Claudiu Zamfir

Turcii de la Beko au preluat afacerile brandului american Whirlpool din Europa, Orientul Mijlociu și Nordul Africii

beko

Colosul industrial turc Arçelik, ce deține brandul internațional de electrocasnice Beko și marca românească de frigidere Arctic, a anunțat, marți, într-un comunicat transmis StartupCafe, că a finalizat două acorduri cu americanii de la Whirlpool, prin care preia o serie de afaceri ale acestora pe piețele din Europa, Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

  • Unul dintre acordurile Arçelik-Whirlpool prevede crearea Beko Europe. Noua companie de electrocasnice este deținută în proporție de 75% de Beko B.V., o filială a Arçelik, iar restul de 25% aparține Whirlpool Corporation.

Pe baza volumelor de producție în 2023, cota combinată a afacerilor europene de electrocasnice ale Whirlpool și a afacerilor de electrocasnice, electronice de consum, aer condiționat și electrocasnice mici ale Arçelik -  Beko Europe -  este cea mai mare din Europa. Beko Europe are peste 20.000 de angajați și o capacitate de producție de aproximativ 24 de milioane de electrocasnice pe an, în 11 unități de producție.

Crearea Beko Europe are la bază „Acordul Definitiv de Contribuție” între Beko B.V., filială deținută integral de Arçelik, și Whirlpool Corporation, filială deținută integral de Whirlpool EMEA Holdings LLC.

  • Cealaltă înțelegere Arçelik-Whirlpool este un acord definitiv prin care turcii dobândesc „proprietatea deplină” a operațiunilor Whirlpool din Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA).

Astfel, la nivel global, Arçelik va deține operațiuni pe 57 de piețe și va avea aproximativ 55.000 de angajați. Veniturile combinate ale Arçelik ajung la aproximativ 11 miliarde de euro, pe baza rezultatelor din 2023. Capacitatea companiei de fabricare va crește semnificativ, până la 45 de unități de producție.

Anterior, Colosul turc a mai efectuat achiziții de branduri și asocieri în participație cu alte companii, în diverse piețe, cum ar fi Singer în Bangladesh și Hitachi în Asia.

„Crearea Beko Europe și achiziția activelor Whirlpool din regiunea Orientului Apropiat și a Africii de Nord reprezintă o nouă etapă esențială în parcursul Arçelik și al zecelea an de creștere continuă”, a declarat Hakan Bulgurlu, CEO Arçelik, citat în comunicatul transmis StartupCafe.

Arçelik deține și vechiul brand românesc de frigidere Arctic, fondat în anul 1970, în perioada comunistă. În România, turcii au fabrica de frigidere de la Găești și o fabrică de mașini de spălat, la Ulmi, județul Dâmbovița. La rândul său, Arçelik aparține conglomeratului industrial Koç Holding, cel mai mare din Turcia.

De partea cealaltă americanii de la Whirlpool Corporation își păstrează afacerile cu instalații sanitare InSinkErator și electrocasnice de bucătărie KitchenAid, pe Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

De asemenea, Whirlpool a anunțat că, mai departe, se va „concentra pe pozițiile sale puternice din Americi și India”, având cea mai mare cotă de piață în domeniul electriocasnicelor mari, în America de Nord și America de Sud.

Parallax

Vizualizari
2449
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri