Ovidiu D. Popica

CES 2019. Google adaugă traducere în timp real pentru asistentul său vocal. Limba romană e în listă

Thumbnail

Google Assistant va putea traduce în timp real conversații în 27 de limbi, inclusiv limba română, cu ajutorul unei noi funcționalități numită Interpreter Mode. Noua ”abilitate” a asistentului vocal a fost prezentată pe Google Home Hub, boxa inteligentă cu ecran, un produs recent adăugat în portofoliul produselor Google care folosesc nativ Google Assistant.

Interpreter Mode, noua funcție de traducere în timp real pentru Google Assistant, pe care Google a anunțat-o oficial la CES 2019, ar putea fi unul dintre motivele pentru care utilizatori din lumea largă ar privi cu mai mult interes asistenții vocali instalați pe boxele inteligente.

Cu noua abilitate, chiar dacă mai are loc mult de îmbunătățiri, Google încearcă să convingă un segment important de consumatori, rămas fie complet dezinteresat, fie reticent până acum la gadget-urile ce folosesc asistentul Google (sau cel de la Alexa). Mai mult de o treime dintre consumatorii americani, de pildă, care nu au cumpărat un astfel de dispozitiv afirmă, pur și simplu, că nu sunt interesați.

Unul dintre motive ar fi că nu îi văd încă utilitatea, în viața de zi cu zi. Cu ceea ce pot face acum asistenții vocali pe boxele inteligente (răspunsuri la simple întrebări, muzică, vremea sau comenzi de gestiune a diferitelor alerte și remindere) un număr însemnat de consumatori privește asistentul vocal mai degrabă ca pe un moft tehnologic.

Interpreter Mode ar putea schimba însă perspectiva, mai ales dacă abilitățile sale de traducător se vor îmbunătăți. Deloc întâmplător, Google a ales să prezinte noua funcționalitate pe un dispozitiv instalat la recepția unui mare hotel de lângă CES 2019 sugerând deja cum ar putea fi folosit un astfel de dispozitiv în industria ospitalității (hoteluri, restaurante).

Pe scurt, interpretul Google recunoaște direct una dintre cele 27 de limbi și afișează pe jumătate din ecranul Google Home Hub cuvintele rostite de unul dintre vorbitori (de exemplu, în engleză). Pe cealaltă jumătate de ecran apare, imediat, traducerea transcrisă în a doua limbă (română, de pildă), iar la difuzor, se aude traducerea rostită de asistentul vocal. Apoi interpretul deschide celălalt microfon, pregătit să preia cuvintele rostite în cealaltă limbă și să continue, traducerea audio în timp real cu afișarea transcrierii pe ecran a conversației.  

”Trebuie să vorbești, să aștepți ca traducerea să se proceseze și tot așa până când conversația s-a terminat. Există însă o șansă că Google Assistant să rateze, pur și simplu, unele dintre propozițiile celor care conversează, ceea ce poate fi obositor pentru conversații mai lungi”, notează The Verge într-una din cronicile de la CES 2019.

Majoritatea celor care au scris despre noua funcționalitate remarcă faptul că traducerea e imperfectă și că asistentul inteligent are limitele sale. De pildă, pierde șirul conversației daca cei doi interlocutori vorbesc unul peste celălalt, vorbesc prea repede sau pronunția este defectuoasă. Optimiștii ar putea spune însă că aceste neajunsuri pot apărea și în conversația naturală dintre două persoane.

În Romania, boxele inteligente precum Google Home sau Echo Dot nu sunt atât de răspândite ca în celelalte țări probabil și pentru că aceste dispozitive nu pot înțelege încă instrucțiuni în limba română.

Asistentul vocal de pe telefoanele Android poate însă răspunde la comenzi date în românește dacă utilizatorul își configurează limba din aplicația Google și efectuează interogarea vocală direct cu ajutorul iconiței de microfon.

Deocamdată, Interpretul Google nu va putea fi folosit și pe telefoanele mobile, dispozitivele cu cea mai largă răspândire în lume dar, probabil, nu va dura prea mult. Între timp, Google va avea ocazia să-și ”antreneze” translatorul iar utilizatorii care călătoresc în alte țări vor avea, practic în propriul buzunar un interpret care nu ia bani și nu cere nici de mâncare. ?

PS: Dacă îl aveți Google Home Hub și vreți să vă distrați încercați o conversație romană-chineză. E distractiv! 

Citește și:

Ce să aștept de la asistenții vocali în 2019? O întrebare la care Alexa, Google Assistant și Siri căută încă răspunsuri

Google: Peste 1 miliard de dispozitive vor folosi asistentul virtual produs de gigantul american

Tranzacție de 60 milioane dolari: Google cumpără un start-up pentru a-și face asistentul virtual mai inteligent

Parallax

Vizualizari
3970
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri