Claudiu Zamfir

Ajutoare de stat de 300 milioane EUR: IMM-urile vor putea cumpăra și active SH. Lista codurilor CAEN eligibile în HG 959/2022

Thumbnail

Firmele românești din sectoare ale industriei prelucrătoare vor putea obține ajutoare de stat în valoare totală de 300 de milioane de euro, printr-o schemă de finanțare care va permite întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) cheltuieli inclusiv cu salariile angajaților și echipamente second-hand, potrivit Hotărârii de guvern 959/2022, publicate în Monitorul Oficial, împreună cu lista codurilor CAEN eligibile.

Am mai scris pe StartupCafe.ro despre Schema privind acordarea de granturi pentru învestiții destinate industriei prelucrătoare. Joi, 4 august 2022, s-a și publicat în Monitorul Oficial HG 959/2022, prin care se instituie noua măsură de sprijin gestionată de Ministerul Economiei.

Bugetul maxim al schemei este de 300 de milioane de euro, din care se alocă în medie 150 de milioane de euro pe an. Numărul maxim estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 30.

IMM-urile se vor lovi de concurența companiilor mari în lupta pentru banii de la stat, dar întreprinderilor mici și mijlocii vor avea totuși anumite avantaje:

  • Bucureștiul și județul Ilfov sunt excluse de la finanțare, dar IMM-urile vor putea face totuși, prin excepție, investiții în unele localități din județul Ilfov, prevăzute în anexa 2 la HG.
  • Firmele beneficiare vor trebui să asigure un aport propriu de cel puțin 25% la investiție, dar întreprinderile mici pot beneficia de scăderea cofinanțării minime proprii cu 20 de puncte procentuale, iar firmele mijlocii, cu 10 puncte procentuale.IMM-urile vor putea cumpăra și active second hand, pe când firmele mari sunt obligate să ia doar active noi cu ajutorul de stat. Toți beneficiarii vor putea să cumpere unități întregi (cu active SH inclusiv) și vor putea închiria utilaje în leasing financiar.
  • Fiecare loc de muncă nou creat prin investiție se menține în zona în cauză pentru o perioadă de cel puțin 5 ani în cazul companiilor mari, dar la IMM-uri obligația este pe  minimum 3 ani,  de la data la care locul de muncă a fost ocupat pentru prima dată (cu excepția cazului în care locul de muncă s-a pierdut în perioada 1 ianuarie 2020-30 iunie 2021). Sunt eligibile costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiții inițiale, calculate pe o perioadă de 2 ani.
  • Perioada de monitorizare a investiției este de 5 ani ulterioară anului finalizării investiției de către întreprinderi mari și de 3 ani, de către IMM-uri.
  • în cazul terenurilor și clădirilor, contractul de închiriere trebuie să continue cel puțin timp de 5 ani de la data preconizată de finalizare a proiectului de investiții pentru întreprinderile mari și cel puțin timp de 3 ani în cazul IMM-urilor.

Domeniile eligibile la ajutoarele de stat

Lista codurilor CAEN eligibile este la anexa 1 la HG 959/2022 și cuprinde de la fabricarea băuturilor și a produselor textile până la prelucrarea lemnului și fabricarea mobilei.

Clic pt a extinde foto

Thumbnail

Valoarea ajutorului de stat poate ajunge până la 45 de milioane de euro pe proiect, iar intensitatea acestuia până la 75%, în funcție de locul investiției. IMM-urile beneficiază de intensitate sporită cu până la 20 de puncte procentuale. Anexa 2 la HG 959/2022 menționează intensitatea sprijinului pe fiecare regiune de dezvoltare.

Pentru a beneficia de ajutor de stat, întreprinderea solicitantă trebuie să obțină un acord pentru finanțare din partea Ministerului Economiei. Înregistrarea cererilor de acord pentru finanțare se realizează în sesiuni de 30 de zile lucrătoare. Perioada de înregistrare a cererilor se comunică de către Ministerul Economiei pe website-ul său cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de data deschiderii sesiunilor. Înregistrarea cererilor de acord pentru finanțare se realizează doar în intervalul sesiunii.

Până atunci, Ministerul Economiei trebuie să emită și Ghidul solicitantului, care va cuprinde  criteriile și punctajul după care va evalua proiectele.

Parallax

Vizualizari
19017
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri