Când se vor redeschide restaurantele și cafenelele? Premierul Orban: „O putem duce încă o lună jumate, două”. Planul patronilor HoReCa, dat peste cap
Claudiu Zamfir

Când se vor redeschide restaurantele și cafenelele? Premierul Orban: „O putem duce încă o lună jumate, două”. Planul patronilor HoReCa, dat peste cap

Thumbnail

Premierul Ludovic Orban a subliniat, luni, că NU se vor redeschide restaurantele și cafenelele de la 15 mai, susținând că domeniul HoReCa are o contribuție limitată în produsul intern brut, însă a dat totuși un orizont pentru o redeschidere a teraselor. Astfel, premierul contrazice un plan propus de patronii de restaurante și cafenele membri ai organizației HORA, de redeschidere a acestor localuri.

Orban a spus despre restaurante și terase:

„Încă nu putem da drumul la restaurante. Acum, numai pentru că există o zonă destul de afectată, eu recunosc, zona de restaurante, cafenele, baruri, e o zonă unde se socializează, unde oamenii se simt bine, unde sunt convins că psihologic oamenii ar avea nevoie... Dar pe de altă parte punem pe primul plan sănătatea.

Contribuția la PIB a HoReCa este limitată. O putem duce încă o lună jumate, două.

După data de 15 mai, pe baza evaluărilor pe care le avem, nu se vor redeschide restauramtele, cafenelele și barurile, nici din spații închise, nici din spații deschise. În funcție de evoluția epidemiei și a condițiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca pe cele în spații deschise, în anumite condiții, să le deschidem, la 1 iunie, la 15 iunie. Sezonul de vară începe cam în jurul de 15 iunie și în realitate cam din 15 iunie merg oamenii foarte serios.

Riscul epidemiologic în spații deschise pentru restaurante, cafenele este mai mic, dar și aici trebuie să ținem cont că este un risc și să luăm măsurile de protecție pentru a reduce riscul de răspândire”.

În privința hotelurilor și a pensiunilor, el a arătat că, după data de 15 mai, când se trece de la starea de urgență la starea de alertă, va exista o anumită relaxare a călătoriilor între localități, ceea ce va aduce clienți unităților de cazare.

„Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite categorii de motive pe care le considerăm întemeiate: deplasări de servicu, deplasări la rude, la activitățile agricole, dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane, înseamnă că se pot duce la munte. Va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităilor, care va crește cererea și pentru unitățile de cazare”, a spus el.

Premierul a mai arătat că Guvernul a luat deja două măsuri în sprijinul hotelurilor: scutirea de la plata impozitului specific pe perioada stării de urgență și prelungirea valabilității voucherelor de vacanță ale bugetarilor, pentru ca acestea să poată fi folosite în unitățile de cazare mai departe.

„Hotelurile și pensiunile nu sunt închise. Deja am luat două decizii: i-am scutit de impozitele specifice pe care le plăteau și am prelungit perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță”, a spus Orban.

Întrebat de un jurnalist dacă va putea merge totuși la un restaurant, la munte, când se va relaxa regimul deplasărilor, premierul a răspuns: „Puteți să vă luați termosul și pe platou, să vă puneți din termos o cafea, să savurați cafeaua privind peisajul”.

Patronii de restaurante au popus un calendar de redeschidere începând cu 16 mai

Organizația de patroni de restaurante și cafenele HORA a propus, sâmbătă, Guvernului să le permită redeschiderea localurilor, cu măsuri de distanțare de 1,5 - 2 metri între mese, începând cu 16 mai, odată cu terminarea actualei stări de urgență.

Patronii de localuri membri ai HORA au publicat pe Facebook planul #redeschidemrestaurante - REDESCHIDEREA TERASELOR ȘI A RESTAURANTELOR:

16 MAI 2020, CAEN: 5610, 5621, 5629, 5630

FAZA 1

Data: 16 mai 2020

Spații:
a) TERASE INDEPENDENTE ȘI TERASE INTEGRATE UNITĂȚILOR PUBLICE DE ALIMENTAȚIE
b) UNITĂȚI TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR

Condiții:

a) Terase independente și integrate unităților de alimentație:
- Distanță socială ( distanță între mese 2 metri, mese de maximum 8 pax, )
- Unitatea va putea găzdui/acomoda un număr de maximum 200 de persoane în același timp.
- măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură);
- dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
- igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
- instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.

b) Unități Take Away cu servire în interior:
 - Limitarea accesului în interiorul locației potrivit numărului de case de marcat deschise/kioskuri, cu păstrarea distanței de 1,5 metri între stațiile de preluare comenzi. În cazul în care există mai mulți clienți decât numărul de stații de servire, zona de așteptare va fi în fața unității, cu păstrarea distanței între clienți de 1,5 metri ;
- Fiecare casă de marcat/ punct de servire va fi dotat cu ecran de protecție din plexiglass;
- Regulile de distanțiere socială vor fi afișate la loc vizibil la intrarea în unitate, angajații unității având obligația de a verifica și asigura respectarea lor.
- măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură);
- dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
- igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
- instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 la fiecare stație de marcat

FAZA 2

Dată: 1 Iunie 2020

Relaxarea restricțiilor pentru următoarele Spații ( pas 2 ):
a) TERASE INDEPENDENTE ȘI TERASE INTEGRATE UNITĂȚILOR PUBLICE DE ALIMENTAȚIE
b) UNITĂȚi TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR

Măsuri privind redeschiderea parțială a:

a) Spații închise: Restaurant, Baruri, Cafenele, Autoserviri etc. Nu mai mult de 50% din capacitatea legală conform avizului PSI:
- Distanță socială ( distanță între mese 2 metri, mese de maximum 8 pax )
- Unitatea va putea găzdui/acomoda maximum 50% din capacitatea autorizată de PSI
- măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură);
- dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
- igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
- instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.

FAZA 3

Dată : 15 iunie 2020

Condiție: numai după analiză indicatorilor COVID19 ( infecții, decese ) de către CNSSU Spații:
- Restaurante, Cafenele, Baruri, Unități autoservire, Terase, Unități take away Condiții în concordanță cu solicitările CNSSU de la momentul respectiv:
- Distanță socială
- Măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură),
- Dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
- Igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
- Instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.

GO BACK!

Dată: Oricând
Condiție: numai după analiza indicatorilor COVID19 ( infecții, decese ) de către CNSSU.

Spații:
- Restaurante, Cafenele, Baruri, Unități autoservire, Terase, Unități take away

Condiții:
- Revenirea la situația din 15 martie.
- Interzicerea funcționării.

----

Citește și:

Frizeriile și cabinetele stomatologice se deschid din 15 mai

Parallax

Vizualizari
19712
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri