Claudiu Zamfir

Consiliul IMM, atac înainte de rotativa la guvernare: Pe ministrul Cadariu nu-l cunoaște nimeni din mediul de afaceri sau turism

Florin Jianu-Cadariu

Principala organizație a patronilor de firme mici și mijlocii din România, Consiliul Național IMM (CNIPMMR), condusă de Florin Jianu, fost ministru pentru IMM, a lansat, marți, un atac dur la adresa actualului ministru al Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu (PNL), căruia îi reproșează că nu a deschis principalele programe de ajutoare pentru mediul de afaceri bugetate în anul 2023 și că nu s-a făcut cunoscut în rândul antreprenorilor români.

Reproșurile CNIPMMR la adresa lui Cadariu apar înainte de așa-numita rotativă la guvernare, prin care actualul premier Nicolae Ciucă (PNL) urmează să-i cedeze funcția lui Marcel Ciolacu (PSD). De asemenea, anumite ministere, cum sunt Transporturile, Proiectele Europene, Finanțele, sunt și ele în discuții să fie schimbate între PSD și PNL. Nu este însă exclusă nici  schimbarea altor miniștri, chiar dacă ministerele respective rămân la același partid (PNL sau PSD).

Ce spune Consiliul IMM:

  • „Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) își exprimă nemulțumirea în legătură cu lipsa oricărei măsuri de susținere a antreprenorilor din partea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului. Practic, până la sfârșitul lunii aprilie 2023, niciun program de susținere a mediului de afaceri, în special a IMM-urilor, nu a fost demarat de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.
  • Rezultate zero pe linie privind implementarea programului de guvernare: niciun program vechi dus la capăt, niciun program nou în implementare. Participare ZERO la reuniunile externe, ministrul antreprenoriatului și turismului ar trebui să participe la CAE COMERȚ, la Organizația Mondială a Turismului și la întâlnirile SMEs Envoy.
  • Situația revoltătoare este generată de lipsa de implicare a ministrului pentru antreprenoriat și turism.
  • Timp de 1 an și jumătate MAT nu a avut ministru, cel numit în funcție nefiind cunoscut de nimeni din mediul de afaceri sau din turism”.

La rândul lui, președintele CNIPMMR, Florin Jianu, a declarat:

„Ca de fiecare dată când un minister nu performează, există riscul ca acesta să se desființeze sau să devină irelevant. Mediul de afaceri este cel care contribuie la bugetul de stat și trebuie tratat cu respect. IMM-urile reprezintă 99,7% din economia unei țări și trebuie să avem un Minister al Antreprenoriatului și Turismului. Am contribuit și vom contribui activ la programele de guvernare dar trebuie să avem posibilitatea să urmărim implementarea și să îi tragem la răspundere pe cei care nu implementează întocmai.”

Printre altele Consiliul IMM îi reproșează ministrului Cadariu că nu a lansat o serie de scheme de finanțare a antreprenorilor, care sunt bugetate în anul 2023, cele mai importante fiind Programul de Microindustrializare (bugetat cu 85 de milioane de lei) și Programul Comerț-Servicii (bugetat cu 74,5 milioane de lei).

De asemenea, CNIPMMR reproșează MAT că nu a deschis o nouă ediție, pe 2023, a Programului Start-Up Nation. În acest sens, Consiliul IMM susține că programul Start-Up Nation ar avea disponibil un buget de 2,2 miliarde de lei, credite de angajament, și 1 miliard de lei, credite bugetare, pentru acest program, dar, așa cum am arătat deja pe StartupCafe, acești bani sunt pentru plățile din ediția 2022 a programului Start-Up Nation, aflată acum în implementare. Pentru o eventuală nouă lansare SUN 2023 ar fi necesar ca Guvernul să aloce noi fonduri - măcar sub formă de credite de angajament, prin rectificare bugetară, din a doua jumătate a anului, dar nu există informații în acest sens.

Parallax

Vizualizari
2267
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri