Denisa Crăciun

Tranzacții crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin în dolari. Taxe și comisioane

btc

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a vrut să vadă cât i-ar lua unui român să schimbe un BTC în dolari, care este procesul și ce comisioane se aplică pentru o astfel de tranzacție.

(Disclaimer: Acest articol nu reprezintă o sugestie de investiție în criptomonede).

Pentru asta, am contacat cinci platforme de trading populare în România, dar până la momentul publicării acestui articol am primit răspunsuri doar de la două: aplicația fintech britanică Revolut și exchange-ul românesc Tradesilvania.

Cele două platforme susțin că este simplu să schimbi Bitcoin în dolari, dar e bine de știut că utilizatorii trebuie să plătească și unele comisioane.

Durata schimbului poate varia între câteva secunde și câteva minute, indiferent dacă este vorba de USD, EUR sau RON, susține Răzvan Moldovan, co-fondator Tradesilvania.

„Utilizatorul poate alimenta portofelul BTC în doar câteva minute și poate converti criptomonedele în bani aproape instantaneu. Fondurile pot fi retrase în contul bancar sau reinvestite în alte criptomonede. În mod similar, pentru a cumpăra Bitcoin sau alte criptomonede, utilizatorul poate alimenta contul de tranzacționare prin card, transfer bancar sau numerar și apoi poate cumpăra criptomonedele dorite prin intermediul platformei web sau aplicației mobile. Acestea pot fi vândute oricând în viitor, iar suma rezultată poate fi retrasă în contul bancar”, susține antreprenorul.

Pentru un român care deține un BTC pe Revolut, procesul este asemănător celui pentru schimbul valutar.

„Tranzacția poate fi făcută din secțiunea Cripto din aplicație, selectând tokenul pe care clientul vrea să îl schimbe și alegând moneda fiat pe care vrea să o primească (de exemplu, să vândă BTC pentru RON). Clientul vede direct în aplicație și comisionul aplicat pentru tranzacție, înainte de o accepta”, conform aplicației financiare.

Există și un comision care se aplică pentru schimbul de criptomonede și care depinde de dimensiunea ordinului și de istoricul de tranzacționare. Spre exemplu, în cazul Tradesilvania, costurile pot varia între 0,1% și 0,65% din valoarea ordinului pentru tranzacții spot.

„Pentru ordine mari (peste 30.000 EUR), comisionul poate fi chiar și 0% prin serviciul dedicat OTC (over the counter)”, spune Răzvan Moldovan, co-fondatorul platformei.

În cazul Revolut, comisioanele pentru acest tip de tranzacție sunt următoarele (diferențiate în funcție de planul deținut): Standard - 1,49% (minimum fee 5,99 lei), Plus - 1,49% (minimum fee 5,99 lei), Premium - 0,99% (nu există comision minim), Metal - 0,99% (nu există comision minim), Ultra - 0,49%.

„Se aplică și comision pentru depășirea limitei de utilizare rezonabilă pentru toate schimburile făcute în aplicație. Asta înseamnă că un client poate să beneficieze de schimburi valutare necomisionate pentru tranzacțiile de tipul schimb valutar, cripto și mărfuri (ca sumă totală a schimburilor făcute) până la valoarea de  1.000 EUR (5.000 RON) pentru Standard și până la 3.000 EUR (15.000 RON) pentru clienții Plus. După depășirea limitei, se percepe un comision de 1% pentru planul Standard și 0,5% pentru Plus, suplimentar față de comisioanele pentru schimburile efectuate în weekend sau alte taxe percepute. Nu se aplică limite planurilor Premium, Metal și Ultra”, potrivit aplicației financiare.

Potrivit datelor de pe platforma Coinmarketcap, marți, 12 martie 2024, în jurul orei 16.30, prețul BTC era de 72.135 dolari și 84 de cenți, nivelul maxim istoric.

Taxe crypto în România

Pe lângă comisioanele percepute de platformele de schimb crypto, românii trebuie să plătească și taxe statului pentru veniturile obținute din tranzacțiile cu monede virtuale.

Este vorba despre impozitul pe venit, care se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat (în moneda convențională), determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei crypto.

Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

De asemenea, trebuie depusă Declarația unică (Formularul 212) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Formularul va fi utilizat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate începând cu anul 2023, precum şi pentru declararea impozitului pe veniturile estimate şi a contribuţiilor sociale datorate începând cu anul 2024.

În afară de impozitul de 10% din câștigul crypto (diferența pozitivă de preț), ar trebui plătită și contribuția la sănătate (CASS), în anumite condiții. CASS-ul reprezintă 10% din plafoanele fiscale în vigoare.

Amintim că pentru veniturile ce vor fi obținute în anul 2024salariul minim folosit pentru stabilirea plafoanelor contribuțiilor este de 3.300 de lei (de la 1 octombrie 2023). Acest nivel rămâne valabil tot anul pentru calculul plafoanelor CASS pentru veniturile din 2024, chiar dacă de la 1 iulie 2024 Guvernul urmează să majoreze salariul minim la 3.700 de lei brut.

Astfel:

  • Plafon de 6 salarii, CASS datorat 1.980 lei
  • Plafon de 12 salarii, CASS datortat 3.960 lei
  • Plafon de 24 salarii, CASS datorat 7.920 lei

Am făcut și noi un calcul simplu ținând cont de taxele aplicate în România pentru veniturile din tranzacții crypto.

De exemplu, luând în considerare un preț actual al Bitcoin de 72.000 dolari, un român care a cumpărat un BTC acum 10 ani, când prețul era de puțin peste 800 dolari, conform datelor de pe CoinMarketCap, ar avea un câștig de 71.200 dolari (respectiv 332.440 lei, la cursul valutar de marți, 12 martie 2024.).

La final, el ar rămâne cu  291.276 lei, din care s-a scăzut impozitul pe venit în valoare de  33.244 lei și CASS în valoare de 7.920 lei, care ar trebui plătite în 2025.

Pe de altă parte, un român care a cumpărat în urma cu 5 ani un BTC, când prețul era de 3.900 dolari, ar avea astăzi un câștig de 68.100 dolari (309.358 lei), raportat la prețul actual al BTC. După ce ar plăti impozitul pe venit, de 30.935 lei, și CASS în valoare de 7.920 lei, el ar rămâne cu un câștig de 270.503 lei.

Calculele nu includ și costurile deductibile aferente tranzacției.

Reamintim că pentru veniturile obținute în anul 2023, plafoanele CASS (care trebuie plătită în 2024) se stabilesc în funcție de salariul minim brut de 3.000 de lei, care intrase în vigoare la 1 ianuarie 2023 (prin HG 1.447/2022) și care era în vigoare la termenul de depunere a declarației unice pe anul 2023.

Parallax

Vizualizari
11621
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri