Adi Iacob

VIDEO Fabrica moldovenească de afaceri pe fonduri europene

Thumbnail

Antreprenorii din Piatra Neamț au de un an de zile un loc al lor. Nevoia acestora, dar și a studenților, freelancerilor și investitorilor din regiunea Moldovei de a se conecta și de a dezvolta împreună un ecosistem antreprenorial inovator și competitiv a dus la deschiderea sigurului hub/spațiu de coworking din Piatra Neamț — Rubik Hub.

Hub-ul pune la dispoziția antreprenorilor programe de training, mentorat, acces la o comunitate largă de startup-uri și IMM-uri, la surse de finanțare europene, evenimente de profil și o rețea de investitori.

“Rubik Hub, inițiativa Agenției de Dezvoltare Nord-Est, își dorește să conecteze comunitățile. Rubik Hub nu este doar un spațiu fizic, este un spațiu virtual, și online și offline, unde se întâlnesc comunitățile de fondatori, comunitățile de investitori, comunitățile de studenți și comunitățile de oameni care-și doresc să facă un start-up și să realizeze ceva în domeniul businessului”, explică Valentin Iulian Soc, community manager la Rubik Hub.

În spațiul dedicat antreprenorilor din regiunea Moldovei se desfășoară o serie de proiecte cu finanțare europeană. Cei interesați au ocazia să participe la cursuri la care învață cum să dezvolte o afacere, iar proiectele cele mai bun pot primi finanțare.

Am pregătit o structură în care se desfășoară deja și se vor desfășura proiecte cu finanțare europeană, și nu numai. Noi am pornit de la ideea că, așa cum de altfel ar trebui să se întâmple în toate proiectele europene, nu căutăm o finanțare, ci facem proiecte și găsim sprijin în finanțările europene pentru a le duce până la capăt, pentru a ne completa resursele de care avem nevoie. Chiar în acest moment, în spațiul nostru se desfășoară activități în cadrul unui proiect finanțat din POCU, pentru care noi suntem beneficiari. Pentru că, în afară de a fi o structură care finanțează proiecte europene, suntem o structură care accesează proiecte europene de la nivel național sau sau european. Deci, spuneam că e un proiect care se adresează tinerilor antreprenori, Start-Up Activator, prin care viitorii antreprenori sunt instruiți, apoi va fi un concurs de planuri de afaceri și la sfârșit vom finanța 75 de planuri de afaceri, dintre cele mai bune, explică Vasile Asandei, directorul Agenției de Dezvoltare Nord-Est.

Astfel, 500 de persoane care vor să înceapă ori să dezvolte o afacere în județele regiunii Nord-Est pot participa la cursuri de antreprenoriat după care pot primi până la 160.000 de lei, nerambursabili, dacă planul lor de afaceri este selectat pentru finanțare.

Programul de formare antreprenorială și oportunitatea de finanțare a planurilor de afaceri sunt oferite prin POCU - Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, unul dintre programele operaționale implementate în Romania prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene.

Citește și VIDEO Bani Europeni 2018: 160.000 de lei nerambursabili și cursuri de antreprenoriat, în regiunea Moldova

Rubik Hub oferă antreprenorilor facilitățile de care aceștia au nevoie: conexiune buna la internet, birouri pentru întâlniri de afaceri, săli de conferință dotate cu sonorizare și videoproiectoare, o bibliotecă și spațiu de luat masa.

Deși au fiecare proiectele lor personale, ei lucrează, se întâlnesc și se conectează și dezvoltă și proiecte comune, iar aici este plusul de valoare pe care-l aduce o comunitate, interconectarea și conectarea cu membrii ei. Un exemplu foarte bun e echipa de la Tummy – aplicație care a plecat din acest hub, a fost dezvoltată vara trecută, acum e în perioada de testare în București, și de lansare. Carbo Planning este o echipă de fondatori care își au originile în Neamț și care au început să se dezvolte împreună cu comunitatea Rubik Hub, acum chiar s-au dezvoltat și au primit o finanțare într-un program din București, a menționat Valentin Iulian Soc.

În luna mai, hub-ul din Piatra Neamț a sărbătorit un an de existență. În acest timp, Rubik Hub a găzduit peste 20 de meet-up-uri, tabere de IT și cursuri pentru antreprenori şi a organizat altele 30 de evenimente pentru cei interesați să dezvolte business-uri de succes sau să ducă afacerile deja începute la un alt nivel.

Una dintre realizările noastre este că am reușit să creăm trackul de antreprenoriat în cadrul cele mai mari conferinte de IT din țară — Codecamp. La acest track anul trecut am reușit să aducem evenimentul Rockstart Answers, primul eveniment de acest gen în România, unde start-upuri și-au prezentat ideea de afaceri și au primit un feedback real din partea mentorilor din cadrul evenimentului. O altă serie de evenimente de care noi suntem foarte mândri sunt meet-up-urile care au un specific în direcția inteligenței artificiale. Mai nou mergem pe direcția de MedTech. Este prima inițiativă de acest gen la nivel de regiune. La aceste inițiative ni s-a alăturat și Universitatea de Medicină din Iași și Facultatea de Bioinginerie, spune Ioana Cerescu, community builder la Rubik Hub.

 

Parallax

Vizualizari
3369
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu
poza de profil
nutotcezboarasemananca
sastiti
Diplome cu buletinul. Cercetati.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri