Claudiu Zamfir

Guvernul va aloca 365 milioane lei pentru fermieri, ajutor de stat anti-secetă (proiect de rectificare bugetară 2022)

agricultura-irigatii-seceta-dreamstime

Guvernul ar urma să aloce 365,6 milioane de lei pentru ajutoarele de stat destinate  fermierilor ca măsură de combatere a efectelor secetei, potrivit proiectului celei de-a doua rectificări a bugetului de stat pe anul 2022, publicat marți de Ministerul Finanțelor.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar urma să primească un plus de 376,6 milioane lei, per sold, la rectificarea bugetară, conform propunerii pelcate de la Finanțe.

„Se propune alocarea suplimentară a 2,0 milioane lei în vederea asigurării drepturilor salariale, 50,0 milioane lei transferuri către instituții publice și 365,6 milioane lei pentru acordarea unui ajutor de stat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică. Având în vedere execuția cheltuielilor bugetare, s-au identificat economii la alte transferuri (-5,0 milioane lei), cheltuieli de capital (-5,0 milioane lei) și împrumuturi (-31,0 milioane lei)” se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență pentru cea de-a doua rectificare bugetară pe acest an.

În schimb, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ar urma să piardă 3,8 miliarde de lei , per sold. „Având în vedere execuția cheltuielilor bugetare s-au identificat economii în principal la proiecte cu finanțare din sumele reprezentând asistență financiară nerambursabilă aferentă PNRR (-4.350 milioane lei) și la proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare (-3,0 milioane lei)” - își motivează Ministerul Finanțelor propunerea.

De asemenea, la MIPE „s-au asigurat fonduri pentru derularea proiectelor cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR (+406,94 milioane lei), pentru derularea proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă (+130 milioane lei) precum și la titlul Alte cheltuieli (+0,85 milioane lei)” - mai spune MFP.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a făcut un proiect de schemă HoReCa 2, cu un buget total de 750 de milioane de euro, dar acești bani nu se regăsesc în acest proiect de rectificare bugetară, pentru ca schema să poată fi lansată în acest an.

Astfel, în schița de rectificare a bugetului MAT se observă că acest minister va pierde credite bugetare, adică bani care sunt acum puți în bugetul său pentru plăți, în valoare totală de 3 milioane de lei. În schimb, primește angajamente de 67,41 de milioane de lei, pe partea de cheltuieli de la bugetul de stat.

Propunerea de rectificare a bugetului, de la Finanțe, nu este definitivă și necesită adoptarea de către Guvern. În prealabil urmează discuții cu ministerele de linie.

Parallax

Vizualizari
1461
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri