Adi Iacob
Consumer Electronics Show (CES) este locul în care companiile mari și mici din domeniul tehnologiei, automobilelor, sănătății și aparatelor de uz casnic vin pentru a prezenta ultimele progrese în domeniu. Printre gadgeturi și mașini, la ediția din acest an a evenimentului a fost prezentat și taxiul zburător, un proiect dezvoltat de firma firma Fort Bell, din Texas, un partener Uber.
Vehiculul utilizează șase elice înclinate pentru a se deplasa prin aer și pentru a face manevre verticale de decolare și aterizare (VTOL), iar sistemul său de propulsie hibrid permite parcurgerea unor distanțe mai mari decât un motor care este doar electric, scrie The Next Web.
Modelul Nexus VTOL are aproape trei tone și permite rotirea la 90 de grade a elicelor în așa fel încât vehiculul să poată zbura ca un avion. Aterizarea se face la fel de ușor, utilizând sistemul rotativ.
Compania a prezentat anterior conceptul la CES 2018, însă au publicat doar imagini cu interiorul vehiculului; prezentarea din acest an sugerează că a fost făcut un proces semnificativ în proiectarea vehiculului. Datorită propulsiei realizate de un sistem hibrid electric, Nexus VTOL este mai silențios decât elicopterele obișnuite.
Specialiștii producătorului Bell susțin că Nexus va putea transporta patru pasageri și un pilot, având o autonomie de aproape 240 de kilometri, distanță pe care o poarte parcurge într-o oră, scrie Engadget. De asemenea, aeronava poate ateriza pe heliporturile standard - cu dimensiunea de 120 de metri pătrați. Astfel, autoritățile din țările în care vor fi prezente aceste vehicule nu vor trebui să modifice radical infrastructura pentru a introduce astfel de vehicule.
Cu toate acestea, Nexus VTOL nu este un prototip funcțional. Compania se așteaptă să înceapă testarea aeronavei până în anul 2023 și să înceapă operațiunile comerciale la scurt timp după aceea.
În luna mai a anului trecut, planurile Uber de a umple cerul orașelor cu roiuri de taxiuri electrice zburătoare au obținut propriul laborator dedicat. Startup-ul a anunțat că a început construcția unui nou centru de tehnologii avansate în Paris, axat pe proiectul său ambițios Uber Elevate. Reprezentanții Uber au spus că startup-ul va cheltui 20 de milioane de euro pe parcursul a cinci ani pentru a construi tehnologiile de care are nevoie pentru programului său — inclusiv algoritmi de inteligență artificială și sisteme de control al traficului aerian, necesare pentru a susține un serviciu de taxi aerian la scară largă.