Firmele mici si mijlocii si startup-urile incep, sambata, 27 iunie, lupta pentru noile fonduri europene pentru cercetare-dezvoltare, prin Programul Operational Competitivitate (POC) 2014-2020. Documentatie, proceduri, concepte - StartupCafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) va prezinta un tutorial realizat de consultantul Nagy-Imecs Peter, in intampinarea oamenilor de afaceri care pregatesc proiecte pentru primele apeluri in Axa 1 a noului Program de competitivitate. Reamintim tipurile de firme si sumele disponibile pentru deschiderea apelurilor din 27 iunie:
-
Proiecte pentru intreprinderi inovatoare de tip start-up si spin-off.
Apel deschis: 27 iunie 2015. Suma totala disponibila pe apel:
15.000.000
euro.
- Proiecte pentru
intreprinderi nou- infiintate inovatoare care vizeaza inovare de produs
sau de proces. Perioada deschidere - inchidere apel: 27 iunie 2015 - 11
August 2015. Suma totala disponibila pe apel
20.000.000 euro.
- Investitii
pentru departamentele de cercetare-dezvoltare ale intreprinderilor.
Perioada lansare - inchidere apel pe anul 2015: 27 iunie 2015 - 18
August 2015. Suma toatala pe apel:
25.000.000 euro.
Ai idei indraznete, inovative si vrei finantare pentru a le indeplini? S-a lansat Programul Operational Competitivitate 2014-2020Recent lansat, Program Operational Competitivitate (POC) 2014-2020 este o oportunitate unica de a beneficia de fonduri europene nerambursabile pentru firmele care doresc sa cucereasca piata cu produse sau servicii noi, inovative.
Cererile de finantare pot fi depuse incepand cu 27 iunie pentru POC Axa prioritara 1, prin care se incurajeaza inovarea in cadrul intreprinderilor: de la proiecte de investitii in infrastructura de cercetare-dezvoltare pana la finantarea intreprinderilor start-up inovative fiecare beneficiar cu idei eligibile poate sa-si gaseasca cea mai potrivita forma de sprijin nerambursabil.
Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (din subordinea Ministerului Educatiei)
primeste cererile de proiecte, ca Organism intermediar pentru aceasta axa. Autoritatea de Management POC (din subordinea Ministerului Fondurilor Europene)
este cea care gestioneaza intregul program si deleaga anumite competente catre ANCS. In continuare vom parcurge pasii prin care poti avea proiecte de succes accesand POC 2014-2020.
I. Identificarea sursei de finantare - eligibilitatePrin acest program se finanteaza doua categorii principale de intreprinderi:
Click pentru a extindeLuand in considerare ca majoritatea coplesitoare a intreprinderilor sunt interesate de proiecte pentru dezvoltarea de noi produse / servicii, in acest articol vom pune accent pe liniile de finantare 1.2.1 - Intreprinderi inovatoare de tip start-up si spin-off, respectiv 1.2.1 - Intreprinderi nou-infiintate inovatoare.
Click pentru a extinde
Punct de plecare al proiectului: o idee inovativaAmbele linii de finantare au ca si obiectiv
finantarea unor activitati de dezvoltare produse / servicii inovative. In consecinta, spre deosebire de proiectele "clasice" de investitii, aceste linii de finantare ofera sprijin pentru cheltuieli de dezvoltare, adica cheltuieli de personal, achizitii de servicii si echipamente.
In contextul ambelor linii de finantare inovarea se refera la un produs sau serviciu nou cu aplicabilitate directa in economia tarii noastre si / sau la nivel international (caracterul international nu este obligatoriu).
Un alt criteriu foarte important de eligibilitate se refera la domeniul in care tema proiectului se incadreaza. O noutate adusa de POC 2014-2020 fata de proiectele din perioada 2007-2013 este ca se finanteaza exclusiv proiecte care se incadreaza in urmatoarele 5 domenii de cercetare eligibile:
1. BIOECONOMIE:1.1. Domeniul agro-alimentar
1.2 Bioenergie - biogaz, biomasa, biocombustibil
1.3. Biotehnologii
1.4. Stiinta medicamentului
2. TEHNOLOGII INFORMATIONALE SI DE COMUNICATII, SPATIU SI SECURITATE2.1.Tehnologii informationale si de comunicatii
2.2. Spatiu
2.3. Securitate
3. ENERGIE, MEDIU SI SCHIMBARI CLIMATICE 3.1. Energie
3.2. Mediu si schimbari climatice
3.3. Sisteme inteligente
4. ECO-NANO-TEHNOLOGII SI MATERIALE AVANSATE4.1. Echipamente de transport
4.2 Echipamente pt producerea de bioresurse
4.3. Tehnologii de depoluare
4.4. Materiale
5. SANATATE
In consecinta ideea inovativa trebuie sa se incadreze in domeniile prezentate mai sus, si beneficiarul trebuie sa faca dovada realizarii fazei de concept pentru ele:
Click pentru a extinde
Pentru a accesa liniile de finantare POC pentru dezvoltare produse / servicii inovative faza de concept trebuie sa fie incheiata, adica beneficiarul trebuie sa faca demersuri concrete si trebuie sa obtina cateva rezultate de cercetare-dezvoltare preliminarii referitoare la ideea inovativa.
Faza de concept va fi incheiata cu obtinerea unui document justificativ pentru ideea inovativa, care contine rezultatele de cercetare-dezvoltare preliminarii care vor sta la baza proiectului, si asigura in acelasi timp proprietatea intelectuala a solicitantului asupra ideii inovative.
In functie de domeniul in care se incadreaza ideea inovativa se accepta urmatoarele documente justificative:1. Cerere de brevet publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala (BOPI) SAU
2. Brevet de inventie acordat SAU
3. Teza de doctorat sustinuta SAU
4. Rezultat de cercetare-dezvoltare ce provine dintr-un proiect public sau privat (de ex. o cercetare finantata de intreprinderea solicitanta si realizata de o intreprindere / institut de cercetare / universitate)
Faza de concept sta la baza proiectului de finantare, care are rolul de a continua aceasta faza prin:1. faza de cercetare-dezvoltare: dezvoltarea produsului de la faza concept pana la produs / serviciu "prototip"
2. faza de dezvoltare produs: dezvoltarea produsului de la prototip pana la start-of-production, adica un produs / serviciu cu documentatie de productie / prestare finalizata, care poate fi introdus pe piata
Pentru verificarea gratuita a eligibilitatii si obtinerea de informatii suplimentare in cadrul unei consultante gratuite la sediul firmei tale: http://goo.gl/0iRwYlII. Activitati si cheltuieli eligibile pentru finantare nerambursabila
Click pentru a extinde
III. Realizarea si depunerea cererii de finantareDupa identificarea sursei de finantare potrivite si verificarea conditiilor de eligibilitate urmeaza realizarea si depunerea cererii de finantare. Dosarul cererii de finantare include urmatoarele elemente principale:
1. document justificativ pentru ideea inovativa
cerere de finantare
2. plan de afaceri (inclusiv analiza de piata, informatii tehnice si previziuni financiare)
3. contract de inchiriere / comodat sau dovada dreptului de proprietate pentru locatia de implementare
4. dovada angajarii directorului de proiect (singurul angajat care in mod obligatoriu se va angaja pana la momentul depunerii - restul posturilor pot fi ocupate dupa depunerea proiectului)
5. documente referitoare la intreprindere (certificat constatator, de inregistrare etc.)
Depunerea proiectelor va fi realizata online incepand cu 27 iunie. Termene limita: 1.2.1 - Intreprinderi nou infiintate inovatoare: 11 august
1.2.1 - Intreprinderi inovatoare de tip start-up si spin-off: depunere continua pana la epuizarea bugetului
Calendarul complet al lansarii cererilor de proiecte (call-urilor) pentru Axa 1 a POC este disponibil AICI. Evaluare:Pe baza programului de evaluare publicat evaluarea cererilor de finantare va fi realizata in perioada
12 august - 13 noiembrie pentru 1.2.1 Intreprinderi nou infiintate inovatoare, pentru cealalta linie de finantare va fi in functie de numarul de proiecte depuse.
Implementare:O noutate importanta fata de perioada de programare precedenta 2007-2013 va fi ca
intreprinderile au dreptul sa demareze activitatile proiectului dupa depunerea cererii de finantare, adica inainte de rezultatul final al evaluarii si semnarea contractului de finantare. Desigur toate activitatile realizate dupa depunere si inainte de semnarea contractului de finantare sunt pe propria raspundere - adica cheltuielile efectuate vor fi rambursate ulterior doar daca proiectul pana la urma va fi selectat pentru finantare.
Noul Program Operational Competitivitate reprezinta o oportunitate unica de a dezvolta o afacere inovativa cu ajutorul fondurilor nerambursabile. Pe perioada 2014-2020 nu se preconizeaza apeluri noi pentru 1.2.1 Intreprinderi nou infiintate inovatoare si pentru 1.2.1 Intreprinderi inovatoare de tip start-up si spin-off, astfel toate firmele interesate, cu idei inovative trebuie sa profite acum de aceasta oportunitate.
Mult succes tuturor beneficiarilor interesati!
Linkuri utile:Informatii privind ghidul solicitantului, apelul de proiecte, inregistrare online: site-ul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica:
http://www.poscce.research.ro/Pentru verificarea gratuita a eligibilitatii si obtinerea de informatii suplimentare in cadrul unei consultante gratuite la sediul firmei Dvs. accesati
urmatorul link: http://goo.gl/0iRwYlNagy-Imecs Peter este expert al Goodwill Consulting, membru ACRAFE.
Citeste si: