Claudiu Zamfir

300 milioane Euro, fonduri UE totale pentru lucrătorii care vor intra în șomaj tehnic. Ministri: Vrem să mergem mai departe și cu fondurile pentru startup-uri

Thumbnail
  • Statul va utiliza fonduri europene totale de 300 de milioane de euro pentru finanțarea măsurilor de sprijin pentru lucrătorii care vor fi trimiși în șomaj tehnic de diverse companii ca urmare a scăderii activității economice din România, în contextul pandemiei de coronavirus COVID-19.
  • Informația vine de la ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, care a mai spus că va merge mai departe și cu liniile de finanțare pentru startup-uri create de studenți și români care se repatriază din diaspora.  
  • Și ministrul Dezvoltrii Regionale, Ion Ștefan, a afirmat că va merge mai departe cu lansarea liniei de finanțare POR 2.2-IMM prin care se acordă fonduri nerambursabile de maximum 1 milion de euro unor firme.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, un buget de 300 de milioane de euro va fi folosit din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, pentru subvenționarea indemnizațiilor acordate lucrătorilor care vor fi trimiși în șomaj tehnic de către companii din România, ca urmare a situației COVID-19.
 
Fondurile pentru șomajul tehnic provin din 2 surse importante:

  • din axa prioritară pentru disponibilizări - destinată inițial companiilor care disponiblizau  personal prin reorganizări.
  • din rezerva de performanță a programului POCU.

„Dacă va mai trebui suplimentat, atunci ne vom gândi de unde mai luăm fonduri europene”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Marcel Boloș.

Banii vor fi accesați de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din subordinea Ministerului Muncii, după care vor ajunge în final la lucrătorii care vor intra în șomaj tehnic.

 

Boloș: Vrem să continuăm cu programele de startup-uri pentru studenți și românii din diaspora

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a mai declarat, pentru StartupCafe.ro, că dorește să lanseze anul acesta liniile de finanțare pentru startup-uri Innotech Repatriot și Innotech Student, la bugete cumulate de 60 de milioane de euro, în ciuda apariției situației economice dificile de acum, cauzate de pandemia coronavirus COVID-19.

„Eu așa aș vrea, pentru că singurul lucru care ar putea să contracareze viitoarea criză economică ar fi investițiile. Mă gândesc că ar trebui să fie benefice fondurile europene mai ales acum”, a spus Boloș, pentru StartupCafe.ro.

Proiectul de Ghid al solicitantului Innotech Repatriot era programat să fie publicat în dezbatere în perioada 16-20 martie, însă Boloș spune că a fost nevoit să mai amâne puțin publicarea proiectului, pentru ca funcționarii din subordinea să se concentreze pe măsurile urgente pentru persoanele care vor intra în șomaj tehnic.

„Ghidul pentru diaspora este gata. Nu l-am publicat încă, pentru că am vrut să vedem în ce direcție se duc acum lucrurile, să nu fim ieșim în afara subiectului principal. Am vrut să vedem mai întâi cum putem să modificăm programele operaționale ca să putem finanța parte din cheltuielile cu șomajul tehnic”, a mai explicat Boloș, pentru StartupCafe.ro.

Programul Innotech Repatriot ar urma să acorde fonduri europene de maximum 100.000 de euro unor români care se întorc din diaspora, să-și deschidă în România mici afaceri, așa cum a arătat anterior StartupCafe.ro.

Pe de altă parte, autoritățile române fac, în aceste zile, apel la românii din diaspora să nu revină aum în țară, ca măsuri împotrva răspândirii coronavirusului. „Fac un apel către frații din diaspora, nu e bine pentru compatrioții din țară să reveniți acum acasă. Veți intra direct în carantină sau izolare la domiciliu”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela, într-o conferință de presă.

Studenții vor avea 3 tipuri de sprijin

Celălalt program european pentru startup-uri - Innotech Student - ar urma să aibă proiectul de ghid al solicitantului lansat în dezbatere publică pe 6 aprilie, conform celor mai recente discuții ale ministerului cu partenerii sociali. „Abia în luna octombrie 2020 ar putea fi selectați administratorii de schemă de granturi (organizații, instituții, universități etc. - n.r.), iar noi sperăm că până atunci criza va trece. Studenții selectați în proiecte vor putea începe cursurile la începutul anului 2021”, a mai spus ministrul Boloș.

Prin programul Innotech Student, studenții care vor să intre în afaceri vor putea beneficia de 3 forme de sprijin financiar:

  • Bursă în timpul stagiilor de pregătire antreprenorială.
  • Granturi nerambursabile de la 40.000 de euro pentru o firmă în care angajează 2 persoane, dar suma poate crește progresiv până la 100.000 de euro pentru angajarea a 5 persoane în firmă.
  • Subvenționarea locurilor de muncă nou-create cu câte 2250 de lei pe lună pentru fiecare angajat, timp de 1 an.

Prin urmare, pentru a ajunge la granturile de 40.000 euro - 100.000 euro, studentul selecționat de administratorul de grant va trece prin cursuri de antreprenoriat, va fi ajutat să-și elaboreze un plan de afaceri, va intra într-un modul de întreprinderi simulate și va face un stagiu de practică într-o companie din domeniul în care el vrea să se facă patron.

„Abia după aceea trece la implementarea planului de afaceri, deci are o perioadă suficientă să se lămurească dacă intră în antreprenoriat”, a mai spus ministrul Boloș.

Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării: Vom lansa apelul POR 2.2-IMM

La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale, Ion Ștefan, a declarat, pentru StartupCafe.ro, că, în ciuda situației legate de coronavirusul COVID-19, ministerul său va lansa apelul de proiecte POR 2.2-IMM, programat pentru perioada 4 mai - 4 iunie 2020, în 18 județe.

„Avem în vedere de a susține mediul antreprenorial, economia, pentru că mediul privat poate fi susținut prin investiții”, a declarat ministrul, pentru StartupCafe.ro.

El a arătat că în acest program sunt eligibile inclusiv firme mici și mijlocii care fabrică măști de protecție sau halate medicale, utile în epidemia coronavirus.

„Concret, dacă o să avem cereri în program, vom sprijini cu prioritate firmele din producția de măști, halate. Sunt proiecte finanțate cu fonduri nerambursabile de 200.000 de euro până la 1 milion de euro, deci înseamnă că în final proiectele până la 1,5 milioane de euro. Putem susține în acest mod proiectele”, a mai spus ministrul Ion Ștefan, pentru StartupCafe.ro.

Mai multe despre apelul POR 2.2-IMM AICI

Parallax

Vizualizari
4367
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri