Claudiu Zamfir

CE: Fermierii vor putea avea o lună în plus, termen de depunere a cererilor la APIA, pentru plățile directe la hectar

Thumbnail

Comisia Europeană a anunțat, marți, că permite statelor membre UE să prelungească cu o lună teremenul pe care fermierii îl au pentru a depune cererile pentru plățile directe la hectar, ca urmare a situației create de coronavirusul COVID-19.

Astfel, în România, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va putea prelungi termenul de depunere a cererilor până pe 15 iunie 2020.

„Ca urmare a unei prime solicitări din partea autorităților italiene, care se confruntă cu o criză fără precedent cauzată de epidemia de coronavirus (COVID-19) și legată de situația dificilă cu care se confruntă Uniunea Europeană, Comisia Europeană a decis să le permită statelor membre să acorde prelungirea cu o lună a termenului de depunere, de către fermieri, a cererilor de plăți directe și de anumite plăți referitoare la dezvoltarea rurală”, a informat CE într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

„Această prelungire va fi posibilă pentru toți fermierii eligibili din toate statele membre. Totuși, rămâne la latitudinea statelor membre să decidă dacă doresc să o acorde. Noul termen-limită pentru depunerea cererilor este 15 iunie 2020, în loc de 15 mai, oferindu-le fermierilor o mai mare flexibilitate în ceea ce privește completarea cererilor în această perioadă dificilă și fără precedent”, mai spune Comisia.

Între timp, în România APIA a suspendat deja primirea cererilor unice de plată în perioada 16 martie - 6 aprilie 2020, urmând ca „în funcție de evoluția virusului” COVID-19 să  ia „măsurile care se impun”.

Prin decizia de marți a Comisiei Europene, fermierii români și APIA vor putea recupera acest interval de timp, cât ține suspendarea depunerii cererilor, decisă deja de ageanția română. Rămâne însă la latitudinea APIA dacă va prelungi termenul de depunere până pe 15 iunie, cum i-a dat voie CE.

În anul 2020, valoarea plății directe la hectar, prin Politica Agricolă Comună a UE, este de 195 de euro și 50 de eurocenți/ha.

 

Alte măsuri luate deja la APIA în contextul coronavirus COVID-19

În contextul prevenirii riscului de răspândire la nivel național a infecţiei cu virusul COVID-19 și având în vedere declanșarea stării de urgență, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a restricționat accesul vizitatorilor de orice fel la toate sediile Aparatului central, ale Centrelor județene APIA/Centrelor locale APIA și al Centrului Municipiului București.

Activitatea de relații cu publicul se desfășoară online prin intermediul adreselor de e-mail, telefonic sau prin servicii de poștă/curierat, iar datele de contact se regăsesc pe site-ul www.apia.org.ro.

ACTIVITĂȚI SUSPENDATE până la acest moment în relația cu beneficiarii/publicul larg:

-  activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol s-a suspendat în perioada 12.03.2020 - 04.05.2020;

-    conducerea Agenției susținută de Ministerul Agriculturii (MADR) a suspendat activitatea de primire a cererilor unice de plată pentru perioada 16.03.2020 - 06.04.2020;

-    controalele la faţa locului s-au suspendat, până la data de 31.03.2020, pentru măsurile: acordarea  ajutorului  financiar FEGA  în cadrul Programului pentru şcoli  al României, acordarea ajutorului financiar pentru programele de reconversie/ restructurare a plantaţiilor viticole, asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu soiuri de struguri de vin, acordarea sprijinului financiar pentru Măsura de investiţii în sectorul vinicol;

- s-a prelungit perioada de depunere a cererilor de sprijin în cadrul sesiunii nr. 4 aferentă submăsurii 8.1 „Împădurirea și crearea de suprafețe împădurite” și sesiunii nr. 3 aferentă submăsurii 15.1 ”Plăți pentru angajamente de silvomediu”, similar cu prelungirea perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul 2020;

- s-a prelungit perioada de depunere a cererilor de plată pentru submăsura 8.1 ”Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, sesiunile 1, 2 și 3 și submăsura 15.1 ”Plăți pentru angajamente de silvomediu” , sesiunile 1 și 2, similar cu prelungirea perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul 2020;

-  s-a prelungit perioadei de depunere a deconturilor justificative aferente trimestrul I pentru beneficiarii Măsurii 14 „Bunăstarea animalelor” cu o lună, respectiv până la data de 31.05.2020, urmând a fi propuse măsuri suplimentare în funcție de evoluția restricțiilor impuse pe fondul epidemiei;

-   s-a suspendat efectuarea controalelor pe teren pentru anexa 17 B sau alte tipuri de controale, ca urmare a unor sesizări, reclamații, controale specifice măsurilor de agromediu, acolo unde se impune prezența fermierului;

-  s-a suspendat deplasarea în teren a consilierilor Direcției Antifraudă Control Intern și a auditorilor APIA (în baza delegațiilor, ordinelor de control/serviciu).

ACTIVITĂȚI CARE SE DESFĂȘOARĂ ÎN CONTINUARE:

- documentele privind schemele de sprijin cuplat în sector vegetal 2019 se vor depune la sediul APIA (Centre județene și Centre locale), la intrarea în instituție și vor fi ridicate de către funcționarii implicați;

- activitatea de eliberarea a adeverinţelor privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii Măsurii 14 – Bunăstarea animalelor pachet a) și pachet b) anul de angajament 2020 se va realiza în condițiile date, conform solicitărilor, funcționarii implicați vor prelua solicitările și vor preda adeverințele la intrarea în instituție.

APIA transmite angajaților și fermierilor „să respecte cu strictețe toate normele impuse în aceste momente și le dorește tuturor multă sănătate”.

Parallax

Vizualizari
4070
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri