Ovidiu D. Popica
Asistentul vocal instalat pe boxele inteligente Google precum Google Home Mini poate traduce acum în timp real, în 26 de limbi, conversații simple și din limba romană. Funcția ”interpreter mode”, anunțată de Google în ianuarie, la CES 2019, a devenit deja disponibilă și pentru dispozitivele folosite de utilizatorii români.
Utilizatorii care folosesc boxe inteligente Google - Google Home, Google Home Mini, Google Home Max și, mai ales, Google Home Hub, versiunea de boxă inteligentă cu ecran de 7 inch - pot folosi deja funcția ”interpreter mode” din Google Assistant (asistent vocal Google) care poate fi activată cu comanda ”Hey, Google / Ok, Google be my intepreter for German”, de exemplu.
După activarea funcției, utilizatorul poate rosti în limba română fraze scurte pe care boxa inteligentă le traduce în limba dorită. Odată cu activarea noii funcții pentru asistentul vocal, Google a activat și o pagină de suport unde utilizatorii pot găsi lista celor 27 de limbi pe care Google Assistant le poate traduce și instrucțiuni de activare și dezactivare a funcției ”intepreter”.
IMPORTANT: Deși asistentul google poate traduce conversații din/în românește, comenzile de activare a funcției ca și celelalte comenzi cu ajutorul cărora utilizatorul vorbește sau interacționează cu Google Assistant trebuie rostite, în continuare, în limba engleză (sau oricare dintre celelalte limbi suportate de aplicația Home).
1. Spune "Ok Google".
Alege (vorbind în limba engleză) limba în care dorești traducerea din limba română. Exemple:
Be my Italian interpreter.
Help me speak Spanish.
Interpret from Polish to Dutch.
Chinese interpreter.
Funcția poate fi activată și cu comanda, ”Hey, Google, Turn on interpreter mode” după care poți alege limba în care dorești să traduci conversația.
2. Când auzi tonul, poți începe să vorbești în ambele limbi. De pildă, dacă rostești clar fraze scurte în limba română vei auzi imediat traducerea lor în limba aleasă.
3. Când dorești să oprești modul de interpretare, spune (în limba engleză) una dintre următoarele comenzi:
Stop
Quit
Exit
La boxele Google Home Hub, care au ecran tactil de 7 inch conversația se afișează și pe ecran care, odată cu activarea funcției de traducere se împarte în două: pe o jumătate a ecranului apare transcrierea într-o limbă, iar pe cealaltă jumătate de ecran transcrierea traducerii în cealaltă limbă.
La boxa cu ecran, modul de interpretare poate fi oprit glisând cu degetul pe ecran de la stânga la dreapta.
Când a anunțat lansarea la CES 2019, Google a sugerat și cum ar putea fi utilizată noua funcție pentru afacerile din industria ospitalității, în special la hoteluri. La CES, Google prezentat noua funcționalitate pe un dispozitiv Google Home Hub, cu ecran tactil, instalat la recepția unui mare hotel din aproprierea pavilioanelor conferinței.
Chiar în timpul CES 2019, marele lanț hotelier Hyatt a anunța un program pilot, derulat în parteneriat cu Google, pentru instalarea în anumite hoteluri din rețea a unor ecrane și boxe inteligente cu funcții Google Assistant.
"Noua funcție interpret mode va permite oaspeților și colegilor care vorbesc limbi diferite să comunice mai ușor cu ajutorul traducerilor audio sau afișate pe ecrane, în propriile limbi", se arăta într-un comunicat Hyatt.
Prețul nu foarte mare al unei boxe inteligente cu ecran (150 de dolari în SUA, respectiv 139 de lire în magazinul Google din UK) ar putea face tentant dispozitivul pentru proprietarii de hoteluri, pensiuni sau hosteluri ori pe cei care au apartamente închiriate prin Airbnb. Aceștia ar putea introduce dispozitivele cu funcție de traducere live la recepții sau chiar în camere sporind astfel calitatea serviciilor oferite turiștilor străini.
Boxa inteligentă Google Home Mini: preț în jur de 200 de lei
Boxa inteligentă Google Home: preț în jur de 600 de lei
Boxa inteligentă Google Home Max: preț în jur de 2.600 de lei
Boxa inteligentă cu ecran Google Home Hub cel mai nou produs din gama, lansat în toamna lui 2018: în jur de 800 de lei (informație actualizată pe 7 februarie 2019)