Raluca Abrihan

TOP 10 cele mai populare limbaje de programare

Thumbnail

Există mii de limbaje de programare, şi touşi doar câteva dintre acestea sunt folosite constant de marea masă a programatorilor IT. Ca în fiecare an, aşa-numitul “Facebook al prgramatorilor”, un startup american care analizează cele mai importante trenduri în materie de dezvoltare de sotfware, a lansat topul celor mai populare limbaje de programare.

 

GitHub, startup cumpărat de Microsoft pentru 7,5 miliarde de doari, care a realizat acest top este de fapt o reţea dedicată programatorilor, are peste 32 de milioane de utilizatori, din 200 de ţări; specialişti IT care lucrează cu peste 330 de limbaje de programare, printre ei se numără şi angajaţi ai Apple, Google, sau Facebook, notează businessinsider.com.

10. Ruby – un limbaj de programare open source axat pe ideea de simplitate, la fel şi Rails – un add-on al Ruby. Platforme precum, Twitch, SoundCloud, Hulu, Zendesk, Square şi GitHub au fost dezvoltate în Ruby on Rails.

9. C – unul dintre cele mai vechi limbaje de programare, creat în 1970, rămâne şi azi unul dintre cele mai populare.

8. Shell – nu este considerat neapărat un limbaj de programare, cât mai degrabă un script care să facă un sistem de operare să ruleze automat o listă de comenzi create anterior. Este folosit adesea în administrări de sistem.

7. TypeScript – creat de Microsoft în 2012, este destul de apropiat de JavaScript şi consturit pentru dezvoltarea de aplicaţii mari, supranumit şi “un JavaScript cu super-puteri”.

6. C# – "C-Sharp" a fost lansat tot de Microsoft pentru a face faţă rivalului mai popular, Java şi este folosit adesea de dezvoltatori pentru a face softuri B2B.

5. C++ – lansat în 1983, acest limbaj de programare se regăseşte atât în aplicaţii desktop, cât şi în infrastructura serverelor, este unul dintre cele mai folosite limbaje de către programatori şi este în continuarea unul dintre cele mai studiate limbaje în facultăţile de profil.

4. PHP – folosit de foarte multe dintre marile companii, precum Yahoo sau Facebook, este considerat unul dintre cele mai detestate limbaje de către programatori, notează GitHub.

3. Python – a fost lansat în 1989 şi este şi acesta considerat unul dintre limbajele relativ uşor de învăţat.

2. Java – inventat de Sun Microsystems, in 1991, acest limbaj este deţinut de Oracle şi şi-a câştigat renumele de una dintre cele mai stabile modalităţi de dezvoltare a unui soft (în special cele desktop, dar nu numai).

1. JavaScript – în ciuda numelor similare, nu are prea multe în comun cu Java. Acest limbaj este de câţiva ani cel mai popular în rândul dezvoltatorilor software.

Parallax

Vizualizari
10182
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Lucian
Lature
Tot ceea ce ruleaza corect in JavaScript este perfect valid si va rula corect in TypeScript. Nu poti spune simplu
ca "este destul de apropiat de JavaScript", este un "superset" pentru JavaScript, mai precis este JavaScript + tipuri de variable

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri