Redacția StartupCafe.ro

Theranos: Fostul director de operațiuni, condamnat la 13 ani de închisoare pentru fraudă

Thumbnail

Ramesh „Sunny” Balwani, fostul director de operațiuni (COO) al Theranos, startup-ul care promitea să revoluţioneze analizele de sânge, a fost condamnat miercuri la aproape 13 ani de închisoare pentru fraudă, chiar mai mult decât fosta sa parteneră, Elizabeth Holmes, cea care a fondat compania din California, cândva considerată „noul Steve Jobs”, potrivit BBC, citat de News.ro.

Ramesh Balwani a fost găsit vinovat în iulie, într-un proces separat, pentru toate capetele de acuzare ce i-au fost aduse în scandalul acestei fraude masive, în care au fost păcăliţi investitorii şi pacienţii companiei.

Fostul număr doi al startup-ului şi fost iubit secret, ani de zile, al fondatoarei companiei a fost condamnat miercuri la 155 de luni de închisoare, potrivit unei decizii a unui judecător federal american.

Înfiinţată în 2003, Theranos a promis că va inventa un aparat ce va putea efectua sute de analize dintr-o singură picătură de sânge. Cu acest proiect revoluţionar, startup-ul a entuziasmat mulţi oameni de afaceri şi personalităţi de profil, printre care fostul secretar de stat Henry Kissinger, fostul secretar al apărării James Mattis şi magnatul media Rupert Murdoch. 

Compania s-a prăbuşit însă când The Wall Street Journal a dezvăluit în 2015 că, de fapt, tehnologia revoluţionară nu a funcţionat niciodată aşa cum era prevăzut, iar analizele erau făcute tot prin metode clasice.

Condamnarea lui Ramesh Balwani vine la mai puţin de o lună după ce fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, a fost condamnată la jumătatea lunii noiembrie la 11 ani de închisoare. Ea a făcut apel împotriva acestei sentinţe.

Holmes se impusese ca o vedetă în Silicon Valley și a câștigat încrederea investitorilor. Cei doi au reuşit să strângă fonduri de sute de milioane de dolari pentru Theranos. Astfel că, la apogeu, startup-ul lor a fost evaluat la aproape 10 miliarde de dolari, iar Elizabeth Holmes a devenit miliardară la numai 30 de ani pentru ca în numai câţiva ani să cunoască falimentul. 

Iniţial cei doi au fost daţi în judecată împreună, dar ulterior procedurile judiciare au fost separate.

Parallax

Vizualizari
353
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.11

expertise: 0.09

rating: 1.594

Articole publicate : 762
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri