Claudiu Zamfir

Legi adoptate de Parlament: Amânarea taxelor, facturilor la utilități, ratelor, pentru firme sau populație

Thumbnail

Două legi, adoptate de Parlament și trimise președintelui să le promulge, ar urma să dea firmelor și populației posibilitatea să amâne, în condiții lejere, plata taxelor, a facturilor la utilități, a creditelor și a leasingului pentru mașini și alte bunuri, ca urmare a situației coronavirus COVID-19.

Pentru a intra în vigoare, legile propuse de PSD au nevoie să fie promulgate de președinte și publicate în Monitorul Oficial. Klaus Iohannis poate respinge o dată legile, iar Parlamentul poate vota să i le trimită înapoi, să-l oblige să le promulge și să le publice în Monitorul Oficial. Între timp și PNL a atacat legile la Curtea Constituțională.

Legea pentru acordarea unor facilități pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României ar urma să dea dreptul firmelor (și altor operatori economici), să amâne 3 luni plata către stat a contribuțiilor sociale, începând cu luna martie 2020. Apoi, firmele vor putea face eșalonat plățile din urmă, în următoarele 12 luni.

În schimb, patronii respectivi vor fi obligați să-și țină toți angajații pe care îi aveau la 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, cel puțin.

De asemenea, firmele vor putea amâna 3 luni și plata serviciilor de utilități: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.

Condiția generală pentru firme, pentru a beneficia de ambele facilități, este să fi fost închise de autorități pe perioada stării de urgență, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus sau să fi avut în luna în curs o scădere a veniturilor cu minimum 15% față de media lunilor anterioare.

Acești operatori economici vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere în acest sens.

Facilitatea amânării plății facturilor ar urma să fie oferită și persoanelor fizice care „au fost afectat direct sau indirect” de epidemie.

Facilități asemănătoare, la amânarea facturilor la  utilități, a aprobat recent și Guvernul, prin OUG 29/2020, dar se referă doar la agenții economici, nu și la populație. De asemenea, operatorii economici au o condiție mai dificil de îndeplinit: scăderea cu cel puțin 25% a veniturilor sau încasărilor din luna martie față de media lunilor ianuarie și februarie.

Amânarea oferită de guvern este prevăzută doar pentru perioada stării de urgență (30 de zile, din 16 martie, cu posibilitate de prelungire). De asemenea, guvernul nu a dat și amânare la plata contribuțiilor sociale, dar a prevăzut, în plus, chiriile plătite de firme.

 

Lege Amanare Taxe by Claudiu on Scribd

Cealaltă lege aprobată de Parlament și trimisă președintelui la promulgare ar urma să dea posibilitatea firmelor și populației să amâne ratele la bănci și instituțiile financiare nebancare (IFN) până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

În Legea pentru suspendarea rambursării creditelor intră împrumuturile de nevoi personale, ipotecare, leasingul la mașini și alte credite. Ratele amânate se vor adăuga pe urmă și vor prelungi perioada totală de rambursare a creditului.

La asta se adaugă încă o facilitate: orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidența moratoriului și se suspendă până la 31 decembrie 2020.

Operatorii economici care vor vrea să beneficieze de amânarea la plată vor trebui să trimită băncilor o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte faptul că veniturile sau încasările s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare.

Persoanele fizice nu trebuie să îndeplinească această condiție.

În schimb, și firmele, și populația trebuie să îndeplinească o anumită condiție: nu înregistrează întârzieri la plată, reprezentând principal și/sau dobândă, în relație cu creditorii, mai mari de 90 de zile, cu excepția celor care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

Și Guvernul a dat o ordonanță de urgență pentru amânarea plății ratelor cu până la 9 luni, dar nu prevede excepția privind debitorii în executare silită. De asemenea, firmele care nu au fost închise de stat pentru limitarea epidemiei coronavirus COVID-19 trebuie să îndeplinească condiția de a le fi scăzut cu cel puțin 25% veniturile sau încasările în luna de cerere comparativ cu media lunilor ianuarie și februarie.

Pentru populație, Guvernul a pus în OUG 37/2020 condiția ca debitorul să fi fost afectat direct sau indirect de epidemie.

Nici ordonanța de urgență a guvernului nu se putea aplica, cel puțin până la ora transmiterii acestei știri, pentru că Executivul nu publicase încă normale de aplicare în Monitorul Oficial.

Lege Amanare Leasing by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
6603
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri