Claudiu Zamfir

Țara care a introdus Bitcoin ca monedă legală de schimb, pusă de FMI să renunțe la crypto

Thumbnail

Fondul Monetar Internațional (FMI) a îndemnat autoritățile statului El Salvador să retragă statutul de mijloc legal de plată (legal tender) conferit Bitcoin, la 4 luni de la adoptarea acestei criptomonede de către țara din America Centrală ca monedă legală de schimb ce nu poate fi refuzată de comercianți.

Din septembrie 2021, autoritățile din El Salvador au adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată. „Adoptarea unei criptomonede ca mijloc legal implică însă riscuri mari pentru integritatea financiară și a pieței, pentru stabilitatea financiară și protecția consumatorilor. De asemenea, poate crea datorii contingente” - spune FMI într-un comunicat oficial, emis luni, 24 ianuarie 2022.

Membrii Consiliului Director al FMI au convenit asupra „importanței stimulării incluziunii financiare” și au remarcat că acest rol ar putea fi jucat de „mijloacele digitale de plată, cum ar fi portofelul electronic Chivo”, controlat de autoritățile din El Salvador.

Cu toate acestea, reprezentanții FMI au subliniat „necesitatea unei reglementări stricte și a unei supravegheri a noului ecosistem Chivo și Bitcoin”.

În concluzie, Fondul Monetar Internațional a îndemnat autoritățile statului El Salvador să renunțe la Bitcoin ca mijloc legal de plată.

Membrii Consiliului Director al FMI „au subliniat că există riscuri mari asociate cu utilizarea Bitcoin pentru stabilitatea financiară, integritatea financiară și protecția consumatorilor, precum și datoriile contingente fiscale asociate. Ei au îndemnat autoritățile să restrângă domeniul de aplicare al legii Bitcoin prin eliminarea statutului de curs legal al Bitcoin. Unii directori și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la riscurile asociate cu emiterea de obligațiuni garantate de Bitcoin” - se mai arată în comunicatul oficial al FMI.

Inițial Bitcoin a fost introdus, cu oarecare entuziasm, ca monedă legal tender, alături de dolarul american, de către El Salvador, o țară de 6,8 milioane de locuitori, din America Centrală. La scurt timp, pe fondul fluctuațiilor mari ale Bitcoin, o parte a cetățenilor s-au arătat extrem de nemulțumiți de decizia autorităților de la San Salvador, proteste masive izbucnind în El Salvador.

Miercuri, 26 ianuarie 2022, în jurul orei 9.30, ora României, Bitcoin era cotat la 37.200 de dolari, în ușoară creștere după picajul suferit luni, când coborâse la 33.110 dolari, conform Coindesk.

Parallax

Vizualizari
9357
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri