Claudiu Zamfir

Firme: Statul să subvenționeze salariile angajaților din privat, să continue lucrul

Thumbnail

Investitorii germani și români membri ai Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK) solicită autorităților române o lege prin care statul să subvenționeze salariile angajaților din mediul privat, pentru ca aceștia să continue lucrul în firme, dar cu o intensitate mai redusă, în contextul pandemiei de coronavirus COVID-19.

Acest sistem de lucru cu timp redus și flexibil (Kurzarbeit) este „un concept care funcționează cu succes în Germania”, spun cei de la AHK.

„Munca cu timp redus presupune un parteneriat între angajatori, Stat și salariaţi, cu avantaje pentru toate părțile implicate: salariaţii  îşi păstrează contractele de muncă şi pot lucra cu timp redus, angajatorii beneficiază de munca salariaţilor, însă doar în măsura în care aceasta este necesară, iar Statul contribuie în multe cazuri cu o sumă care este mai mică decât ajutorul de şomaj pe care l-ar suporta în cazul concedierii și evită concedierile. În afară de asta, acest concept ar ajuta mai ales firmele mici și mijlocii să iasă cu bine din această criză”, susțin investitorii români și germani membri AHK.

Ei mai cer statului român și alte măsuri:

  • rambursarea accelerată a TVA către firme,
  • reducerea contribuțiilor sociale la salarii,
  • condiții mai bune pentru acordarea indemnizației de 75% a șomajului tehnic și criterii clare de acordare a acestuia.
Parallax

Vizualizari
14550
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri