Claudiu Zamfir

Cheltuieli pentru firme: Statul nu renunță la analiza de risc la securitatea fizică

Imagine principala
cheltuieli firme analiza

Statul nu vrea să renunțe la analiza de risc la securitate fizică impusa firmelor, contra cost, însă intenționează să mai amâne încă un an această obligație pentru societățile înființate până în iunie 2012, potrivit unui proiect de hotarâre de guvern. Această cheltuială vizează circa 1,5 milioane de firme, instituții si alte astfel de entități juridice.

Guvernul vrea să mai amâne încă un an, până la data de 1 iulie 2018, data de la care firmele și instutuțiile înființate până în iunie 2012 să fie obligate să aibă analize de risc la securitatea fizică. Analiza se face de catre experti în domeniu, contra cost, fiind o cheltuială în plus reclamată mai ales de antreprenorii cu întreprinderi mici și mijlocii, care s-au plâns că ar putea ajunge si la mii de euro.

"Termenul prevăzut la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 335 din 17 mai 2012, cu modificările și completările ulterioare, privind obligaţia elaborării analizei de risc la securitate fizică de către unităţile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înfiinţate până la data de 16 iunie 2012, se prorogă până la data de 1 iulie 2018" - prevede un proiect de Hotărâre de guvern.

Proiectul a fost scost in dezbatere publică pe 14 iunie 2017, de Ministerul Afacerilor Interne. Între timp, Carmen Dan a demisionat odată cu aproape întregul Guvern, în contextul crizei politice din principalul partid de la guvernare, PSD, iar proiectul necesită să fie adoptat de Executiv, în ședință.

Chiar dacă va fi adoptată și publicată în Monitorul Oficial la timp, hotărârea de guvern va mai păsui un an de la obligația cheltuielilor analiza de securitate fizica nuami firmele înființate înainte de intrarea in vigoare a HG 301/2012, adică cele de iunie 2012.

În schimb, firmele înființate după 16 iunie 2012 sunt și vor fi în continuare sub incidența bligației de a-și face analiza de risc, după cum a avertizat, luni, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR).  

Câte firme și instutuții au obligația să-și facă analiza de risc

In perioada iulie 2012 - decembrie 2016, au fost înmatriculate 499.719 entități (inclusiv firme private), care au ”obligația efectuării analizei de risc la securitate fizică și a implementării măsurilor de securitate conform acesteia” - spune Ministerul Afacerilor Interne, care folosește date de la Registrul Comerțului.  

MAI mai arată că ”cerința legală” se extinde și asupra pentru punctelor de lucru înființate distinct de către firme.

Practic, acestea nu beneficiază de prorogarea obligației, aflată încă în vigoare până pe 1 iulie 2017, si nici de eventuala amânare de termen până în 1 iulie 2018.

În schimb de prorogare beneficiază ”974.605 de profesioniști activi, incluzând ca forme de organizare regiile autonome, societățile (în nume colectiv, în comandită simplă, în comandită pe acțiuni, pe acțiuni, cu răspundere limitată, tip cooperativă), persoanele fizice (persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale), precum și alte persoane juridice (institute naționale de cercetare dezvoltare, grupurile de interes economic, grupurile europene de interes economic, societățile europene, cooperativele agricole, organizațiile cooperatiste)”, după cum a numărat MAI. Acestia au fost înmatriculați până în iulie 2012.

În lipsa prorogărilor, ”obligația efectuării analizei de risc la securitate fizică și implementării măsurilor de securitate conform acesteia, era aplicabilă pentru mai mult de 1.474.324 de unități, despre care statistica nu furnizează date”, mai arată MAI.

Statul nu renunță la obligarea firmelor la cheltuieli cu analze de risc

Nota de fundamentare făcută de ministra Carmen Dan arată că statul nu se lasă și este hotărât să aplice obligativitatea analizelor de risc la securitatea fizică pentru firmele din România, chiar dacă se prorogă tremenul pentru firmele mai vechi.

Instrumentul analizei de risc la securitate fizică s-a dovedit și se dovedește eficient în contextul în care, din datele statistice ale Poliției Române rezultă faptul că fenomenul infracțional în domeniul de referință cunoaște un trend descendent, în sensul că sesizările referitoare la săvârșirea infracțiunilor împotriva patrimoniului unităților deținătoare de valori au scăzut succesiv, respectiv cu 1,97% în 2015, cu 11,74% în 2016 și cu 13,74% în primele 3 luni ale anului curent” - spune MAI.

În schimb, amânarea obligației pentru cele aproape 1 milion de firme și alte entități pentru care s-a amânat și până acum este justificată de MAI prin numărul mic de experți evaluatori existenți în piață.

Astfel, in Registrul Național al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică, sunt ”doar 1.568” de astfel de persoane, ”număr semnificativ redus în comparație cu numărul unităților cărora le revine obligația efectuării analizei de risc la securitate fizică și implementării măsurilor de securitate conform acesteia”.

”Deși anterior, termenul a mai fost prorogat, lipsa experților abilitați cu competențe în evaluarea riscului la securitate fizică continuă să persiste, ceea ce induce necesitatea de a realiza analizele de risc într-un termen scurt. Această situaţie conduce la o parcurgere rapidă şi superficială a etapelor de realizare a analizei de risc, ce generează consecinţe negative în planul măsurilor de securitate din obiective”, mai afirmă MAI.

Prin urmare, statul nu renunță în totalitate la a obliga firmele din România să facă această cheltuială, deși recunoaște că mediul de afaceri s-a plâns de ea.

”Din corespondenţa primită de la mai multe entităţi reprezentative în mediul de afaceri, care includ reţele mari de unităţi la nivel naţional, a rezultat faptul că nu s-a reuşit în totalitate alinierea la noile cerințe, motivându-se prin indisponibilitatea experților abilitaţi” - mai arată Internele.

Foști polițiști, printre beneficiarii obligațiilor suportate de antreprenori

Luni, într-o conferință de presă, reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au cerut Guvernului să aborge în totalitate HG 301/2012, care a instituit obligația efectuării analizelor de risc la securitatea fizică de către firme (din 1 ianuarie 2015).

Patronii IMM au acuzat că beneficiarii hotărârii din 2012 sunt foștii polițiști și alți lucrători din sectorul ordinii publice, care, ieșiți la pensie, au devenit experți evaluatori.

"Este o bataie de joc inimaginabila, este o gaselnita de a se mai pune inca o taxa. Se vrea sa se dea inca o halca pentru cei care oricum sunt scosi la pensie inainte de vreme din sistemul de ordine publica al statului roman, firmele de paza sunt conduse de fosti ofiteri. Si le mai dau cate o chiftea acum sa se ocupe sa mai faca dosare de analiza de risc. Un astfel de dosar va costa mii de euro si indestulam o astfel de cohorta care nu este multumita nici la pensie" - s-a plans liderul patronal IMM din judetul Galati Marian Filimon.  

Potrivit CNIPMMR, firmele care nu-și îndeplinesc obligația efectuării analizei de risc, contra cost, riscă amenzi de 10.000 - 20.000 de lei.

"Se aplica tuturor firmelor, indiferent daca ai sau nu activitate la sediul social. Daca esti firma de consultanta si ai activitate la sediul clientului,  daca ai sediul social acasa sau intr-un hub, trebuie sa-ti faci analiza de risc la securitate. Si asta chiar daca si-a facut si hubul acela sau mall-ul in care ai magazinul", a spus, la rândul sau, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului IMM, fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

Foto: Pixabay

 

Citește si:

Patroni IMM: Guvernul întârzie adoptarea unor măsuri promise antreprenorilor. Ce vor patronii cu afaceri mici si mijlocii

NotaFundamentare Paza by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
4494
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri