Raluca Abrihan
Ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu a anunţat că două dintre platformele de ridesharing prezente în România au obţinut deja avizul avizul necesar pentru a funcţiona, potrivit noii legislaţii a transportului alternativ. Cele două platforme sunt Uber şi Bolt, potrivit unor surse StartupCafe. Alţi doi operatori au depus documentaţia necesară pentru a primi avizul. Cât plătesc platformele la MCSI şi ce amenzi riscă dacă funcţionează fără aviz.
“Astăzi, 16.10.2019, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a eliberat avizul tehnic pentru doi dintre operatorii platformelor digitale de transport alternativ cu autoturism şi conducator auto într-un termen mult mai rapid decât termenul limită prevăzut de lege, astfel încât administraţia publică să contribuie în mod eficient la creşterea nivelului de mobilitate conectată şi competitivă în beneficiul cetăţenilor şi economiei”, a scris ministrul Alexandru Petrescu pe Facebook.
Cele două platforme sunt Uber şi Bolt, iar Yango şi Clever şi-au depus şi ele actele necesare pentru obţinerea avizului, potrivitu unor din domeniu.
Potrivit noii legi a transoportului alternativ, platformele care vor să facă ridesharing în România au nevoie de aviz tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Acestea trebuie să achite o taxă anuală de 50.000 lei la Ministerul Comunicaţiilor, funcţinarea fără aviz de la MCSI este sancţionată cu amenzi de la 10.000 lei până la 30.000 lei.
Aceste platforme sunt responsabile de funcţionarea în legalitate a şoferilor parteneri şi au obligaţia de a-i elimina din platformă pe acei şoferi care nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a face ridesharing.
De asemenea, platformele au obligaţia de a păstra datele fiecărei curse efectuate prin intermediul aplicaţiei timp de cel puţin 5 ani şi să le comunice companiei mari de care aparţine. Fiecare platfomră trebuie să opereze un sistem funcţional de asistenţă pentru utilizatori, se mai arată în noua lege.