Claudiu Zamfir

Fonduri europene pentru firme 2019: Ultimele informații despre POR 2.2 - IMM

Thumbnail

Statul promitea, anul trecut, o nouă tranșă de fonduri europene pentru firmele mici și mijlocii (IMM), de până la 5 milioane de euro fiecare, dar nu a mai zis nimic pe urmă. StartupCafe.ro s-a interesat la Ministerul Dezvoltării și a aflat cele 2 variante de lucru pentru anul 2019, pentru lansarea unui nou apel de proiecte POR 2.2 - IMM.

Încă din octombrie 2018, StartupCafe.ro a relatat despre o nouă oportunitate de finanțare pentru antreprenorii români - Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a scos atunci în dezbatere publică propunerea de ghid al solicitantului pentru un nou apel de proiecte în cadrul Priorității de investiții 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor, din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Pe scurt, POR 2.2- IMM, adică bani pentru domenii de afaceri diverse, de la producție de programe IT și jocuri video până la textile și alimentație.

Dar de atunci și până acum statul nu a mai lansat apelul de proiecte. De aceea, am vorbit cu oameni de la Ministerul Dezvoltării Regionale și am înțeles că sunt 2 variante de lucru:

Varianta 1: Septembrie - lansare în 10 județe

Prima variantă de lucru este ca, probabil în luna septembrie 2019, apelul de proiecte POR 2.2-IMM să se lanseze doar în regiunile de dezvoltare în care au mai rămas bani necheltuiți din apelul precedent care a avut loc în 2016, în toată țara (cu excepția regiunii București-Ilfov, care e neeligibilă).

Astfel, ar trebui să se redeschidă linia de bani europeni în:

  • Regiunea Nord Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui). Bugetul total disponibil aici este de 30 de milioane de euro. Aceștia sunt banii rămași necheltuți la vechile apeluri pe axa 2 a POR, în urma cărora beneficiarii au atras doar 66% din suma disponibilă.

 

  • Regiunea Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara). Bugetul total disponibil aici este de 36 de milioane de euro, după ce în sesiunile trecute s-a acoperit doar 43% din alocarea pe regiune.

Așadar, un buget total de 66 de milioane de euro pentru IMM-uri care vor să facă afaceri în unul dintre cele 10 județe menționate.  

În total, axa 2 a POR, destinată antreprenorilor, a avut alocați inițial 1,15 miliarde de euro, pe toată perioada de programare 2014-2020. Din acești bani, s-au acoperit până acum 995 de milioane de euro, sub formă de contracte de finanțare. În total, s-au contractat 2.883 de beneficiari: firme micro, mici și mijlocii (IMM), din liniile de finanțare POR 2.1 A - microîntreprinderi și POR 2.2-IMM.

Varianta 2 - lansare pe 7 regiuni, cu bani realocați

Cea de-a doua varinată de lucru, cu mai puține șanse, este redeschiderea liniei de finanțare POR 2.2-IMM în toată țara, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov, care nu sunt eligibile.

Această variantă ar fi posibilă dacă se va putea strânge un buget mai mare pentru un nou apel de proiecte, prin realocarea de fonduri rămase necheltuite din întregul POR și din alte programe operaționale, inclusiv cele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

De altfel, în propunerea oficială de rectificare bugetară de săptămâna aceasta, Ministerul Fondurilor Europene urmează să piardă 681,9 milioane lei, bani care trebuie să susțină, prin cofinanare națională și plăți interne către beneficiari, absorbția de fonduri europene. Execuţia la semestrul I este de 18% din bugetul aprobat.

„Sunt sume nu doar de la un singur program. Sunt centralizări făcute de Ministerul Fondurilor Europene prin centralizări de la mai multe programe operaționale. Și atunci, nu ai de ce să nu iei în calcul ceea ce ministerul de resort solicită. Nu taie Ministerul de Finanțe nimic, chiar încurajăm cheltuirea banului public și a fondurilor europene pentru că la noi pe final se închid cifrele”, a explicat, zielele trecute, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, chestioat de StartupCafe.ro.

Dacă se va merge pe deschiderea unui nou apel POR 2.2-IMM în toate cele 7 regiuni de dezvoltare, cu bani realocați de la alte programe, se vor repartiza bugete pe fiecare regiune în urma unei formule de calcul, însă regiunile Vest și Nord-Est (cele 10 județe) și-i vor păstra și pe cei 66 de milioane de euro pe care îi au deja, banii lor necheltuiți.

Soluții la pragul de 1 milion Euro greu de atins

În forma lansată în consultare, de anul trecut, propunerea de Ghid al solicitantului POR 2.2-IMM prevede ca firmele să fie obligate să facă proiecte de minimum 1 milionde euro și maximum 5 milioane de euro. La aceste limite, din banii disponibili acum în cele 10 județe din regiunile Vest și Nord-Est s-ar putea finanța între 13 și 66 de proiecte, în total.  

Acest prag minim de 1 milion de euro pe proiect este oricum unul greu de atins de către o firmă mică sau mijlocie românească (cu 10-249 de angajați) și există riscul ca antreporenorii să nici nu poată aplica din cauza necesarului mare de cash pentru confonanțarea proprie în proiect.

În funcție de dimensiunea firmei și de regiunea de dezvoltare în care se face investiția, solicitantul va trebui să contribuie și el cu un anumit procentaj din valoarea eligibilă a proiectului, fără TVA. De exemplu, o microîntreprindere sau o firmă mică trebuie să vină cu cel puțin 45%, cofinanțare proprie, în Regiunea Vest. O firmă mijlocie are nevoie de 55% aport propriu în regiunea Vest.

Mulți antreprenori s-au plâns de acest prag minim atât de înalt, mai ales că în apelul de proiecte lansat în 2016 pe POR 2.2-IMM pragul minim a fost de 200.000 de euro, iar plafonul maxim de 1 milion de euro pe proiect.

Ministerul Dezvoltării analizează scăderea pragului sub 1 milion de euro pentru redeschiderea liniei de finanțare, însă are nevoie de aprobări de la Consiliul Concurenței, care trebuie să decidă în funcție de legislația europeană privind ajutorul de stat. Ideea de la care se pornește este că noua intervenție din fonduri europene trebuie să fie complementară cu apelul de proiecte din 2016, care a avut proiecte între 200.000 și 1 milion de euro.

Oricum, sub 200.000 de euro nu poate scădea pragul minim, pentru că ar intra în zona de ajutoare de minimis, acoperite de cealaltă linie de finanțare de pe axa 2, POR 2.1-microîntreprinderi.

Citește și:

Noi fonduri UE de 1 - 5 milioane Euro pentru afaceri private, de la producție IT și jocuri până la haine și alimentație. Descarcă propunerea de Ghid POR 2.2 IMM 2018-2019 și modelul de plan de afaceri

Parallax

Vizualizari
9885
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri