și social s-au dezvoltat semnificativ și oferă premisele unor avantaje competitive clare economiei noastre și investitorilor care decid să le sprijine”, a declarat Horia Manda, președintele Consiliului Director al ROPEA.

„Piața românească are un mare potențial de a dezvolta businessuri care pot deveni jucători importanți la nivel local și regional, iar ecosistemul de capital privat din Europa Centrală și de Est se află într-o situație ideală pentru a sprijini trecerea jucătorilor locali mici și mijlocii la nivelul următor. În plus, rolul tot mai important al factorilor de mediu, sociali și de guvernanță – ESG - în decizia de a investi reprezintă o oportunitate atât pentru investitori, cât și pentru beneficiari. Dar, pentru ca piața locală să se dezvolte, este necesară o diversificare a surselor de finanțare, nevoie care a fost evidențiată și de jucătorii relevanți pentru acest domeniu pe care i-am intervievat în etapa de documentare pentru acest raport”, a spus și Radu Dumitrescu, partener coordonator, Consultanță Financiară, Deloitte România.

Descarcă de AICI Raportul ROPEA

Parallax

Vizualizari
309
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri