Adi Iacob

Laserul de la Măgurele a atins puterea maximă: La ce poate fi folosit cel mai puternic laser din lume

Thumbnail

Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere –  10 PW –  a anunțat Guvernul. Tehnologia de peste 300 milioane de euro poate duce la înlocuirea tehnologiilor costisitoare din domeniul energiei sau influența domenii precum imagistica medicală și metodele de tratament al cancerului.

Acesta este cel mai mare proiect de cercetare din lume pe laseri și face parte dintr-un proiect pan-european cu un cost total de 356,2 milioane de euro. Proiectul este cofinanțat din fonduri europene cu 311 milioane de euro prin POSCCE 2007-2013 şi Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

"Nu numai mass-media, dar și autoritățile întreabă la ce folosește un astfel de laser. În primul rând la experimente legate de studiul legilor care guvernează interacția acestui fascicul extraordinar de puternic de lumină cu materia, dar există și o serie întreagă de propuneri, așa-zise cercetări aplicative. 

Thumbnail

  • În partea dreaptă-sus (FOTO) este un sincrotron care furnizează fascicule de protoni care servesc la tratarea cancerului. Dimensiunea este uriașă, costul este uriaș. Jos în dreapta se vede că dacă putem să înlocuim cu laser, toată această dimensiune se reduce la câțiva metri pentru că laserul este mult mai eficient în acționarea acestor particule. 
  • Sunt propuneri de a se produce sau de a se stabili tehnologiile de producere a așa-ziselor radiofarmaceutice - sau izotopi radioactivi care servesc în medicină. Un exemplu existent este tomograful. La tomograf, de fapt, este un izotop radioactiv care emite scintilații foarte mici și pe baza lor se face poza organelor.

Thumbnail

  • Există un alt izotop radioactiv (...) pentru cei cu probleme cardiovasculare. Prețul este enorm pentru că cererea pe piața mondială este mai mare de câteva ori decât capacitatea tuturor reactoarelor nucleare care produc acest izotop. Cifra de afaceri se ridică la 4-5 miliarde de dolari pe an.
  • Un alt exemplu este un izotop care dacă s-ar putea produce ar putea dovedi dacă chimioterapia este eficientă sau nu în tratarea cancerului. 

Vă dați seama că dacă măcar una dintre cele pe care vi le-am povestit eu se întâmplă, nu mai avem nevoie nici de bani europeni și nici de bani de la autoritatea de management pentru că probabil vom putea valorifica aceste tehnologii la sume extraordinar de mari", explică Nicolae Zamfir, directorul proiectului,  în cadrul conferinței EuroIMPACT, organizată de Institutul European din România.

Proiectul a beneficiat de o finanţare de 311 milioane de euro din fonduri europene, prin POSCCE 2007-2013 şi Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020. România beneficiază de o alocare de peste 22 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014 – 2020, din care 422 milioane de euro sunt destinate cercetării publice.

"Proiectul de peste 300 de milioane de euro, început în ianuarie 2013, are mai multe componente mari: 

  • Echipamentele -  în afară de sistemul de laser de mare putere, există un sistem de fascicul gama - gama este tot un fel de lumină, dar invizibilă.
  • Experimentele, laboratoarele și clădirea care a fost finalizată acum doi ani (2016). Sunt două tipuri de clădiri: clădiri civile (birouri, cantină, casă de oaspeți) și clădiri speciale. Clădirile speciale sunt o realizare tehnică deosebită, sunt unice în lume prin parametrii pe care trebuie să-i asigure. Aceste echipamente mari nu pot funcționa decât în condiții deosebite de stabilitate, de temperatură, umiditate, presiune, stabilitate la vibrații, radioprotecție, protecție la câmp electromagnetic, etc. 

Laserul este un sistem extrem de sofisticat. Sunt zeci de mii de componente. Are 10 PW. Nu știu dacă vă spune ceva unitatea asta de măsură - pentru cei cu pregătire tehnică este 10 la puterea a 15-a de miliarde de wati; o comparație sugestivă este 10% din întreaga putere a soarelui concentrată într-un fascicul de lumină. (...) 

Probabil că simulează puterea luminii în univers. Cercetătorii presupun că toate fenomenele din cosmos se datorează luminii - forței cu care lumina acționează asupra materiei. Acum avem ocazia să testăm în laborator dacă într-adevăr așa este", a explicat Nicolae Zamfir.

Nicolae Zamfir la Conferința EuroIMPACT - Sesiunea 3 (Proiecte din domeniul Competitivitatii):

Parallax

Vizualizari
3341
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri